Fostul căpitan al naționalei feminine de fotbal a Afganistanului, Khalida Popal, acum rezident în Danemarca, a povestit la BBC drama prin care trec jucătoarele din țara sa natală.
Retragerea trupelor americano-britanice, după 20 de ani, și revenirea talibanilor la putere a readus teama în rândul femeilor din Afganistan.
Fostul căpitan al naționalei feminine de fotbal, Khalida Popal, acum cetățean danez, a dezvăluit într-un interviu acordat celor de la BBC prin ce trec fotbalistele afgane.
Dezvăluiri tulburătoare despre jucătoarele de fotbal din Afgansitan: „Abandonate, blocate în casă, speriate!”
"Primesc mesaje de la jucătoare din Afganistan, care plâng, care susțin că se simt abandonate, blocate în propriile case de teama de a ieși pe străzi. Le este frică! Toate visele au dispărut! Mi-au parvenit înregistrări video în care fetele povestesc că «persoanele împotriva cărora am vorbit sunt acum în fața ușii mele. Nu pot respira! Sunt atât de speriată, nu există protecție!»".
Popal și-a părăsit țara natală în 2011 și s-a stabilit în Danemarca, unde lucrează ca director sportiv al naționalei feminine. De acolo încearcă să ajute cum poate:
"Am încurajat femeile și fetele să se ridice, să fie curajoase, îndrăznețe, să-și urmeze visurile, iar acum le spun să tacă și să-și închidă conturile de pe rețelele sociale. Jucătoarele au susținut cu tărie drepturile femeilor, iar acum viața lor este în pericol".
2007e anul în care Khalida Popal s-a implicat masiv pentru crearea unei naționale feminine de fotbal a Afganistanului
Le-au interzis dreptul la educație
În timpul guvernării lor anterioare, din 1996 până în 2001, talibanii le-au interzis femeilor orice formă de educație. Ele nu puteau ieși din casă fără a fi însoțite de o rudă de sex masculin, nu li s-a permis să lucreze și au fost forțate să aibă mereu corpul și fața complet acoperite.
Kabul, capitala afgană, a căzut în mâinile talibanilor care au declarat că intenționează să stabilească relații internaționale și să formeze un nou guvern. Aeroportul din Kabul este închis zborurilor comerciale, dar mii de afgani încearcă zilnic să fugă din țară cu ajutorul avioanelor occidentale. Pe fondul haosului și terorii care au cuprins Kabulul, mai multe persoane și-au pierdut viața,
conform Reuters. Au fost persoane care s-au agățat cu disperare de avioanele care se pregăteau să decoleze, chiar!
{{text}}