Aproape toate numirile lui Edi Iordănescu la echipele din Liga 1 au avut în spate influențele tatălui său, mai ales în sfera politică, unde Gabi Oprea și alți oameni puternici au facilitat instalarea juniorului în funcția de „principal”.
Edward Iordănescu debutează astăzi pe banca FCSB-ului. Va fi al 5-lea club din Liga 1 unde va activa în calitate de antrenor principal, o meserie în care a bifat cel dintâi joc al său, pe prima scenă, în februarie 2015, la Tg. Jiu. Astăzi, Edi e deja un antrenor și cu experiență, și cu trofee, însă, spre deosebire de alți colegi de-ai săi, a beneficiat în trecut, aproape de fiecare dată când a fost numit, de influența tatălui său.
1. Secund a fost pe relațiile lui Puiu cu foștii săi elevi
Edi a început mai întâi ca secund, când era foarte tânăr. În 2010, la numai 32 de ani, era luat de Ilie Dumitrescu în staff-ul său, chiar la FCSB. Decisiv a fost însă Anghel Iordănescu. A povestit chiar Ilie, zilele trecute, la Digi: "Atunci, m-a sunat nea Puiu să mă roage să-i facilitez lui Edi să vină ca secund la echipa a doua a clubului, unde era Strizu parcă. După ce am discutat cu Edi și l-am văzut cât de pasionat este am decis să-l iau în stafful meu".
Dumitrescu a demisionat foarte repede, după numai 5 săptămâni, dar Edi a continuat ca secund și cu Lăcătuș.
Ulterior, în 2011, Edward a revenit la FCSB atunci când a fost numit "principal" Ilie Stan. Și de această dată, Iordănescu senior a avut un rol determinant. Ilie Stan fusese multă vreme antrenat de Iordănescu la Steaua și cei doi erau într-o relație extrem de bună.
2. Influențele politice ale lui Gabi Oprea
PANDURII. La mai puțin de 3 ani după ce a plecat de la FCSB, Iordănescu jr. a primit prima provocare ca "principal". La Pandurii Tg. Jiu, de unde Petre Grigoraș a fost forțat să plece. Era decembrie 2014 când Grig a fost chemat de șefii CEO, care i-au transmis: "Știi, n-avem nimic cu tine, însă suntem obligați să-l punem de băiatul lui Puiu Iordănescu în locul tău. Sperăm că înțelegi".
"Intrarea" lui Iordănescu junior a fost asigurată pe axa Iordănescu senior - Gabi Oprea - Complexul Energetic Oltenia. Între Puiu și Oprea există o relație extrem de puternică, iar la acel moment Oprea era unul dintre cei mai influenți oameni din politică. Deținea funcția de ministru de interne, dar avea legături fantastice în toate direcțiile. La Tg. Jiu, controlul clubului era deținut de o companie înființată recent, Complexul Energetic Oltenia, controlată exclusiv politic.
Edward a fost instalat acolo și a primit atât de multă putere încât a facilitat aducerea unui alt președinte la clubul gorjean, pe bunul său prieten Narcis Răducan, care a preluat șefia lui Pandurii în iunie 2015. Cei doi aveau să colaboreze un sezon întreg, 2015-2016, în care echipa s-a comportat foarte bine. A accesat play-off-ul și a terminat pe loc de cupă europeană.
Anghel Iordănescu, alături de Gabi OpreaASTRA. Următorul club din Liga 1 unde a ajuns Edward a fost Astra, în vara lui 2017. Și aici, numirea lui a fost puternic influențată în culise. Chiar dacă nu mai deținea nicio funcție ca demnitar, Gabi Oprea, foarte bun prieten cu Ioan Niculae, ar fi fost cel care a facilitat ajungerea tehnicianului la gruparea giurgiuveană.
De la Astra tocmai plecase Șumudică, ofertat în Turcia, iar echipa începuse să se dezintegreze. Și aici, Edi a făcut o treabă excelentă: a dus Astra în play-off, după care a renunțat singur din cauza problemelor financiare și a faptului că Niculae începuse să se bage peste staff-ul tehnic.
3. Alți amici politici ai lui Anghel Iordănescu
CFR. Tot Gabi Oprea ar fi fost cel datorită căruia Edi Iordănescu a ajuns și în Gruia. De această dată pe relația fostului ministru al apărării și de interne cu Marian Copilu, cel care e acum președintele campioanei. Cei doi sunt extrem de apropiați și așa se explică și de ce în 2018, când Edward a fost nevoit să plece de la Cluj, Copilu n-a acceptat situația și s-a declarat solidar cu antrenorul.
A plecat și el și a revenit după ce Iuliu Mureșan a fost îndepărtat definitiv, iar anul trecut a avut din nou posibilitatea de a lucra cu Iordănescu junior. Și a fost o colaborare de succes: titlul câștigat, plus o Supercupă, ambele în dispute cu FCSB.
Edi Iordănescu și Marian CopiluGAZ METAN. E un alt exemplu cum conexiunile politice sunt, de multe ori, cele mai importante, chiar și în fotbal. Iordănescu jr. a ajuns ca tehnician la Mediaș în vara lui 2019. Și aici, decisiv a fost rolul tatălui său. De fapt, legăturile politice pe care Puiu le-a construit în anii în care s-a aflat în această lume.
La Gaz Metan totul e controlat politic, clubul fiind sub tutela Transgaz și Romgaz, companii de stat, direcționate de Guvern. O dovadă și mai clară privind influența lui Iordănescu la acest club a fost faptul că după un an, în vara lui 2020, în urma unei bătălii teribile pentru putere, Valentin Iordănescu, vărul lui Edward, a fost votat ca președinte al clubului.
Și aici, Iordănescu jr. a avut rezultate bune: a dus echipa în premieră în play-off, după care a renunțat singur, ca la Giurgiu, din cauza dificultăților financiare majore.
4. La Sofia au contat, iarăși, tatăl și recomandările amicilor lui Puiu
Singurul club pe care Edward l-a antrenat în afara României a fost în Bulgaria, la ȚSKA Sofia. A fost numit în umă cu fix 5 ani, iar la prezentarea sa a stat alături de Hristo Stoicikov, fostul Balon de Aur, care era acționar al clubului.
Întrebat cum a ajuns la varianta Edi Iordănescu, Stoicikov a răspuns: "Am vorbit cu cei apropiaţi antrenorului şi tatălui său, oameni ca Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu, şi de aceea l-am ales pe el. Ne-am dorit un antrenor străin care să impună disciplina la echipă". Aici însă, el n-a mai reușit nimic bun.
Mandatul a fost catastrofal: a stat mai puțin de 3 luni, perioadă în care a câștigat doar 5 din cele 12 etape de campionat.
5. Și la Voluntari a avut intrare pe axa Pandele - Iordănescu
În momentele în care a stat pe bară, Edi a avut aproape de fiecare dată la dispoziție o variantă de rezervă, care s-a numit FC Voluntari. Aici, clubul aparține Primăriei, unde de foarte mulți ani edil e Florentin Pandele, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Anghel Iordănescu. Edward însă nu s-a arătat niciodată încântat să meargă la o formație care avea ca principal obiectiv salvarea de la retrogradare.
Gabriela Firea și Florentin Pandele6. La FCSB, Puiu a anticipat mutarea :)
Cu mai puțin de 24 de ore înainte ca Gigi Becali să anunțe că l-a ales pe Edi Iordănescu pentru a-l numi în locul lui Todoran, Anghel Iordănescu declara la ieșirea de la Arena Națională, după Rapid - FCSB 1-0: "Cred că e momentul ca Gigi Becali să realizeze că trebuie să dea milităria jos din pod la această echipă". După ce l-a numit pe Edi, Becali a spus: "L-am adus fiindcă va impune dictatură militară".
Anghel Iordănescu și Gigi BecaliDupă mulți ani, cel mai slab antrenor din primele 5 ligi, Gigi Becali, a cedat. I-a predat echipa familiei Iordănescu, e o mutare foarte bună. Cred că Anghel Iordănescu îl va ajuta pe Edi.
- Gabi Balint, la DigiSport
Gigi Becali va fi nașul surorii lui Edi Iordănescu
La începutul acesti luni, practic cu mai puțin de 2-3 săptămâni înainte ca Edi să ajungă antrenor la FCSB, Anghel Iordănescu a avut o rugăminte la adresa lui Gigi Becali: să accepte să-i fie naș de cununie fiicei lui, Maria, care se va mărita în curând.
Becali a acceptat, însă a avut o condiție: "Nu mai suport muzica deloc. Sufletul meu nu mai suportă muzica. Nu merg la petreceri. La nunți, la botezuri, nu merg. I-am zis Mariei Iordănescu: «Tată, eu te cunun cu mare drag, la biserică și acasă! La masă nu vin! La muzică, la distracție nu vin».
I-am botezat copilul lui Vulturar la biserică. La masă nu am călcat. Mi-am botezat nepoata. Am stat la masă, dar când au venit lăutarii am plecat. Nu e că nu vreau, dar nu pot. Se întâmplă în suflet și în trup ceva și nu pot să suport muzica deloc".
Maria IordănescuÎi pregătește terenul și pentru națională?
Anghel Iordănescu a provocat o adevărată polemică în această vară, după ce l-a pus la punct pe Mircea Lucescu, cel care susținuse că selecționerul Ungariei, Marco Rossi, ar fi o variantă foarte bună pentru naționala României. "E o mare prostie ce a spus Lucescu, la prima noastră reprezentativă trebuie să fie un antrenor român", a spus Puiu.
Ulterior, la Dezbaterea Zilei, pe gsp.ro, redactorul-șef al Gazetei a susținut că ieșirea lui Puiu are, de fapt, ca substrat dorința acestuia de a-și vedea fiul selecționer, mai devreme sau mai târziu. "Eu mai văd ceva în spatele declarației lui Anghel Iordănescu. «Generalul» speră să-l vadă cât mai repede pe Edi Iordănescu la națională. Asta e cheia în care aș interpreta eu ieșirea seniorului, nu neapărat un exemplu de discriminare sau de șovinism.
La Lucești lucrurile sunt separate, Răzvan Lucescu e complet decuplat de la influența tatălui și în plus e clar că nu își mai dorește să fie selecționer, în timp ce Puiu a simțit nevoia, poate în subconștient, să insiste pe blocarea străinilor la națională pentru a-i face într-un fel sau altul lobby lui Edi.
Și el chiar poate fi o variantă la un moment dat, e un antrenor validat de rezultatele din Liga 1, ar putea emite pretenții în viitor la postul de selecționer", a spus Cătălin Țepelin.
3 trofeea câștigat Iordănescu jr. ca antrenor până la 43 de ani: un titlu și două Supercupe, toate cu CFR
7 trofeecâștigase Puiu ca antrenor până la 43 de ani: 4 titluri, două Cupe și o Supercupă a Europei, plus o finală și o semifinală de Cupa Campionilor, toate cu Steaua
{{text}}