Constantin Eftimescu, 69 de ani, fost portar și oficial al ”câinilor roșii” vreme de jumătate de secol, a depănat amintiri din vremurile în care Dinamo era Dinamo
Dinamo s-a despărțit deunăzi de ultimul mohican care mai rămăsese la club, Constantin Eftimescu, fostul director general interimar, omul care în ultimul sezon fusese numărul 1 executiv.
Fostul goalkeeper a petrecut jumătate de secol în curtea grupării din Ștefan cel Mare, cu scurte "excursii" la Victoria, "pe ordin fiindcă eram militar", la Gloria Buzău, unde l-a avut coleg pe Mircea Sandu, Chindia Târgoviște și Delta Tulcea.
"Câinii roșii" mai vechi și mai noi îl știu de "Bigică" Eftimescu, o poreclă cu o poveste haioasă.
"Eram, și sunt, un mare fan al formației Bee Gees. Pe autocar, începuseră colegii să pună muzică orientală în anii '80, și mă enervau sunetele alea. Aveam trei casete cu Bee Gees, am vorbit cu cineva să mi le pună și le-am zis: «Mă tâmpiților, ascultați și voi muzică bună, formație mondială».
Am mai avut o poreclă, «Gil», indicativul numărului de înmatriculare de la prima mașină, eram teribilist, făceam tot felul de giumbușlucuri, cu frâna de mână", și-a amintit, amuzat, "Bigică".
Poveștile lui Constantin Eftimescu au parfumul unor alte vremuri, mai ales că până la Cortacero, "Pinocchio" l-a poreclit pe spaniol, dinamovistul a lucrat alături de generali temuți ai Epocii de Aur comuniste, de la celebrul Vasile Ianul, președintele roș-albilor de imediat după Revoluție, până la milionarii Badea și Borcea.
"Măgărușule, de mâine ești la Steaua"
Dinamovist vreme de 51 de ani, Eftimescu a copilărit în Rahova, cartier de steliști, iar după o perioadă petrecută la Dinamo Obor a făcut junioratul la Steaua București, în Ghencea, între 1964 și 1970. "Eu am fost dinamovist de când mă știu, iar când jucam cu vagabonții în cartier, fiind cel mai mic, mă băgau în poartă.
Așa era, cel mai mic, ultimul venit, era trecut în poartă. Așa am ajuns goalkeeper. După un campionat pe străzi, cum era la vremea aceea, m-a văzut maestrul Țop Voinescu. «Măgărușule, de mâine vii cu două poze să te legitimăm!», m-a luat la Steaua", a dezvăluit Eftimescu, un detaliu foarte puțin cunoscut despre el.
Paris bișnițaru' i-a pus o vorbă bună
Eftimescu a făcut junioratul în Ghencea, însă n-a debutat în prima divizie în roșu și albastru. Ci în roșu și alb, la Dinamo. A fost dorit și de Chimia Râmnicu Vâlcea, oltenii plusând cu 15.000 de lei și trei butelii. A stat trei luni și la Progresul București, până a apărut Paris Mitracu, Paris bișnițaru', șeful de sală de la Athenee Palace, care venea cu frapierele pline la echipă.
"Ce faci, mă, la pârliții ăștia?", "Caut un loc de muncă", "Mă Costică, mâine, la ora 9:00, ne vedem în față la Dinamo". "Paris bișnițaru', dinamovist vechi, a vândut Athenee Palace-ul unor italieni, omul e cunoscut.
Am venit la ora 9:00 la Dinamo, Paris i-a zis profesorului Timar de mine, profesorul oricum mă știa: «N-am nevoie de probă, ci doar de transferul lui!». Taică-miu, fost activist de partid, s-a zbătut două săptămâni ca să ia transferul, în alb, nu le-a spus celor de la Steaua că trebuie să ajung la Dinamo, altfel nu-mi dădeau niciodată foile", și-a adus aminte fostul fotbalist.
L-au ținut rezerva lui Moraru cu prime
Cu Dumitru Moraru a fost și rival, și prieten. "Am fost și colegi de cameră, ne-am zis de la bun început: «Nu umblăm cu șopârlici!». Țețe era o raritate. Am vrut eu să mai plec, dar nu am fost lăsat. M-au întors cu prime. Luam 75 la sută din prima titularului, la inițiativa lui Vasile Anghel, ca să stau, să mă pregătesc, să nu cumva să fac probleme în sânul echipei. Asta am vrut să implementez și eu la Dinamo, ca rezerva titularului să fie motivată financiar, chiar dacă nu evoluează", a dezvăluit Eftimescu.
"Dacă vrea să vă spună câteva cuvinte și «Procuroru'»!"
A făcut parte din cea mai mare trupă a lui Dinamo, care a eliminat Hamburg și a jucat semifinala CCE, el fiind titular în Finlanda, cu Kuusysi Lahti. "Generație de excepție, cu băieți care chiar erau o familie. Dumitru Nicolae Nicușor era doar antrenorul principal, Cornel Dinu făcea tot! Nea Nae era concis, scurt, apoi făcea greșeala, sau făcea intenționat, și spunea: «Dacă vrea să vă spună câteva cuvinte și "Procuroru'"!».
Și începea Dinu, vorbea pe puțin o oră. Venea cu fotografii de prin jurnale, cu pioni, explica tot, se ambala. Eu luam pulsul echipei și-i spuneam la un moment dat: «Vezi că au început ăștia să se uite pe pereți, nu mai sunt atenți!». Incredibil, nu se repeta, spunea mereu ceva nou", a povestit Eftimescu.
"Bagi mâna doar până la degetul mare!"
Cum s-a lăsat de fotbal, înainte de Revoluție, fostul șef al Poliției Capitalei, Marin Bărbulescu, i-a indicat să meargă la Victoria București, un "satelit" al lui Dinamo. "L-am anunțat că vreau să-mi pun mănușile în cui. M-a întrebat ce vreau să fac, eu i-am zis să mă repartizeze la o secție de poliție, să plimb câinele, să fac ceva. «Păi, nu știi de la nevastă-ta?", m-a chestionat.
Soția mea a fost ofițer la Cercetări Penale. Mi-a zis să merg la Victoria, unde era președinte Dumitru Dragomir. Nea Mitică mi-a dat o agendă, pix aveam eu, mi-a zis să cobor și să fac inventarul la bufet. Am numărat sticlele, bomboanele, tot. Între timp, a apărut o mașină la rampa din spatele clădirii, l-am recunoscut pe șoferul domnului Bărbulescu.
A primit un sac cu inițialele MB. «Fane, hai să facem inventarul și jos!». Erau trei lăzi frigorifice, pline, doar cu inițiale. «Bre, aici nu are rost să faci inventarul». Am urcat la nea Mitică. I-am zis și ce am găsit la inventar, sacii cu inițiale, iar atunci m-a pus șeful Protocolului la Victoria, zicându-mi: «Mă, ai grijă, nu bagi mâna decât până la degetul mare!". Așa erau vremurile. Apoi, a venit Revoluția și am rămas șomer".
A dormit cu diplomatul lui Ianul la capul patului
Vasile Ianul a fost șeful clubului dinamovist între 1985 și 1994, perioadă în care roș-albii au cucerit două campionate, două Cupe și au ajuns în semifinalele Cupei Cupelor, echipa condusă de Mircea Lucescu impresionând pe plan continental. Ulterior, Ianul a fost acuzat de fraudă și a făcut închisoare.
"Eu îl duceam pe nea Vasile la aeroport, când se întorcea, cu «cașcavalul», era așteptat de Pădureanu și de Halagian. În perioada lui eram și contabil șef, și la aprovizionare, făceam și statele de plată", a rememorat Eftimescu. Are o amintire de pomină: "Mutule, așa-mi zicea, că eu nu vorbesc nimic.
O singură dată mi-a dat diplomatul, am plecat acasă. «Ce e acolo?», m-a întrebat «Cercetarea penală», soția adică. Habar n-aveam, am verificat amândoi. Când am deschis, m-am simțit ca nea Mărin miliardar când am văzut că e plin cu dolari.
Am dormit cu diplomatul la capul patului, era full, pe trei rânduri. Luai câteva apartamente și case. Când i-am dat diplomatul, m-am simțit cel mai ușurat om de pe planetă. Nici n-am numărat cât era acolo, mă gândeam că dacă se întâmplă ceva îmi ia amprentele de pe bani!".
7trofee a câștigat Eftimescu ca fotbalist al "câinilor", cinci campionate și două Cupe ale României
82de meciuri a adunat Eftimescu în Divizia A ca goalkeeper al dinamoviștilor, în 1972-1973 și 1976-1984
"Nea Ilie, ofițer de securitate, ne spunea la toți câți dolari aveam, când plecam în străinătate. Îți dai seama că schimbam valută doar la «Lido», se știa tot. Mi s-a ivit ocazia să rămân în Italia, când au fost două turnee la Terrano, în anii '70, în 1971 și în 1972. Dar n-am vrut"
"Nic, băiatul lui nea Vasile Ianul, mai băga mâna în diplomatul lui taică-su, mai lua din fiecare fișic câte una, două, trei bancnote de o sută de dolari, că nu se simțea. Uneori trăgea și o mie de dolari, pe sesiune, o sumă imensă, mai puneai câteva mii și-ți luai apartament"
"«Procuroru'» mă lua: «Ce aia a mea faci, mă?». Când te înjură Dinu, e de bine! Cornel Dinu, un om extraordinar, un frate mai mare. Și el, și Nicolae Badea, și Cristi Borcea m-au ajutat enorm când a avut soția mea probleme de sănătate"
Constantin Eftimescu
{{text}}