GSP special   •   Publicitate   •   Advertorial

Lumea după Messi: topul celor mai longevivi jucători din marile campionate europene

Articol de Gazeta Sporturilor   —  sâmbătă, 21 august 2021

Părea o poveste fără sfârșit cea a lui Messi la Barcelona. A durat doar 21 ani. Când Leo făcea primii pași în La Masia, România era încă o națională puternică (din care tocmai se retrăsese Hagi) iar Erling Haaland avea 2 luni. Haaland e acum unul dintre cei mai buni fotbaliști ai lumii și Messi e la Paris Saint-Germain. Plecarea lui părea imposibilă, majoritatea microbiștilor așteptându-se ca argentinianul să rămână un „one club man”, la fel ca Maldini, Giggs sau Puyol. Lista acestor oameni din fotbalul actual e mai săracă fără Messi, însă marile campionate europene încă au jucători cu o longevitate excepțională.

Lee Casciaro este liderul mondial. Un polițist din Gibraltar care joacă fotbal din 1998 la Lincoln Red Imps. E vorba însă de un nivel semi-profesionist acolo. Gibraltar a devenit membru FIFA abia în 2013 și, chiar dacă longevitatea lui Casciaro merită apreciată, comparația între el și „oameni de fier” precum Akinfeev sau Chiellini nu își are locul. Să vedem așadar topul celor mai longevivi fotbaliști din cele mai mari 10 campionate europene.

1. Igor Akinfeev (ȚSKA Moscova)

„Iron Man” are 35 de ani și e la ȚSKA din 1991. Acolo a stat pe toată perioada junioratului, la seniori debutând în martie 2003. Akinfeev are peste 100 de meciuri în naționala Rusiei și se apropie de 700 prezențe în tricoul „militarilor” Moscovei. Număr pe care îl poate atinge în acest sezon, locul lui între buturi nefiind contestat. Portarul are 6 titluri de campion al Rusiei, 6 cupe, 7 supercupe și Cupa UEFA în 2005. 


2. Mark Noble (West Ham)

Mijlocașul lui West Ham a devenit cel mai longeviv fotbalist din top 5-ul european după plecarea lui Messi, debutând la londonezi în octombrie 2004. Și el a început de la juniori la actuala echipă, în 2000, lipsind din lotul lui West Ham doar în două perioade scurte în care a fost împrumutat la Hull și Ipswich. Din ianuarie 2007 nu a mai părăsit Londra, a devenit căpitan al „ciocănarilor” și are peste 500 meciuri în tricoul echipei. 400 dintre ele, în Premier League. 

3. Giorgio Chiellini (Juventus)

Primul fotbalist din acest top care și-a început cariera la altă echipă. Stâlpul apărării torineze de peste 15 ani, Chiellini a fost transferat în 2004 și a debutat pentru „Bătrâna Doamnă” în octombrie 2005, în primul sezon fiind împrumutat la Fiorentina. A rămas la Juventus chiar și după scandalul Calciopoli, când torinezii au fost retrogradați, apoi a câștigat 9 titluri de campion al Italiei. În vară a devenit și campion al Europei cu echipa națională, unde e căpitan după retragerea lui Buffon. Pentru Chiellini începe cursa către al zecelea Scudetto duminică, de la 19:30, cu Udinese – Juventus.


4. Francesco Magnanelli (Sassuolo)

Căpitanul lui Sassuolo va împlini 37 de ani în toamnă și nu mai e o prezență constantă în echipa lui Vlad Chiricheș, dar a jucat deja peste 450 de meciuri la club. Magnanelli a debutat la Sassuolo în august 2006, când echipa era în Serie C. A reușit două promovări și din 2013 joacă în Serie A, unde se apropie de 200 de apariții.

5. Mahmut Tekdemir (Bașakșehir)

O situație ușor inedită, în care fotbalistul e mai longeviv decât clubul pe care îl reprezintă. Tekdemir și-a început carieră la Istanbul Buyukșehir Belediyespor, club ce s-a transformat în actualul Bașakșehir în 2014. Tekdemir a rămas și la „noul club”, care a păstrat o parte a lotului deși s-au schimbat patronatul și numele. Are peste 400 de prezențe în total, începând la juniori în 2003 și debutând la echipa mare în august 2006.

6. Sammy Bossut (Zulte Waregem)

Un nume mult mai puțin cunoscut e al portarului de la Zulte Waregem. Bossut a jucat primul meci la echipă în decembrie 2006 și are peste 400 meciuri jucate. Deși a jucat aproape toată cariera la o echipă mică a Belgiei, Sammy a fost convocat de Marc Wilmots în lotul naționalei la Mondialul din 2014, unde a fost a treia opțiune – după Courtois și Mignolet.

7. Marcelo (Real Madrid)

Fundașul stânga este singurul fotbalist din acest top care provine dintr-o altă țară, nu din cea în care joacă. Brazilianul a fost cumpărat de Real Madrid când avea doar 18 ani și a fost comparat din prima secundă cu Roberto Carlos. 14 ani și jumătate mai târziu, Marcelo se poate mândri cu un palmares mai bogat decât legenda ce l-a precedat. Are peste 500 de meciuri la Madrid, 4 Ligi ale Campionilor și alte 18 trofee cu „galacticii”.

8. Anton Shunin (Dinamo Moscova)

Aproape la fel de longeviv ca Akinfeev dar departe de palmaresul lui. Shunin este și el un „one club man”. A început la Dinamo Moscova la 7 ani, ca junior, iar pentru prima echipă a debutat în aprilie 2007. În ciuda longevității, Shunin nu a fost un titular permanent la Dinamo, fiind aproape de borna de numai 300 meciuri la club. În naționala Rusiei are doar 13 meciuri, jucând doar de 2 ori înainte de retragerea lui Akinfeev.

9. Andriy Pyatov (Șahtior)

Pyatov s-a remarcat la Vorskla Poltava și a fost adus de Mircea Lucescu la Șahtior în 2007. E titular al echipei și acum, la 37 de ani, având peste 400 de meciuri și 26 de trofee cu „minerii”. Cel mai important a venit în 2009: Cupa UEFA, singurul trofeu european al Șahtiorului, câștigat într-o finală cu Werder Bremen în care Pyatov a fost integralist.

10. Volodymyr Chesnakov (Vorskla Poltava)

La câteva luni după ce-l vindea pe Pyatov la Șahtior, Vorskla l-a trimis prima dată în teren pe Chesnakov, un fundaș central de 19 ani crescut în propria academie. Chesnakov e tot la Vorskla, unde a jucat 380 de meciuri, fiind căpitan și titular în toate partidele din startul acestui sezon.

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.