În direct la GSP Live, Victor Angelescu (37 de ani) a vorbit, astăzi, despre: secretele începutului excelent de sezon, conflictele interne din anii trecuți, contractul lui Mihai Iosif, cum l-a ratat Rapid pe Octavian Popescu, de ce crede că FCSB este Steaua, procesul cu fostul vicepreședinte Andrei Nicolescu și ajutorul oferit clubului de alți milionari români
Venit la Rapid în vara lui 2018, când echipa începea sezonul de Liga 3, Victor Angelescu a finanțat clubul în drumul spre prima divizie. La începutul acestui an, după ce politicianul Dan Tudorache - principalul susținător al proiectului de renaștere al Rapidului - a pierdut alegerile din sectorul 1, omul de afaceri (37 de ani) a preluat pachetul de acțiuni deținut de Liviu Goncea, apropiatul primarului, ajungând să dețină 99 la sută din club.
În direct la GSP Live, Angelescu a vorbit despre startul senzațional de sezon al Rapidului, despre posibilitatea de a vinde echipa și despre greșelile comise în cei trei ani petrecuți lângă clubul din Giulești.
- Domnule Angelescu, ne puteți spune cum a ajuns Rapid aici? Când ne-am văzut prima dată, echipa era în Liga 3 și nu credeam că vă prinde Liga 1 ca finanțator…
- Nu credeați, nu?! Mi-aduc aminte că mă întrebați atunci dacă sunt de la SRI…Am și eu merit, dar echipa, antrenorul, președintele, toți ne-am organizat foarte bine în acest an. E nesperat, nimeni nu s-a gândit că vom avea etapele astea, dar suntem răsplătiți. Sunt mândru de echipă, de toți.
- Sunt multe cluburi care caută secretul unei stabilități defensive, iar Rapid, fără omogenitate, cu multe transferuri, dovedește că se poate realiza în scurt timp. Cum e posibil?
- Miță (n.r. - Iosif) poate să comenteze mai bine, dar eu pot vorbi despre strategie. Voiam să-l aducem pe Săpunaru și am vrut ca în primul an să avem o defensivă foarte solidă, experimentată. Nico mi-a spus apoi de oportunitatea de a-l aduce pe Dragoș Grigore. Erau doi fundași care au jucat împreună la echipa națională.
- A fost un efort financiar mare să-i aduceți?
- Săpunaru nu a venit pentru bani la Rapid. Nu am plătit bani la semnătură, are un salariu ok, dar Săpunaru câștiga mult mai bine înainte. Nu s-a pus problema banilor. Nico, prietenul lui, i-a zis că îi poate oferit atât, nu a fost nicio negociere.
- Dar Dragoș Grigore a fost greu de adus?
- A venit și el foarte ușor. I-am prezentat proiectul, știa cine urmează să vină. A fost foarte deschis. Am dat de niște oameni foarte ok, mult mai ok decât unii cu care negociam la Liga 2.
- Fostul vicepreședinte al clubului, Andrei Nicolescu, a declarat că Rapid s-ar putea transforma într-un cimitir al elefanților…
- Jucătorii ăștia au intrat în istorie. Dar în afară de Săpunaru, Grigore și Junior Morais, care mai e trecut de 30 de ani? Avem jucători la 24-27 de ani, plus tinerii noștri promițători. Rareș Ilie, Sefer, Pănoiu, Carnat, a căruia clauză probabil o vom activa dacă va juca bine în continuare. Îi avem pe Despa, pe Ignat, jucători tineri.
În ce privește povestea cu cimitirul elefanților, la fotbal trebuie să te și pricepi. Domnul vicepreședinte nu știu cât se pricepe la fotbal, că de aia nici nu mai e la Rapid. Se pricepe la altele, la chestii politice, dar faptul că echipa asta de “elefanți” nu a primit gol în șase meciuri demonstrează cât se pricepe domnul Nicolescu la fotbal. Și închei acest subiect.
- Dar a fost vicepreședintele clubului o perioadă bună…
- Am colaborat cu domnul Nicolescu și în moment de față nu mai colaborăm. Nu mai aveam aceleași idei și atunci am decis să mergem pe drumuri separate. S-a dovedit că a fost foarte util. De când a venit Daniel Niculae, am promovat și acum suntem pe locul 2. Și e altă atmosferă la club, altfel e echipa, nu mai sunt scandaluri. Nu ați observat că la Rapid, probabil pentru prima dată în istorie, nu mai sunt scandaluri?!
- De ce erau scandaluri?
- Erau chestii în interior. La noi, cineva se certa mereu cu cineva, se lua de cineva. Eu și Daniel Niculae ne înțelegem foarte bine cu Miță, colaborăm foarte bine. Toată lumea a înțeles că Rapid e doar unul și nu mai avem orgolii ca în trecut. Fiecare încerca să demonstreze că el e mai bun.
-Asta e și responsabilitatea celui care alege oamenii…
- E vina mea, da. Mi-am și asumat ratarea promovării, chiar dacă nu am fost doar eu vinovat. De aia am și făcut schimbări în club. Mi-am dat seama că am făcut greșeli în privința mai multor oameni. Acum, zic că e foarte ok.
- Există posibilitatea de a mai transfera vreun jucător în următoarele două săptămâni?
- Da, există. Sigur mai vine măcar un jucător. Pe partea ofensivă. Nu va fi un jucător de vârsta lui Săpunaru, Grigore.
Cred că toată lumea ar avea de câștigat dacă ar exista o Steaua, un Dinamo, un Rapid, o Craiova. E foarte important pentru bugete, pentru fani
- Victor Angelescu, finanțator Rapid
Finanțatorul Rapidului, Victor Angelescu: „I-am zis lui Miță să slăbească”
- Există o poză cu Mihai Iosif la bustul gol după victoria de la Botoșani. Cum vede imaginea asta finanțatorul unui club respectabil?
- I-am spus că mai trebuie să slăbească.
- Atât?
- Normal. Ce fac antrenorul, jucătorii și galeria trebuie să rămână. Noi avem o galerie specială. Toți jucătorii s-au dezbrăcat și probabil au strigat și la Miță. Treaba lor. Pe mine mă interesează cum antrenează.
- Deci partea de imagine nu contează? Nu am văzut antrenori mari la bustul gol.
- Ba contează. Dar eu am văzut alți antrenori făcând alunecări sau strigând prin tribună. Sunt antrenori în România care se iau în brațe cu suporterii. Vă înțeleg, totuși. Și eu aș ridica chestiunea asta dacă aș fi jurnalist.
- Care e secretul lui Iosif?
- E un antrenor foarte bun.
- Dar un antrenor de portari în acte…
- Corect. Dar asta e problema FRF, trebuie pus degetul pe rană. Nu s-a putut înscrie la licență. Am o întrebare pentru federație: “Cum s-au putut face cursuri online în Moldova și la noi nu s-a putut?”. Cred că avem și noi internet, laptopuri. Miță are Bac-ul, dar s-a înscris în Moldova. Ok, nu putem să dăm vina doar pe federație, e adevărat că Miță nu și-a luat licențele la timp. Dar îl cunosc foarte bine, știam că e un antrenor foarte bun. Toată lumea vorbește despre spiritul pe care l-a adus, dar știe foarte bine și tehnico-tactic. De aia am bătut FCSB, Botoșani, de aia nu am luat gol. Partea de lucru cu psihicul e un atu în plus. Ne-am dat seama de când l-am pus că e un antrenor foarte bun.
- L-ați pus, l-ați schimbat, iar l-ați pus…Nu ați părut fair cu el.
- Când l-am pus prima oară, noi eram deja înțeleși cu Nicolae Grigore, doar că el era sub contract cu FRF. I-am spus de la început că va fi doar pentru câteva meciuri. Miță a avut rezultate bune, dar nu puteam să nu-l mai aducem pe Grigore. El își dăduse demisia de la FRF, nu puteam să-i facem asta. Aveam un agreement. Când a plecat Nicolae Grigore, Miță a fost prima opțiune. De aia l-am și păstrat la prima ligă. Sperăm să rămânem foarte mult timp cu el.
Victor Angelescu, patron Rapid: „Vreau 3-4 tineri promovați anual în echipă”
- Mihai Iosif avea salariul 3000 de lei? E adevărat?
- Nu. Astea sunt scoase de la oamenii care au fost în trecut în club. Dar avea un salariu mai mic la Liga 2, acum i-a fost mărit. Cred că are un salariu ok pentru Liga 1.
- Când i-a fost prelungit contractul?
- În timpul play-off-ului din Liga 2.
- Veți încerca să-i securizați contractul după startul ăsta bun de sezon? Nu vă e teamă că va pleca la un Al Nasr, ceva?
- Asta e diferența dintre Rapid și alții. Noi nu facem eforturi să-l securizăm pe Miță Iosif, Miță Iosif e rapidist pur sânge. Pentru Liga 1 nu am de ce să-l securizez. Putem doar să-i oferim un salariu mai mare pentru că îl merită. Dacă vine Al Nasr, eu îl las să plece. Ar fi nedrept să-i refuz unui rapidist șansa de a câștiga bani mai mulți.
- Cât are contract?
- Dacă nu mă înșel, până la finalul sezonului.
- Nu pare că aveți atât de mare încredere în el…
- Avem încredere deplină în el. De ce trebuie să semneze pe cinci ani? N-ați văzut că pe Edi Iordănescu l-au pus și l-au dat afară după trei etape?! Dacă el își va îndeplini obiectul de a rămâne în prima ligă, vă garantez eu că va rămâne antrenor la noi și va rămâne mulți ani de acum încolo.
- S-a tot spus că vă băgați peste antrenori.
- Iencsi a spus că nu m-am băgat niciodată. Alții au spus, ele sunt legende rapidiste, dar acolo au existat alte probleme, nu faptul că m-am băgat eu peste cineva vreodată. Dar de ce să revenim la probleme vechi? Nu mă bag peste antrenor, nu am făcut-o niciodată. Avem o strategie clară pe care trebuie să o respecte antrenorul. Vrem să promovăm tineri.
- Cum transmiteți asta antrenorului?
- I-am spus că vrem să avem minimum trei-patru jucători tineri promovați în fiecare sezon. Pe cine, își alege el. Pe noi nu ne interesează. E decizia antrenorului. Vrem doar ca acei jucători să și intre în teren, nu doar să stea pe bancă.
“Dacă FCSB ne dă 20 de milioane pe un jucător, îl vând”
- S-au schimbat așteptările dumneavoastră după debutul de sezon?
- Nu. Ar fi o tâmpenie. Nu poți seta un obiectiv, apoi să-l schimbi după șase etape. Cine face asta nu e profesionist. Evident, la un moment dat o să luăm și bătaie, o să primim și gol. Mai vorbim despre obiectiv prin etapa a 24-a. Dacă atunci avem șanse reale la play-off, putem să discutăm despre un alt obiectiv.
- Cum credeți că ați reacționa dacă ați lua campionatul?
- Aș fi în extaz. Nu spun că e imposibil, și Leicester a luat campionatul. Dar nu cred că e realizabil în acest sezon. Dacă noi am lua campionatul, înseamnă că e o problemă foarte foarte mare în fotbalul românesc. Vi se pare normal ca o nou promovată să ia titlul, fără un buget de primele opt?! Ar însemna că CFR, FCSB, Craiova, Sepsi și-au făcut strategia foarte prost. Asta ar fi o problemă a fotbalului românesc.
- Acum 3 ani, spuneați că în Liga 1 veți pune în contracte o clauză anti-FCSB prin care jucătorilor li se va interzice să se transfere la FCSB și pentru 10 milioane de euro. Ați introdus clauza asta?
- A rămas, a rămas. Nu o să vindem decât dacă ne plătesc de 10 ori mai mult. Ok, dacă vine cineva și ne dă acum 20 de milioane pe un jucător, o să îl dau la FCSB.
- De ce doar către FCSB?
- Avem noi ceva cu Steaua în istoria noastră.
“Legal, Steaua e CSA. Moral, Steaua e FCSB”
- Ați creat discuții. Fanii Stelei s-au supărat că vorbiți despre FCSB ca despre Steaua.
- Eu așa o consider. Cred că toată lumea o consideră așa, doar că sunt glorii ale clubului, pe care le respect, care nu au ceva cu FCSB, au o problemă cu Gigi Becali. Ei nu sunt ok cu ce face Becali și pot să înțeleg asta. Aici ar trebui să-și pună el un semn de întrebare, de ce a reușit să îndepărteze suporterii de lângă echipă. Dar haideți să fim serioși. Domnul Becali avea siglă, avea tot. A retrogradat-o? Nu!
- Dar a luat-o ilegal.
- Legal, Steaua e CSA din Liga 2. Moral, FCSB e Steaua. E clar că cineva l-a păcălit pe Becali, nu știu cine. Păunescu, habar n-am…A investit mult, așa cum e el, și clubul e încă în Liga 1. Asta demonstrează că e un război de orgolii. Avocații lui nu și-au făcut treaba. Corect ar fi ca orgoliile să fie lăsate la o parte. Nu se poate ca Steaua să fie a Armatei, nu ne întoarcem în comunism. Nu e normal.
- Dar ca unele cluburi să fie finanțate de primărie e ok?
- Nu mi se pare ok. Ok, cluburile ar trebui ajutate, dar fără să se implice autoritățile în managementul echipei, în transferuri. Statul ar trebuie să ajute sportul la nivel juvenil.
“Da, aș vinde un pachet de acțiuni”
- Care e situația stadionului?
- În septembrie va fi predat către clubul sportiv. Nu cred însă că vom juca acolo anul ăsta. Nu sunt expert, dar m-am uitat cum s-a întâmplat la celelalte stadioane, câte luni au trecut până s-a jucat pe ele. Probabil, vom juca anul viitor.
- Ați găsit o bază de pregătire? Închiriați baza FRF de la Buftea.
- Căutăm o bază. Încercăm să găsim un teren, avem câteva opțiuni. Vrem ca într-un an și jumătate să avem bază proprie nouă de antrenament pentru echipa mare.
- În trecut, ați pronunțat sume. Cât e bugetul Rapidului în acest sezon?
- Nu o să vă spun. Am făcut prostia să o spun în Liga 2 și nu am promovat. Avem un buget bun, undeva pe la jumătatea clasamentului în Liga 1.
- Cât sunteți dispus să pierdeți la Rapid?
- Eu sunt dispus să câștig. Până acum, suntem pe minus pentru că venim de la liga a patra. Anul ăsta nu putem fi pe plus. Poate am fi cu un jucător vândut, dar nu cred că avem în momentul ăsta un jucător pe care să obținem suma pe care mi-aș dori-o eu. Nu voi accepta, ca alte cluburi, sume de 300.000, 400.000 de euro.
- Dar există o proiecție de trecere pe profit?
- În maximum cinci ani de investiție. Adică, în doi ani de acum. Nu neapărat să trecem pe verde, dar măcar să începem să recuperăm din ce am investit.
- În cazul în care clubul devine profitabil există posibilitatea să vindeți din pachetul de acțiuni?
- Da. Am 99 la sută, nu exclud asta. Acum, nu, dar pe termen mediu, da. Dacă vom crește an de an, la prețul corect nu aș spune nu dacă vine cineva care chiar vrea să ajute Rapid. Nu cred că aș renunța la pachetul majoritar, dar nu știu ce va fi peste 5 ani, peste 10 ani. Vreau să rămân destul de mult aici.
Avem un plan pentru merchandising. Vom colabora cu o firmă, vom deschide un magazin mare la stadion, vrem să deschidem mai multe fan-shopuri fizice. Noi avem și acum vânzări de ordinul a sute de mii de euro. Cred că se poate face mult, mult mai mult
- Victor Angelescu, finanțator Rapid
“Octavian Popescu n-a existat pe teren cu noi”
- Proiectul academiei Rapid este exclusiv al clubului sau există și alți oameni din afara clubului care s-au alăturat?
- Vă referiți, bănuiesc, la domnul Dan Șucu (n.r. - milionarul care deține brandul Mobexpert). E simplu. Dânsul a cumpărat baza pe care o aveam noi închiriată de la Coresi. El dorește să cumpere mai multe baze din București aflate în paragină și să le transforme în centre de copii și juniori, în special pentru fotbalul de masă. Colaborăm cu el. El e și sponsor la copii și juniori, avem contract, și suntem în chirie la firma lui. Mi-a și zis că pe el nu îl interesează echipa mare, e interesat doar de copii și juniori.
-Are vreun copil sau nepot la Rapid?
- Ambii lui copii erau la o echipă de juniori, Viitorul Noua Generație parcă. În momentul în care el a cumpărat baza, echipa asta și Rapid s-au comasat. Deci, copii lui sunt legitimați la Rapid de o săptămână. Dar nu cred că ăsta e mobilul investiției lui. Putea să îi ducă foarte bine la Hagi, la FCSB, la alte școli.
- Vă pare rău că l-ați ratat pe Octavian Popescu? A jucat pentru Rapid.
- Nu regret. Nici nu a fost cumva la noi. Când am preluat academia de la Regal Metropolitan, el a fost de la început transferat pe clubul respectiv. L-am avut împrumut, e adevărat că am avut anumite discuții și puteam să-l ținem. Dar nu-mi pare rău. De ce? Îi urez toată bafta din lume, este un jucător foarte talentat, dar am avut meci cu FCSB și Octavian Popescu nu a existat pe teren. Nu știu care dintre Pănoiu și Popescu a jucat mai bine. Cu Botoșani, nu l-am prea văzut, în timp ce Rareș Ilie a jucat senzațional. Unde sunt cele 20-30 de milioane de euro?
- Nu l-a avut pe Miță Iosif antrenor.
- Ăștia sunt niște jucători umflați. Becali spune că fac 30 de milioane, dar nu fac nici 3 milioane. Vă spun eu. Să nu credem că face Octavian Popescu 30 de milioane. Nu l-am văzut pe teren, l-a scos la pauză. Mai are mult de muncă. Dacă el face 30 de milioane, Rareș Ilie și Pănoiu fac mimimum 30. Sefer nu mai zic. Deci noi avem 30 de milioane ori trei, avem 90 de milioane.
- Aveți vreun jucător favorit?
- Acum e Săpunaru. N-am văzut atâta vitalitate ca la el. Ce lider e în vestiar! Stăteam și mă gândeam că nu există un lider ca el în Liga 1. Cum vorbește cu jucătorii, cum îi așază pe teren, ce atmosferă produce în vestiar. E senzațional. Ține echipa unită.
- Știam că aveați un alt favorit, pe Hlistei…Se spune că era protejat de dumneavoastră când făcea câte o tâmpenie.
- Asta e altă poveste scoasă de oamenii care au fost în club. Îl aveam favorit pentru că era golgeterul echipei. Nu l-am protejat niciodată. Nu am intervenit niciodată pentru un jucător. Iar povestea cu sticlele de băutură, apărută primăvara asta, nu e adevărată. Am vorbit cu antrenorii. Grigore nu v-a zis exact ce incident a fost. A fost doar un pahar de vin și, din ce știu eu, Hlistei a vrut să ia paharul cu el în cameră. Nu-l terminase. Asta a fost problema antrenorului, că de ce ia paharul în cameră și nu-l bea acolo. Hlistei nu a fost beat. Să nu credeți că jucătorii noștri se îmbăta până la 6 dimineața și apoi nu luăm gol șase etape.
Misterul banilor împrumutați de Andrei Nicolescu
- Înțeleg că veți avea un proces cu fostul vicepreședinte Andrei Nicolescu. Ne puteți spune de ce?
- Nu pot să vă spun. O să vedeți. E legată de fotbal.
- Cine a intentat acțiunea?
- Nu pot să vă zic. E mai complicată situația. Deocamdată, nu a acționat nimeni pe nimeni.
- A declarat că l-ați păcălit. Că a împrumutat clubul cu 350.000 de euro și i-ați spus că-și va lua banii abia peste opt ani.
- Eu vă spun doar atât și interpretați cum vreți. Dumneavoastră credeți că un avocat necunoscut înainte de intrarea în fotbal are 350.000 de euro, n-are ce să facă cu ei și îi dă împrumut la Rapid fără să fie acționar? Dumneavoastră i-ați da așa, pe vorbe dulci? În mod normal, ar trebui ca suma asta să fie 5-10 la sută din avere pentru că nu cred că-ți dai toți banii la un club la care nu ai acțiuni. Atât am de comentat. De ce dai unui club suma asta dacă nu ești acționar?!
- Să-i meargă bine clubului. Poate era prieten cu dumneavoastră…
- Cu mine, nu. El a reprezentat cealaltă parte. A dat acești bani? Nu vreau să zic nimic. Sunt niște contracte, o să le respectăm și punct.
- Fără susținerea fostului primar Dan Tudorache, Rapid ar fi ajuns în Liga 1 atât de repede?
- Nu știu ce să spun. Fără susținerea respectivă, nu ar fi plecat proiectul la drum. N-aș mai fi venit nici eu.
- Cât e meritul lui Daniel Niculae la performanța actuală?
- Foarte mare. E ceea ce trebuie. Are nevoie de mai multă experiență, dar țin să vă spun că a făcut niște lucruri senzaționale. Colaborează incredibil cu oamenii din club. Normal, e loc de îmbunătățire.
- Cornel Dinu a fost impresionat de imaginea cu dumneavoastră și cu mama dumneavoastră la meciul cu Chindia.
- M-a bucurat aprecierea lui, îl stimez mult. Nu știu când vom mai avea un Cornel Dinu în fotbal. E ceva normal să-mi duc părinții la meciuri. Au mai venit de atunci. ÎI aduc, chiar dacă sunt bătrâni.
- Ce sfaturi despre fotbal îi dă mama finanțatorului Angelescu fiului ei?
- Mama comentează mai mult ca mine. Se uită la toate emisiunile. Nu-mi dă sfaturi, dar îmi spune dacă se ia cineva de Rapid. Începe: “Să vezi ce o să le fac! Intru eu în emisiune”.
- Care e cea mai mare greșeală făcută de când sunteți finanțatorul Rapidului și pe care n-ați mai repeta-o?
- Încercați să găsiți un subiect…(Râde, oftează și apoi se gândește cu mâinile la ochi) Cea mai mare greșeală a fost ratarea promovării de la Liga 2. Am acceptat și am luat niște decizii de a aduce niște oameni în club. A fost o greșeală. Important e să înveți din greșeli. În fotbal, puțini își admit greșelile. Poate tot răul a fost spre bine. Poate nu eram pregătiți pentru Liga 1.
Am văzut că după meciul cu noi, domnul Becali nu mai e antrenor la FCSB. Mă bucur că Rapid a ajutat ca cineva chiar să antreneze Steaua și să nu mai facă asta patronul. Noi am produs declicul
- Victor Angelescu, finanțator Rapid
{{text}}