Diverse

O fostă campioană olimpică luptă cu depresia » Mesajul româncei: „Scriu despre toate aceste lucruri în speranța că ajută pe cineva care simte la fel și care nu are curajul să ceară ajutor”

Dana Sofronie, la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004.

Articol de Gazeta Sporturilor  —  vineri, 20 august 2021

Între sportivii care duc o luptă inegală și nedreaptă cu propriul mental se numără și fosta campioană olimpică Dana Sofronie. Fosta gimnasta a făcut parte timp de doi ani din lotul olimpic de senioare.

Fosta sportivă, medaliată cu argint la sol și aur pe echipe la Jocurile Olimpice de la Atena, se confruntă cu grave probleme medicale. Este internată în Centrul de Nevroze Predeal, de unde a postat un mesaj manifest pentru cei care se confruntă cu aceleași probleme ca și ea.

„Da, sufăr de depresie de ani buni. Este o boală greu de suportat dacă nu este tratată. La vârsta de 8 ani au început insomniile care au continuat până în ziua de astăzi. Până acum câțiva ani am reușit să țin insomniile sub control, dar, în timp, devenind foarte agresive, a trebuit să apelez la ajutorul specialiștilor. 

Simptome? Anxietate, dureri de picioare, izolare, nedorința de socializare, aproape o neputință de a merge, de a face pași etc. Acum doi ani am ajuns aproape în comă la spital și am reușit să îmi revin numai datorită ajutorului a celor din jur, a doamnei dr. Cotan Raluca și a specialiștilor Centrului de Nevroze Predeal. 

Mi-am luat inima în dinți și mi-am făcut curaj abia acum să scriu despre toate aceste lucruri în speranța că ajută pe cineva care simte la fel și care nu are curajul să ceară ajutor. Fie din teama de a nu fi judecat, fie din alte motive”, a scris Dana Sofronie pe contul personal de Facebook.

Mulți sportivi suferă de depresie

Dana Sofronie nu este singura sportivă care suferă de această boală. Adrian Mutu, actualul antrenor al lui FCU Craiova, declara în trecut că a suferit de depresie, fapt ce l-a dus la consumul de droguri: „M-am drogat pentru că eram într-o depresie provocată de divorţ”.

Un alt fotbalist care a suferit de această boală este brazilianul Adriano, care a fost devastat depă moartea tatălui său: „Am intrat în depresie după decesul tatălui meu, şi numai alcoolul putea să mă vindece. Eram fericit atunci când beam şi nu mă opream deloc. 

Beam orice găseam, vin, whisky, bere, multă bere. Lumea zicea că sunt nebun că am renunțat la un contract de multe milioane de euro, dar adevărul este că niciun ban nu poate compensa afecţiunea familiei”, spunea Adriano în 2009.

Naomi Osaka, victimă și ea a depresiei

Japoneza a dezvăluit că s-a zbătut în trecut cu depresia, pe care a depășit-o cu greu. „Adevărul este că am trecut prin lungi perioade de depresie după US Open 2018 și că le-am depășit cu greu. 

Toată lumea care mă cunoaște știe că sunt o fire introvertită, iar toți colegii de competiție au observat că întotdeauna am căștile pe urechi când sunt la turnee. Asta mă ajută să trec peste anxietate”, spunea Osaka în urmă cu 3 luni.

Sebastian Colțescu, cel mai cunoscut caz de la noi

Cazul lui Sebastian Colțescu este bine cunoscut, arbitrul încercând să se sinucidă în urma unei depresii, după fusese suspendat de la meciurile din Liga I şi Liga a II-a, rămânând astfel fără surse de venit.

Persoane din lumea fotbalului susţin că olteanul a suferit o depresie şi ar fi vrut iniţial să se arunce de la etaj. Vecinii au alertat Poliţia şi Salvarea. Pentru că nu a vrut să lase pe nimeni să-i intre în locuinţă, forţele de ordine ar fi intervenit în forţă, spărgînd uşa apartamentului, după care Colţescu a fost luat în primire de un echipaj SMURD.

Citește știri din sportul românesc:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.