Fotbal   •   Liga 1   •   RETRO GSP

13 momente din viața „Baronului” Stere Adamache: cum a refuzat Steaua și Dinamo, acte falsificate de FRF și premoniția avută înainte de a muri înecat

Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache   —  marţi, 17 august 2021

13 crâmpeie din viața „Baronului", care azi ar fi împlinit 80 de ani: a băut de mic, a refuzat Steaua și Dinamo, a apărat la Mondiale, a fost acuzat de blat și a murit înecat.

Astăzi, 17 august, unul dintre marii portari ai anilor '60-'70, Stere Adamache, ar fi împlinit 80 de ani. În memoria celui care a fost titularul României în toate cele 3 confruntări de la Mondialul din Mexic 1970, 

Gazeta vă prezintă 13 repere din viața și cariera "Baronului", poreclă căpătată pentru eleganța cu care se îmbrăca și gentilețea cu care-și trata prietenii.

1. Născut la Galați, într-o toridă zi de vară a anului 1941, într-o familie cu venituri foarte modeste, el a primit prenumele Sterică. Toată lumea însă îl striga „Stere", chiar și atunci când era mic, și așa a rămas în istoria fotbalului românesc.


2. La nici 11 ani, a rămas orfan de tată. Cum mama n-a avut posibilități financiare să-l țină prea mult la școală, educația sa a fost precară.

„M-am boteza în vin, nu în apă sfințită”

3. Tot din cauza lipsurilor, a intrat în anturaje dubioase și a început să bea de la o vârstă fragedă. „Eu m-am botezat în vin, nu în apă sfințită!", obișnuia să glumească mai târziu.

4. Tainele fotbalului le-a deprins mai întâi la Dinamo Galați, apoi la concitadinele Ancora și Știința. Juca la început vârf, apoi fundaș central. Într-un meci, s-a accidentat portarul, a intrat el între buturi și nu l-a mai scos nimeni vreme de două decenii!


Acte falsificate de FRF

5. În aprilie 1962, participă cu naționala de juniori la turneul final al Europeanul pe care România l-a găzduit. Cum a fost posibil acest lucru, deși Stere avea aproape 21 de ani?! Actele lui și ale altor jucători au fost falsificate de Federație tocmai pentru ca reprezentativa noastră să aibă șanse mai mari să triumfe. Lucru care s-a și întâmplat, după 4-1 în finala cu Iugoslavia.

6. Pe 9 septembrie '62, debutează în Divizia A sub culorile Viitorului București. Impresionează de la prima apariție, reușind să nu încaseze niciun gol de la experimentații atacanți ai Științei Cluj, 0-0.

A refuzat Steaua

7. La finalul anului 1962, Viitorul se desființează, iar Adamache are de ales între Steaua și Steagul Roșu Brașov. Preferă să dea curs ofertei clubului de sub Tâmpa, unde șansele de a prinde un post de titular erau mai mari.

8. Alături de „stegari", e actor principal la victorii memorabile pe continent, precum acel 3-0 cu Beșiktaș (după 0-2 în Turcia și 0-0 în minutul 86 al returului) ori fulminantul 4-2 cu Espanyol-ul lui Di Stefano, dar și la catastrofe epice, cum a fost 0-8 la Hamburg!

253 de meciuria strâns Stere în prima divizie din România, în tricoul Steagului, în perioada 1963-1975

1970. Anul magic

9. În selecționata de seniori ajunge abia la 29 de ani, în aprilie 1970. Intră la pauză în Franța - România, când gazdele aveau deja 2-0 pe tabelă, și închide poarta în fața "cocoșilor". Apoi, face minuni într-o remiză albă cu Iugoslavia lui Geaici, astfel că îi ia fața lui Rică Răducanu și pornește titular în Mexic. A fost integralist cu Anglia (0-1) și cu Cehoslovacia (2-1), cu Brazilia (2-3) a ieșit în minutul 27, la 0-2. După aceste 5 selecții, revine printre tricolori abia peste doi ani, la un 3-3 cu Italia și un 2-0 cu Albania. Viața extrasportivă agitată avea să-l coste!

10. În 1971, a avut șansa de a semna cu Dinamo, campioana en-titre a României. I-a fost însă greu să renunțe la viața boemă de la Brașov, poate s-a speriat și de concurența din Ștefan cel Mare, unde s-ar fi duelat cu Mircea Constantinescu, Iosif Cavai și Marin Andrei.

11. În 1972, în tradiționala Anchetă a ziarului „Sportul", Stere a ocupat locul 4 în clasamentul celor mai buni fotbaliști. În urma lui Dinu, Boc și Dobrin, dar înaintea lui Liță Dumitru, de exemplu.

10 partidea disputat Adamache în cupele europene

„Florile să mi le pui pe mormânt”

12. În iunie 1977, derby-ul promovării din Seria B2, CS Târgoviște - Steagul Roșu Brașov, se termină cu un ireal 7-0 în favoarea dâmbovițenilor. Adamache e acuzat că ar fi fost blat în schimbul sumei de 100.000 de lei primită din partea gazdelor. Își încheie cariera într-o atmosferă sumbră, de suspiciuni teribile.

13. Pe 7 iulie 1978, aflat în vizită la socri, în comuna tulceană Crișan, s-a aruncat în Dunăre să se răcorească puțin, după o masă copioasă stropită și cu câteva licori. Înainte de a intra în apă, culesese câteva flori pe care i le-a dăruit soției, glumind macabru și premonitoriu cu ea: „Pe astea să mi le pui pe mormânt!".



Deși era un înotător foarte bun și nu acuzase niciodată probleme cu inima, n-a mai ieșit viu din Dunăre! Trupul i-a fost găsit abia pe 9 iulie, cauza decesului fiind un stop cardio-respirator pe care l-ar fi suferit la contactul cu apa. Stere nici nu împlinise 37 de ani. În urma lui rămâneau doi copii, o carieră cu multe lumini, însă și cu destule umbre, plus un munte de regrete.

7 selecțiiare Stere la naționala de seniori

Cu pasiunea lui Adamache pentru băutură am rezolvat simplu. De exemplu, lunea, zi după meci şi deci zi liberă pentru fotbalişti, îi spuneam: «Sterică, mâine bei cinci kile de vin!». «Nu pot, nea Tinele, nu pot mai mult de două!», răspundea el. «Nu, mă, tu să faci cum îţi spun eu, bea cinci! Dar să ştii că marţi, la antrenament, am să te omor!». Şi uite-așa s-a potolit Stere. Era un mare sufletist.

- Valentin Stănescu, antrenor la Brașov în perioada 1968-1971

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.