Opinii   •   EDITORIAL

Burleanu legitimează răzbunarea, trișorii și infractorii!

Articol de Dan Udrea   —  joi, 02 septembrie 2021

Trei decizii uluitoare luate de șeful FRF în ultimele zile sfidează bunul-simț, moralitatea, onestitatea, dar mai ales distrug orice formă de echidistanță, regulament, statut și creionează la Casa Fotbalului apariția unui Phenian în miniatură

Dacă cineva mi-ar fi spus în martie 2014, indiferent de numele succesorului lui Mircea Sandu, că FRF va ajunge să fie condusă în maniera în care e acum, l-aș fi crezut demn de o fișă de internare într-un spital de psihiatrie. Dar cum e condusă actuala FRF, o să întrebați, de poate oripila și șoca atât de tare? Trei evenimente petrecute în a doua jumătate a lunii august au darul de a prezenta un tablou exact despre modul discreționar în care Răzvan Burleanu își exercită acest al doilea mandat.

1. CAZUL PETROLUL

E neverosimil cum a tratat FRF acest subiect. Vicepreședintele clubului, Mihail Dogaru, a fost condamnat, în prima instanță, în care a pledat VINOVAT pentru dare de mită, la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. A încercat să corupă un arbitru, în ultima etapă a sezonului regulat din campionatul trecut, pentru a-i facilita Petrolului accesul între primele 6. 


FRF a deschis procedură disciplinară, a aplicat toate punctele care îl vizau exclusiv pe Dogaru, dar l-a ocolit pe cel mai important. Cel care susținea că echipa respectivului oficial TREBUIE RETROGRADATĂ! Regulamentul a fost încălcat în mod grosolan, iar Burleanu, la prima sa apariție publică după acest caz, întrebat explicit de ce Petrolul nu a fost sancționată, a început să se bâlbâie și a rostit o frază uluitoare: "Decizia din instanță nu a vizat clubul Petrolul, vorbim despre o persoană fizică!!!"

Poftim??? Burleanu argumentează lipsa sancțiunilor pentru Petrolul fiindcă vicepreședintele clubului a acționat pe persoană fizică? Din acest moment, FRF devine complicele infractorilor care se pretează la a da mită pentru a corupe arbitrii, din moment ce chiar numărul 1 de la Casa Fotbalului susține că Petrolul nu e în culpă. După logica lui Burleanu, dacă Becali cumpără un arbitru la un meci CFR - Mioveni, FCSB e absolvită de vină fiindcă Gigi acționează pe cont propriu?

Aș vrea să cred că șeful FRF are această atitudine compromițătoare exclusiv din dorința de a avea 100% din voturi la alegerile de anul viitor și în spatele acțiunii de a călca în picioare regulamentele în vigoare nu se află și alte legături și interese la și în Ploiești. A se înțelege dincolo de clubul de fotbal Petrolul.

Referitor la acest subiect am văzut în ultimele zile extrem de multe comentarii care merg în direcția acceptării poziției FRF și a lui Burleanu în numele revenirii încă unui brand și a unor tribune pline în Liga 1. Da, Petrolul ar fi mai atractiv decât Clinceni, Voluntari, Metaloglobus sau Chiajna. Da, media de spectatori și atmosfera de la Ploiești ar aduce plusvaloare Ligii 1, dar acest lucru nu înseamnă că legile și regulamentele trebuie încălcate în numele readucerii cu forța a echipelor de tradiție. Dacă Petrolul trebuie retrogradată, atunci să fie retrogradată! 


Dacă CSA Steaua n-are drept de promovare, atunci să nu promoveze! Dacă ne vom abate de la acest drum, atunci componența, clasamentul, totul vom decide în funcție de rezultatele sondajelor privind echipele cu cei mai mulți suporteri, iar de competiție se va alege praful.

2. CAZUL ASTRA

Agenția Națională Anti-Doping a anunțat deciziile definitive în cazul fotbaliștilor de la Astra acuzați că au apelat la o terapie interzisă în toamna anului trecut. Comisia de Apel a menținut sancțiunile de la prima instanță, deci: Ioniță, Takayuki și Fatai au fost găsiți vinovați. 

Ce spun regulamentul în vigoare și parteneriatul FRF - FIFA - WADA? Orice club care are mai mult de doi jucători într-o astfel de situație va fi și el sancționat prin retrogradare. Cum a răspuns Burleanu pe această temă? "Nu avem o decizie într-o instanță"!!! Poftim? Cei 3 jucători nu se află în postura oficialului de la Petrolul, să fie judecați de o instanță civilă. Ei au făcut obiectivul unei judecăți a organului abiliat în acest domeniu, ANAD, iar sancțiunile sunt literă de lege pentru FRF, FIFA și UEFA.

Burleanu sfidează din nou ceea ce are în curte în materie de regulament și practic, prin acest caz, legitimează niște trișori. Jucătorii Astrei, conform deciziei ANAD, sunt trișori, din moment ce au apelat la metode interzise. Pentru FRF însă, un vot de la un club trișor e mai valoros decât asumarea unei măsuri dure, dar corectă. În numele funcției și al încă unui mandat, Burleanu chiar transformă FRF într-o masă de manevră pusă exclusiv în slujba lui, nu în sprijinul principiilor fotbalului românesc.

3. CAZUL AFAN

Ultimul exemplu, dar nu cel mai puțin grav, e poziția pe care Burleanu a avut-o la adresa președintelui Sindicatului fotbaliștilor, Emilian Hulubei. Acesta a fost tăiat de pe lista delegației FRF în Islanda, din care făcea parte ca membru al Comitetului Executiv, fiindcă șeful de la Casa Fotbalului a fost enervat de decizia acestuia de a ataca la TAS regulamentul acceptat de Burleanu și care permite cluburilor să schimbe societatea, să renunțe la cea veche și să înființeze una nouă fără să aibă de pierdut din punct de vedere sportiv.

Și așa nu prea mai există opoziție la actuala putere instaurată în fruntea FRF! Să ajungi să vezi un pericol până și în Sindicatul fotbaliștilor și să aplici această politică de forță, pe principiul "Cine nu e cu noi e împotriva noastră", în ciuda faptului că alegerile sunt deja câștigate și nimeni nu mai are nici măcar curajul de a lua în calcul o eventuală candidatură, atunci înseamnă că te-ai delimitat definitiv de orice înseamnă binele fotbalului și vezi doar interesul personal. Așa gândește, acționează și se manifestă un dictator, nu un manager de federație. 

Dar Burleanu e tot mai puțin cu fotbalul și tot mai mult cu el și cu gașca alături de care a acaparat, sufocat și aproape asasinat fotbalul românesc. La Casa Fotbalului prinde contur un mic Phenian. Întrebarea e dacă stăm și privim nepăsători sau există pârghii prin care trebuie acționat pentru ca România să nu devină, în fotbal, Coreea de Nord? 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.