REPORTAJ GSP. Islanda, o țară superbă, aproape de Cercul Polar arctic. Unde bucuria de a trăi și motto-ul „Totul va fi bine” înving depresia și crizele financiare.
- Theodor Jumătate, șeful departamentului fotbal internațional al Gazetei, și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Islanda alături de „tricolori” și transmit cele mai importante informații
- Islanda - România se joacă astăzi, de la ora 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat de Pro TV.
"Wow!". Asta e prima reacție pe care o ai când vezi Islanda, de oriunde ai privi-o. Încă din avion, când apare pământul, după o mie de kilometri de apă, zburând dinspre Norvegia, în Atlanticul de Nord, atât de aproape de Cercul Polar arctic (doar 40 de kilometri), cineva se minunează cu ochii pe hublou și toți privesc și admiră.
La un moment dat, pe partea stângă a aeronavei vederea e obturată de nori și mulți pasageri se ridică din scaunele lor și vin pe culoar, stau în picioare, uitându-se spre "ferestrele" vecinilor de pe aripa dreaptă, a căror imagine nu e afectată de nori. Jos, pare altă planetă, de o frumusețe stranie, ireală. Munții, vulcanii, gheața, zăpada, lacurile, zonele ce seamănă cu un peisaj selenar, gheizerele... Apoi, apa oceanului îți ia privirea, până în dreptul coastei islandeze decupate în stâncă.
„Puterea naturii”
Descrierea făcută într-un documentar Lonely Planet e tulburătoare: "Islanda este un vast laborator vulcanic, în care forțe puternice modelează pământul. Splendoarea sa pare concepută pentru a le reaminti vizitatorilor cât de insignifianți sunt pe marea scenă a lucrurilor. Și o face cu delicatețe. Aer curat, priveliște cinematografică și toată lumea e impresionată. E puterea naturii islandeze să transforme prozaicul în extraordinar.
O baie în piscină devine o scăldare într-o lagună geotermală. O plimbare banală se transformă într-o călătorie pe un ghețar strălucitor. O noapte liniștită în camping te seduce cu perdelele de lumină ale aurorei boreale".
Norii, atât de aproape de pământ
Am aterizat pe aeroportul din Keflavik, în sud-vestul insulei, și ne-am întâlnim cu mai mulți români. Nu, ei nu au sosit pentru meci. Doi ieșeni, un profesor de geografie și tatăl său, au venit într-o excursie de cinci zile. Și-au închiriat o mașină și vor doar să se bucure de tot ce văd. La fel ca o familie tânără din București, care de-abia așteaptă să descopere Islanda.
Afară se însera, era frig, 8-10 grade maximum, și un vânt tăios ne-a trezit, ca și cum am fi dat cu apă rece pe față. Ne-am urcat în Fly Bus și țintă spre Reykjavik, 50 de kilometri spre nord, capitala cea mai nordică a lumii.
Pe marginea șoselei, un verde crud, dar și pământ pietros, stâncos, făcând relieful să varieze mereu. Norii te frapează încă de la început. Coboară incredibil de aproape de pământ, ai senzația că dacă ai sări i-ai putea atinge. Nimic nu pare cunoscut pe acest tărâm. Plouă, se oprește, iar plouă mărunt în reprize, sub norii care aleargă pe cer în toate nuanțele de gri.
„Locul perfect sufletului meu”
Pentru Robert Benția, orice detaliu te atrage: "Islanda e paradisul fotografilor". Și el face fotografie. O mare pasiune. Una dintre pasiunile lui. Meseria lui de bază e tehnician IT, însă e și antrenor de gimnastică, la copii, și ghid, primul român autorizat ca ghid în regiune. Și fotograf. Tocmai a primit acreditare pentru meciul cu "tricolorii" și pentru toate partidele de acasă ale naționalei de fotbal albastre din această toamnă.
Născut la Odobești-Vrancea, are 44 de ani și trăiește aici de două decenii. Nu se mai poate despărți de țara sa adoptivă. Nici de Reykjavik. "Pentru mine, este locul perfect sufletului meu. Mi-a adus liniște și încredere în tot ceea ce fac". Îi plac islandezii, se simte bine printre ei, "sunt în general echilibrați și au un simț al răspunderii de apreciat".
„Thetta reddast”
Nu-mi spune că au și simțul umorului. Chiar îl au. Ari Eldjárn este unul dintre cei cu cel mai dezvoltat simț al umorului.
Fiul unui scriitor cunoscut, Thorarin Eldjárn, și nepotul celui de-al treilea președinte al Islandei, Kristjan Eldjárn (nu toate numele se termină în Islanda cu sson sau dottir, precedate de prenumele tatălui - fiul sau fiica lui Samuel, de exemplu), Ari se amuză nu doar de străini, de scandinavi, ci mai ales de el și compatrioți.
Iată un exemplu, imitând un dialog în show-ul "Scuzați-mi islandeza!": "Noi nici nu știm ce zi este astăzi. Ne sunăm unul pe altul.
- Ne vedem?
- Când?
- Peste jumătate de oră?
- Grozav!
Trece o jumătate de oră, unul dintre noi îl sună pe celălalt.
- Sunt în întârziere...
- Nu, e în regulă, n-am ieșit din casă.
- Nici eu. Să amânăm?
- Da, nici nu am hainele pe mine. Hai să amânăm!
- Totul va fi bine!".
Iată un motto al localnicilor: thetta reddast. "Totul va fi bine".
Au ieșit la suprafață după căderea băncilor
Cu această atitudine, reușesc să depășească depresia. În urmă cu câțiva ani, un studiu evidenția că unu din zece islandezi suferă de depresie. Al patrulea procent în Europa. Și totuși, o altă analiză dezvăluia că islandezii sunt pe locul 3 într-un top al celor mai fericite națiuni. "Thetta reddast" îi ajută în clipele dificile.
În 2008, au trecut prin asemenea momente. Critice. După colapsul băncii americane de investiții Lehman Brothers, cele trei mari bănci islandeze, Kaupthing, Landsbanki and Glitnir, au dat faliment și întreaga țară a fost pe marginea prăpastiei, într-o criză financiară fără precedent. Cu sprijinul FMI și cu munca și atitudinea lor, au ieșit la suprafață.
Salarii mai mari
Acum, chiar dacă trăiesc într-una dintre cele mai scumpe țări (a treia în lume), nu o duc rău. Salariile lor medii au crescut cel mai mult în zona Nordului în ultimele două decenii (cu 204%), peste toți vikingii scandinavi. Cât este un salariu mediu? În jur de 410.000 de coroane islandeze net pe lună, echivalentul a 2.755 de euro.
Rezistă bine la al 4-lea val
Și încă o veste importantă din mijlocul oceanului. Cu 90% din populația de peste 16 ani vaccinată, Islanda rezistă bine în al patrulea val al pandemiei, valul "Delta", strategia ei fiind lăudată și de Washington Post.
Sunt cazuri, tulpina "Delta" diminuează efectul vaccinului, dar foarte puține grave (mai ales la cei nevaccinați). În această vară, s-au stins trei persoane pe insulă din cauza COVID. Puteau fi mai multe. Mult mai multe
343.000 de locuitoriare Islanda, 64 la sută din populație locuind în Reykjavik (123.000) și împrejurimi, în sud-vestul țării
VIDEO Corespondență din Islanda. Reporterii GSP au fost la antrenamentul ”tricolorilor”
Islanda - România » Echipele anticipate de GSP
- Islanda: Halldorsson - Sampsted, Hermannsson, Bjarnasson, Skulason - Palsson - Gudmundsson, Bjarnason, Baldursson, Thorsteinsson - Gudmundsson
Rezerve: Runarsson, P. Gunnarsson, Saevarsson, B. I. Bjarnason, Baldusson, Thorsteinsson, Johannesson, Eyjolfsson, Helgason, Ellertsson, M. Anderson, Kjartansson
Selecționer: Arnar Vidarsson
- România: Fl. Niță - Manea, Nedelcearu, Chiricheș, Camora - R. Marin, Stanciu - Man, Cicâldău, Sorescu - Alibec
Rezerve: A. Vlad, M. Aioani, Toșca, A. Rus, Rațiu, Ghiță, D. Rotariu, D. Nedelcu, D. Olaru, M. Marin, Drăguș, Markovici, Ianis Hagi
Selecționer: Mirel Rădoi Stadion: Laugardalsvöllur (Reykjavík)
Arbitru: Aleksei Kulbakov / A1: Dmitri Zhuk, A2: Oleg Maslyanko (toți din Belarus)
Când și cu cine joacă România în septembrie
Data + ora | Locul | Meciul |
2 septembrie, 21:45 | Reykjavik | Islanda - România |
5 septembrie, 21:45 | București | România - Liechtenstein |
8 septembrie, 21:45 | Skopje | Macedonia - România |
{{text}}