Liga 1

Pică transferul lui Moruțan în Danemarca? Gigi Becali s-a răzgândit iar în privința prețului: cât cere FCSB pentru mijlocașul care valora 3 milioane acum o săptămână

Gigi Becali, patron FCSB

Articol de Remus Răureanu, Costin Ștucan  —  Monday, 23 August 2021

FC Copenhaga a făcut o ofertă oficială pentru Olimpiu Moruțan în valoare de 3 milioane de euro, plus eventuale bonusuri. Este exact suma pretinsă public de George Becali în urmă cu o săptămână. Finanțatorul FCSB s-a răzgândit și le cere acum mai mulți bani danezilor.

Acum o săptămână, nemulțumit de forma lui Olimpiu Moruțan, George Becali - finanțatorul FCSB - stabilea prețul jucătorului în direct la DigiSport:

„La mine e numai cu banii! Că am văzut că deja încep să pierd bani. Până acum nu era problemă. Acum încep să pierd bani. Păi eu, dacă am cerut 10 milioane pe Moruțan și acum nu dă nimeni nici 3!? 

Și ei (n.r. - Galatasaray) dădeau 8, deci ei voiau să dea 8 și n-am vrut să-l dau cu 8. Și eu l-am lăsat la 3 și nu-i interesează pe oameni. Păi asta ce înseamnă?”, a spus Becali.

FC Copenhaga l-a ofertat pe Olimpiu Moruțan

La numai câteva zile distanță, în timp ce presa continuă să scrie despre posibilitatea unui transfer în Turcia, un club european aflat cu 27 de poziții mai sus decât Galatasaray (locul 76) în clasamentul coeficienților UEFA, FC Copenhaga (locul 49), a făcut o ofertă oficială care să satisfacă ultimele pretenții anunțate public de Becali.

În weekend, echipa daneză a oferit 3 milioane de euro garantate și un alt milion de euro, pe care FCSB ar putea să-l încaseze în funcție de performanțele europene ale lui FC Copenhaga. 

Campioana Danemarcei în 12 din ultimele 20 de sezoane este interesată de jucători europeni tineri pe care îi poate achiziționa cu un preț mediu de 3 milioane de euro pentru a-i vinde ulterior pentru un profit semnificativ.

Oferta pentru Moruțan a venit la câteva ore după ce conducerea lui Copenhaga s-a înțeles cu Ajax Amsterdam în privința vânzării supertalentului Mohamed Daramy (19 ani) pentru suma de 14 milioane de euro.

70.000.000 euroeste clauza de reziliere a lui Olimpiu Moruțan, prevăzută în contractul cu FCSB

Olimpiu Moruțan, FCSB

Răspunsul FCSB la oferta pentru Olimpiu Moruțan

În ciuda faptului că a declarat public diminuarea prețului pentru Moruțan la 3 milioane de euro, George Becali s-a răzgândit în momentul în care a primit oferta de la FC Copenhaga. Potrivit unor surse din media daneză, FCSB a trimis o contraofertă în care a ridicat semnificativ pretențiile pentru Moruțan.

Astfel, clubul lui Becali cere acum:

  • 5 milioane de euro 
  • bonus potențial de 1 milion de euro, ca urmare a performanțelor europene obținute de FC Copenhaga pe durata contractului lui Moruțan cu echipa daneză 
  • un procent de 10 la sută dintr-un viitor transfer de la FC Copenhaga

Suma totală pe care FC Copenhaga ar putea-o plăti în cele din urmă pentru Moruțan ar putea depăși astfel 6 milioane de euro, ceea ce l-ar face pe mijlocașul de la FCSB cel mai scump fotbalist din istoria clubului danez. Actualul record este deținut de spaniolul Pep Biel, adus de la Zaragoza în 2019 pentru 5 milioane de euro.

FCSB așteaptă răspunsul de la FC Copenhaga

Danezii urmează să dea un răspuns în următoarele zile. Până acum, în această vară, Copenhaga a vândut sau urmează să vândă fotbaliști în valoare totală de peste 24 de milioane de euro (Daramy, Nelsson, Fischer, Luftner și Bartolec) și a cumpărat în valoare de aproape 11 milioane de euro: Grabara (de la Liverpool), Lerager (Genoa), Khocholava (Șahtior Donețk) și Singh (Braga).

În cazul în care FC Copenhaga acceptă condițiile puse de FCSB, clubul lui George Becali va fi obligat să achite inițial către FC Botoșani un procent de 10 la sută din suma de 4 milioane de euro (diferența dintre oferta lui FC Copenhaga de 5 milioane de euro și suma de 1 milion de euro plătită de FCSB pe jucător în 2018), adică 400.000 de euro.

1.500.000 de euroa plătit până acum FCSB către FC Botoșani: un milion de euro în momentul efectuării transferului, 400.000 de euro pentru răscumpărarea a 10 la sută din procentul de 20% dintr-un transfer viitor și 100.000 de euro pentru 10 meciuri ca titular disputate de Moruțan în tricoul FCSB

Cum se răzgândește Gigi Becali la negocieri

Episodul Moruțan nu este primul în care George Becali se răzgândește în privința sumei de transfer după ce anunță inițial un alt preț. În martie 2011, George Ogăraru a dezvăluit în direct la GSP Live cum Ajax Amsterdam a decis să nu mai facă niciodată afaceri cu cluburile din România din cauza finanțatorului FCSB:

„Aveam o înțelegere cu clubul să mă transfer pe 1,5 milioane de euro. Iar discuția cu Ajax așa a fost. Pe 1,5 milioane! Cei de la Ajax au venit la București, m-au cunoscut personal, au vrut să vadă ce studii am, dacă știu o limbă străină, câți frați și surori am. 

Au venit Piet Keizer, mentorul lui Cruyff, și Martin Van Geel, care era director tehnic atunci, și am avut o întâlnire la Marriott. Mi-au arătat echipa, mi-au spus unde voi juca eu. Trebuia să-i iau locul lui Trabelsi, plecase.

A fost totul ok, ne-am înțeles, apoi am mers la club. Înțelegerea, repet, era pe 1,5 milioane de euro. Atunci, patronul (n.r. - Gigi Becali) a zis: «Astăzi prețul este 3 milioane de euro». Asta mi-au povestit cei de la Ajax. 

Ei au răspuns: «Ok, mulțumim, dar este ultima dată când facem business împreună!». Ajax chiar m-a vrut dacă a fost dispusă să plătească dublu, dar am fost supus unui mare risc”.

>

Citește mai multe știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.