Fotbal   •   Liga 1   •   DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 17 august » Cine e de vină pentru avalanșa de procese dintre cluburi și fotbaliști? » „Liga și Federația asistă impasibile” vs. „Jucătorii poartă și ei o parte din responsabilitate”

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marţi, 17 august 2021

„Dezbaterea zilei” din 17 august aduce în discuție conflictele de muncă din fotbalul românesc.

În Liga 1 apar tot mai multe tensiuni între cluburi și jucători, care reclamă că nu sunt plătiți, iar contractele nu sunt respectate.

„Vreau să discutăm azi despre una dintre sursele nesfârșite de scântei din fotbalul românesc, relația dintre cluburi și fotbaliști, dintre angajatori și angajați. Este o relație agitată, din care, de cele mai multe ori, fotbaliștii sunt cei care ies șifonați, cu salariile neplătite la timp sau, mai rău, neplătite deloc.

Pentru un pic de context, trebuie să spunem că, foarte probabil, în 2021 se va depăși recordul all time de procese intentate de jucători cluburilor, deci situația e alarmantă. Opiniile sunt împărțite. Avem suficiente voci că fotbaliștii și-o fac cu mâna lor, semnând contracte pe care nu le înțeleg.


Întrebarea este: Cine este vinovat pentru conflictele de muncă din fotbal? Cluburile, pentru că-i păcălesc pe fotbaliști? Sau fotbaliștii pentru că semnează orice?

Eu aș adăuga din start un al treilea vinovat, autoritățile. Adică Liga și Federația. În opinia mea, FRF și LPF poartă întreaga răspundere pentru că nu doar că tolerează abuzurile cluburilor, ba chiar le și încurajează prin regulamente, făcând ușor pentru cluburi să-i ducă pe jucători cu zăhărelul și să-i țină captivi. Pe scurt, să-i transforme într-un fel de sclavi ai unor contracte și proceduri defavorabile”, a spus Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.

În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de Dumitru Costin, , președintele Blocului Național Sindical, și de Iuliu Mureșan, administratorul special al lui Dinamo.

VIDEO Dezbaterea zilei, 17 august » Cine este vinovat pentru conflictele de muncă din fotbal?


Dan Udrea: „Liga și Federația sunt cele mai vinovate”

  • „În primele 7 luni din acest an s-a egalat numărul cazurilor din 2020, care a fost un an complicat”
  • „După părerea mea, cei mai vinovați de situația asta fără precedent sunt cei de la Ligă și de la Federație! Nimeni nu poate fi mai vinovat decât aceste instituții. Ele au pârghiile prin care să legifereze”
  • „Cluburile vor continua pe această linie dacă vor vedea că e loc de așa ceva. Dacă nu plătesc un jucător timp de cinci luni și totuși câștig la Comisii, pe viitor nu fac la fel?”
  • „S-au propus multe variante prin care jucătorii să fie protejați. Dacă jucătorii sunt protejați, atunci protejezi produsul pe care-l ai, produs care generează venituri foarte mari”
  • „Hagi întreba de ce nu se ia modelul din alte țări, prin care bugetele salariale să fie garantate de Ligă direct din drepturile TV sau din alte surse de venit”
  • „Dacă tu, Liga, faci asta, evident că e o lovitură dată cluburilor și e evident că voturile se vor întoarce împotriva ta. Atunci e mai ușor să spui «Nu facem chestiunea asta»”
  • „Liga acționează împotriva jucătorilor. Cum e posibil ca Liga să accepte cesiune de creanțe la Astra, club care era în pericol să retrogradeze? Liga gireaza asta, iar jucătorii care aveau de primit niște bani sunt în aer.
  • „La foarte scurt timp după ce a venit Burleanu la Federație s-a votat o nebunie: Federația dădea posibilitatea cluburilor să rezilieze unilateral contractele jucătorilor în orice moment! Nu poate exista așa ceva! A durat puțin timp, pentru că s-au făcut presiuni si s-a renuntat”
  • „Fotbalul se întoarce în urmă cu 20 de ani, în iarna lui 2000 sau 20011 când jucătorii au ieșit în stradă la un miting de proporții”

Fotbaliștii se învârt într-o lume extrem de mică, în care posibilitățile sunt limitate. Atunci, mulți, pentru a supraviețui, acceptă tot felul de condiții. Uneori, extrem de umilitoare și înjositoare.

Fotbalul românesc este într-o mare suferință, atât financiar, cât și managerial. Totul pleacă de la modul în care cluburile sunt conduse. Am ajuns ca la 1 august să avem mai multe litigii decât în tot anul 2020.

Ce s-a întâmplat cu Anton versus Dinamo e un abuz al Comisiei. Cei de acolo nu au niciun temei pentru decizia luată. Dacă la Recurs se păstrează decizia, vom avea câștig la TAS.

- Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical

Remus Răureanu: „Jucătorii poartă și ei o parte din vină”

  • „Mie nu mi se pare că LPF are vreo vină. Federația, da, dar Liga nu are comisii în subordine, deci nu poate să garanteze o judecată mai bună de atât”
  • „Federația poate să schimbe reguli, să schimbe regulile comisiei. Liga are rolul de a organiza campionatul și a vinde drepturile TV. Ce rol ar trebui să mai aibă? LPF nu are alte arme, în afară de declarații publice”
  • „Armele reale le are FRF, care chiar poate schimba lucrurile”
  • „Jucătorii poartă și ei o parte din vină. AFAN poate face rost de finanțare de la FIFPro pentru procese la TAS și poate să le propună fotbaliștilor să protesteze, atât, nu poate să-i adune cu forța. Hulubei a mai avut inițiative de genul ăsta. Când vedea că pierde un proces, cum e acesta al lui Anton. Dacă nu ești solidar, nu trebuie să te plângi când pierzi și tu. Sistemul rămâne și o să te înghită”
  • „În Spania, când jucătorii de la Santander nu au fost plătiți deloc, toți jucătorii din prima ligă au spus că nu se joacă etapa! Nu au vrut să intre pe teren. Erau fotbaliști de sute de milioane de euro, care puteau spune că nu le pasă de Jose de la echipa de pe ultimul loc, dar s-au adunat. Românii nu reușesc asta”
  • „Culmea, a fost un protest la începutul anului 2000, când fotbaliștii erau mai speriați de marile cluburi, de Marius Stan, de Jean Pădureanu etc”
  • „Am vorbit cu Gabi Matei. A fost în Polonia, în Liga 2, un sezon. Era surprins că jucătorii nu vorbeau deloc în vestiar de salarii. Nimeni nu se întreba dacă ia banii a doua zi. Acolo nu exista nicio problemă. Dacă și acolo e mai bine ca în România, e clar că nu ne putem aștepta la calificări în grupe, Champions League etc.”
  • „Ajungi să te întrebi la fiecare greșeală dacă nu cumva au pariat jucătorii. Nu toți din campionat sunt plătiți cu 20.000 net, ca la FCSB”
  • „Să ne gândim că în Liga 2-3, e jale. Au fost câte 10 luni de neplată! Ești tentat, ori să iei bani de la adversari, ori să pariezi”

La noi sunt probleme mai vechi, din cauza cărora clubul a intrat în insolvență, fiind în incapacitate de plată.  



Anton s-a înscris la masa credală și când va fi acceptat planul de reorganizare, ar trebui să-și primească banii. Să vedem câți bani. Situația e clară, încă este un proces în desfășurare. Acea decizie favorabilă clubului este atacabilă în 5 zile. Este jucătorul lui Dinamo, dacă se va decide că devine liber, nu avem ce să facem. Și clubul e frustrat de multe lucruri, nu numai jucătorul. Eu apăr interesul clubului

- Iuliu Mureșan, administrator special Dinamo

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „FRF și LPF poartă întreaga răspundere”

  • „Și după mine, FRF și LPF poartă întreaga răspundere a acestei situații"
  • "Mi se pare vital să încercăm să renunțăm la această concepție, că tot victima e de vină. Sigur că jucătorii, de cele mai multe ori, semnează în necunoștință de cauză, dar peste asta sunt făcute legile, să-i protejeze pe cei aflați în inferioritate și să-i ferească de abuzuri, peste tot legile încearcă să topească poziția de forță dominantă a angajatorului”
  • „Avem deja o discriminare impusă prin regulament, cu jucătorii români și cei din străinătate. În vreme ce sportivii străini pot apela direct la comisiile FIFA și își câștigă drepturile și libertatea în foarte scurt timp, românii trebuie să meargă la Federație, care are nevoie de voturile cluburilor, prin urmare cluburile sunt ținute în puf de comisii”
  • Așa că în loc de etică și de fair-play financiar, FRF și LPF alimentează fotbalul cu abuzuri. Dacă tot fotbalul românesc e într-o bulă, cu cluburile care promit ce nu-și permit, e de datoria celor care legiferează să spargă balonul de iluzii și să-i coboare cu picioarele pe pământ pe cei care promit și nu onorează. Facturile nu se plătesc cu promisiuni
  • „Judecând mereu împotriva fotbaliștilor, FRF și LPF pun în pericol cel mai de preț bun al lor: integritatea competițiilor. Fotbaliștii neplătiți sau păcăliți constant de propriile cluburi sunt astfel împinși către blaturi, combinații pentru pariuri etc. Și-apoi, având niște competiții care sunt și sărace, și corupte, Liga si Federația se vor plânge că nu găsesc sponsori, că spectatorii nu mai vin pe stadioane, că nu mai atrag destui copii în fenomen și așa mai departe”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.