Sporturi   •   Volei   •   CAMPIONATUL EUROPEAN

Giovanni Guidetti, unul dintre cei mai buni antrenori din lume: „România e o echipă cu un potențial foarte bun, dar prea crudă”

Alexia Căruțasu, 18 ani, atacând la fileu în meciul cu Turcia // FOTO Raed Krishan(Cluj-Napoca)

Articol de Marian Ursescu, Roxana Fleşeru   —  marţi, 24 august 2021

Giovanni Guidetti, 48 de ani, unul dintre cei mai apreciați antrenori la nivel mondial, este la Cluj, pentru Campionatul European, cu Turcia, echipă pe care o pregătește din 2017 și cu care țintește spre primul loc

Italianul în vârstă de 48 de ani e o legendă în voleiul feminin, el reușind să câștige de patru ori Liga Campionilor cu Vakifbank Istanbul, formație pe care o antrenează. Și după ce a pregătit naționalele Bulgariei, Germaniei sau Olandei, pasul spre cea a Turciei a venit cumva natural în 2017. 

Este, de asemenea, și unul dintre cei mai bine plătiți antrenori din Europa, el încasând de la Vakifbank 300.000 de dolari anual. Relaxat, după un antrenament, Giovanni Guidetti a vorbit graseiat despre volei, despre echipa României, dar și despre Alexia Căruțașu, jucătoare pe care a adus-o la Vakifbank pe când aceasta avea doar 15 ani și pe care își dorește să o readucă la echipa pe care o antrenează.

- Domnule Guidetti, cum este acest Campionat European pentru echipa dumneavoastră până acum?


- Mi se pare o competiție foarte dificilă, această formulă nu este de succes, și e complicat pentru o echipă care a avut un parcurs lung și la Jocurile Olimpice. Dincolo de asta, vreau să felicit Federația Română de Volei pentru că sala, hotelul sunt frumoase, organizarea e perfectă, oamenii din oraș sunt foarte calzi și prietenoși, așa că suntem bucuroși că jucăm aici, iar federația a făcut o treabă excelentă.

- Cum este pentru jucătoare să aibă într-un timp atât de scurt două competiții importante, Jocurile Olimpice și Campionatul European?

- E foarte dificil să se concentreze la două evenimente atât de apropiate în timp, desigur că o poți face, dar nu în aceste condiții. Calendarul e OK pentru băieți, dar foarte rău pentru fete. Până la urmă, mai sunt echipe care sunt în aceeași situație cu noi, așa că nu poate fi o scuză.

Giovanni Guidetti și metoda turcească


- De ce voleiul a ajuns să fie atât de iubit în Turcia, având în vedere că este o țară care nu avea o tradiție în acest sport?

- E o combinație între cluburi și echipa națională. Sunt în Turcia de 12 ani și am văzut cum acest sport a crescut exponențial de la an la an. Cluburile au avut un rol important pentru că imediat ce au înțeles că pot câștiga cupe la nivel euroepean au început să investească mai mulți bani.

Giovanni Guidetti pe margine la meciul cu România FOTO Raed Krishan (Cluj-Napoca)

- Și ce s-a întâmplat?

- Asta a dus la faptul că unele dintre cele mai bune jucătoare au venit să evolueze în campionatul turcesc, așa că autohtonele s-au putut antrena și juca alături de ele. Acest lucru a dus la creșterea lor în valoare, iar echipa națională a devenit puternică. Vorbim despre voleiul feminin pentru că în cel masculin nu s-a întâmplat acest proces, cluburile încă nu au reușit să câștige trofee. Când se va întâmpla acest lucru, atunci și naționala masculină va crește.

- Ați fost antrenor principal la patru echipe naționale de-a lungul carierei, de ce nu și Italia?

- Nu a fost complicat pentru mine să merg în atâtea țări, oriunde ajung, fileul are 2,24 m și terenul e 9 pe 9, e același număr de jucătoare, aceste lucruri nu se schimbă. Mă bucur că am avut parte de atâtea experiențe. În Germania am stat multă vreme, a fost minuant, la fel și în Olanda, acum în Turcia, am avut și câteva mai scurte în Bulgaria. Nu sunt vreun mare naționalist, merg unde sunt solicitat și unde îmi place. Italia nu m-a solicitat până acum, doar o dată a fost o propunere, dar trebuia să renunț la echipa de club, lucru pe care nu-l vreau, sunt foarte fericit unde sunt.

Giovanni Guidetti: „Sigur vor găsi o cale să crească"

- Turcia a jucat cu România la Cluj și a învins-o cu 3-1. Cum vi s-a părut echipa noastră?

- Ne-am chinuit în primul set, ele au început foarte bine, după care au început să greșească prea mult. România e o echipă cu un potențial foarte bun, dar prea crudă, cu jucătoare fără experiență la acest nivel și e foarte complicat. Îmi aduc aminte când am început cu Turcia, la primul Grand Prix am câștigat doar două meciuri din 16. Sunt jucătoare fără experiență, dar au un antrenor care are, sigur vor găsi o cale să crească.

Echipa României la finalul unui meci de la Cluj-Napoca FOTO Raed Krishan

Meciurile României

  • România-Finlanda, marți 20:30
  • România-Ucraina, miercuri 20:30
  • România a pierdut toate cele trei mecuri disputate până acum în grupa D de la Cluj-Napoca

- Apropo de asta, dumneavoastră ați fost antrenorul care a remarcat-o pe Alexia Căruțașu și a dus-o la Vakifbank. Ce ați văzut la ea, ce v-a convins?

- La acest Campionat European nu am văzut prea multe lucruri care să-mi placă la ea. E primul mare eveniment la care joacă, la ea în țară, e încă foarte tânără, iar presiunea nu e ușor de gestionat. Oamenii trebuie să înțeleagă asta și să-i ierte greșelile pentru că e ceva normal.

3 medalii europene de argintare în palmares Guidetti: două cu Germania în 2013 și 2011 și una cu Turcia în 2019

„Să lucreze mult fizic și mental"

- Revenind la primele experiențe...

- Atunci când Alexia a venit să se antreneze cu noi, aveam deja o echipă tare, cu Gözde Yılmaz, Neshlihan Demir, Zhu Ting, Milena Rasici, Kimberly Hill, iar ea a intrat în sală și a început să puncteze din toate pozițiile. Jucătoarele m-au întrebat cine e, de unde a venit ? Le-am zis că are 15 ani și ele mi-au răspuns că glumesc! La acea vârstă deja evolua cu aceeași tehnică pe care o are o fată de 25 de ani! Ăsta a fost primul lucru care m-a impresionat la ea: faptul că putea să manevreze mingea cu o calitate incredibilă la o vârstă fragedă. De obicei, vezi jucătoare tinere cu un corp bun, dar cu o tehnică foarte rudimentară, dar ea manevra mingea excelent. Va avea un viitor briliant, dar trebuie să muncească foarte mult, trebuie să înțeleagă că e doar la început, nu la final. Are multe de învățat, are de crescut, are de lucrat mult fizic și mental - tehnic e foarte bună -, în special fizic și apoi poate deveni o jucătoare extraordinară.

- De aceea ați trimis-o la altă echipă, Sistem9 Yeşilyurt Istanbul, ca să crească?

- Da, de asemenea, mi-aș dori să revină la noi, Alexia a făcut un program de junioare foarte bun, apoi de acolo a mers să joace, să atace multe mingi, iar în ultimul an nu a avut prea mult timp de antrenament de calitate. Anul acesta va merge la un alt club, Galatasaray, unde va ataca mult, dar nu se va putea antrena prea mult.

- Ați mai discutat cu ea despre aceste aspecte?

- Da, știe foarte bine, are nevoie să revină la noi, să lucreze fizic foarte mult și să se antreneze mult la un nivel foarte ridicat. Alexia nu a experimentat până acum să se antreneze cu jucătoare mult mai bune decât ea. La junioare a fost cea mai bună, la club la fel, la Galatasaray va fi cea mai bună.

- Vi se pare că a evoluat?

- O parte din ea a evoluat, dar multe altele au rămas pe loc. Trebuie să joace într-o echipă unde să se lupte să facă puncte, unde să sară la maximum să le facă, unde să găsească diferite soluții pentru a face puncte. Are nevoie de un an la acest nivel, anul acesta nu a fost posibil din cauza numărului limitat de jucătoare străine, dar sper ca în următorul să poată avea această experiență alături de noi.

- Ai câștigat multe medalii, multe competiții, vă mai doriți să câștigați ceva? Sau nu despre asta este vorba?

- Nu este vorba doar despre a câștiga, bucuria meseriei mele este de a vedea fiecare jucătoare în parte devenind mai bună. Victoria e ca un drog: cu cât ai câștigat mai multe medalii, cu atât vrei și mai multe. Sunt câteva pe care nu le am pentru că am câștigat aproape tot ce se putea la nivel de club, dar cu echipele naționale am ceva distincții, dar nu un mare trofeu. Îmi mai doresc o medalie olimpică, una mondială, un aur european, pentru că am trei arginturi. 

4 trofee de Liga Campionilora cucerit Guidetti cu Vakifbank: în 2011, 2013, 2017 și 2018

Îmi plac jucătoarele care vin în sală pentru a învăța ceva nou în fiecare zi, care atunci când vorbești cu ele spun <OK, coach>, și de obicei cele mai bune jucătoare din lume sunt așa. Cele de nivel slab găsesc multe scuze, e o diferență mare. Am norocul să antrenez cele mai bune jucătoare din lume și niciodată nu am auzit: <Da, dar....>. Niciodată! - Giovanni Guidetti

Voleiul este viața mea, e dragostea mea. Am jucat până când unora li s-a părut că sunt prea scund și așa am devenit antrenor. Sunt recunoscător și norocos pentru că sunt plătit ca să mă distrez, nu pentru un job- Giovanni Guidetti

Echipele pe care le-a antrenat Guidetti:

  • 1994-1998 Volley 2000 Spezzano
  • 2000-2001 USPV
  • 2001-2002 Vicenza Volley
  • 2003 PV Reggio Emilia
  • 2003-2004 PV Modena, Bulgaria
  • 2004-2007 Chieri Volley
  • 2006-2015 Germania
  • 2008- Vakıfbank
  • 2015-2016 Țările de Jos
  • 2017- Turcia

Guidetti are soție din Turcia

Giovanni Guidetti și-a găsit și jumătatea în Tucia. În septembrie 2013, italianul s-a căsătorit cu Bahar Toksoy, 33 de ani, ei cunoscându-se pe când aceasta juca la Vakifbank. În 2016 li s-a născut și primul copil. „Soția mea va juca sezonul care urmează la Turkish Airlines. Va fi adversara mea în liga națională, dar și în Liga Campionilor. Nu cred că se va opri vreodată, îi place prea mult ce face".

„Suntem norocoși că ne putem crește fata la Istanbul. Are aproape cinci ani, se joacă cu orice, mai puțin cu mingea. Îi dăm una și încrucișează brațele, trece pe lângă ea. Poate pentru că o asociază cu faptul că suntem plecați mult din cauza sportului. I-am zis într-o zi să ne jucăm volei și mi-a răspuns: <Nu, tata, voleiul nu e joacă, e muncă!>", a povestit amuzat el. 

Fără topuri

Italianul a avut norocul să lucreze cu unele dintre cele mai bune jucătoare din lume, Vakifbank fiind formația care oferă salarii generoase, însă nu poate face un top, menționând totuși câteva nume. 

„Cred că am cea mai bună ridicătoare din lume, pe Maja Ognjenovici, am avut-o pe cea mai tare jucătoare la blocaj, Christiane Fürst, Maja Poljak, Milena Rasici. Multe legende ale acestui sport. Următoarea va fi Zehra Gunes. Zhu Ting e ceva diferit, Gozde a fost un căpitan incredibil. Am lucrat cu foarte multe jucătoare extraordinare", a spus el. 

Premieră la JO

Antrenorul italian a dus echipa Turciei până pe locul cinci la Tokyo. „A fost prima ediție pentru acest grup, prima oară când Turcia a ajuns să joace un sfert de finală olimpic. Încă avem în minte înfrângerea, știm că puteam să câștigăm, dar punctual Coreea a fost mai bună decât noi în acea zi, iar acest lucru trebuie acceptat și mers mai departe"

„Jucătoarele au depus tot efortul, toată energia, atenția pentru acel concurs, de aceea am început acest CE într-o formă departe de ceea ce putem, nu știu când și dacă vom putea să prindem cea mai bună variantă a noastră la această competiție", a declarat Guidetti. 

Obiectiv strălucitor

Turcia e neînvinsă în Grupa D la Cluj-Napoca, iar înainte de startul competiției câteva jucătoare au spus că ținta lor este aurul european. Ce părare are antrenorul? 

„În ultimii 4-5 ani, la fiecare competiție la care am jucat am încercat să obținem o medalie, am și reușit, sau am fost aproape. E corect că au această gândire, la ultimul CE am câștigat argintul, unul mare pentru această echipă".

„Desigur, toți ne dorim ca anul acesta să fie mai bine, dar trebuie să recunoaștem că la ediția precedentă condițiile ne-au fost mai prielnice, acum va fi mai greu, dar ținta noastră rămâne aceeași", a explicat Giovanni Guidetti. 

Citește mai multe știri despre Campionatul European:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.