Fotbal   •   Nationala   •   islanda - românia

Islanda - România 0-2, comentat live de Ovidiu Ioanițoaia, Costin Ștucan și Justin Gafiuc

Islanda - România, comentat live de Ovidiu Ioanițoaia, Costin Ștucan și Justin Gafiuc

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 02 septembrie 2021

Meciul Islanda - România 0-2, din preliminariile CM 2022, a fost comentat live pe GSP.ro de Ovidiu Ioanițoaia (director GSP), Costin Ștucan (reporter special GSP) şi Justin Gafiuc (reporter special GSP). Mai jos găsiți opiniile lor de dinaintea meciului, de la pauză şi de la final.

Islanda - România 0-2 final

Ovidiu Ioanițoaia: Chiar era momentul!



Victorie în Islanda, una fără glorie, dar cu atât mai importantă cu cât a fost obținută în fața aceluiași adversar care ne-a dat jos din trenul pentru Euro în urmă cu 11 luni. E drept, am bătut naționala în suferință a unei țări ce numără atâția locuitori cam cât Balta Albă ori Militari, însă am luat 3 puncte și ele atârnă greu. Pentru că îi pot ajuta pe "tricolori" să revină în prim-planul calificării la Mondiale. De acord că echipa noastră n-a sedus, ba a și pătimit uneori. Dar înainte de orice, e de reținut că Rădoi și băieții lui și-au făcut datoria la Reykjavik. După atâtea dezamăgiri, chiar era momentul!

Costin Ștucan: Două interpretări, chestiuni de nuanță 



Varianta pesimistă și nedreaptă cu naționala: contra unei Islande din a cărei echipă glorioasă a rămas doar o carcasă, România a reușit să se adune și să câștige cu 2-0 prin golurile lui Man și Stanciu, însă calificarea e o himeră. Iar apărarea a avut din nou câteva momente de lejeritate inexplicabilă. 



Varianta roz: după un an în care s-a încăpățânat să joace cu Răzvan Marin și Stanciu pe post de închizători-deschizători-neconvingători, Rădoi a înțeles că naționala are nevoie de un punct de greutate mai jos și de o abordare realistă. L-a ales pentru poziția respectivă pe Nedelcu, un fotbalist sensibil, iar jucătorul crescut de Hagi a făcut o treabă nevăzută, excelentă și în același timp murdară și elegantă. În plus, Nedelcu i-a permis lui Stanciu să joace mai sus, unde e locul lui, iar mijlocașul Slaviei Praga a contribuit mult la golul lui Man și a închis meciul cu golul de 2-0 din minutul 83. 



După un an lipsit total de inspirație, lui Rădoi i-au ieșit și schimbările, iar României au început să-i iasă niște secvențe de fotbal rapid, combinativ, aproape spectaculos. 



Aproape că nu îți vine să crezi că asta a fost România, dar să nu o lăudăm prea mult. Vine Liechtenstein și, nu-i așa?, nu mai există echipe mici atunci când pe teren intră fotbaliști români.


Justin Gafiuc: Stanciu ne relansează spre Qatar 



În sfârșit, un meci în care România e trează și nu se mai sinucide cu o defensivă stupidă. Abia la al 13-lea joc pe banca "tricolorilor", Rădoi izbutește să conducă spre victorie naționala fără să încaseze gol! La Reykjavik, după o primă repriză în care ne-am calibrat destul de greoi vreme de 45 de minute, am reușit un mitan secund perfect. 



Man și Stanciu au decis jocul cu două goluri simple, iar mijlocașul de la Slavia a reapărut pe tabela de marcaj după aproape trei ani de secetă, de suspine și de critici datorate evoluțiilor sale inconsistente la lot. Acum a inventat faza de la reușita lui Man și a înscris dintr-o fază născută la limita ofsaidului, devenind omul unei seri care poate însemna relansarea pe orbita Mondialului 2022. O întâlnire care adâncește regretul că n-am bătut în Islanda atunci când ar fi trebuit, în barajul pentru Euro 2020!

Islanda - România, 0-0 la pauză

Ovidiu Ioanițoaia: Convins că e singurul român care știe fotbal, Rădoi a aliniat o formație originală în meciul cu naționala de avarie a Islandei. Una cu 4 jucători din eșalonul secund, cu Nedelcu titular și R. Marin rezervă, cu Sorescu în banda stângă și alte "inovații". Logic, această echipă n-a reușit să se impună și primii care au ratat deschiderea scorului au fost nordicii, prin Kjartansson, rămas singur cu Niță. Cum și Sorescu a trecut pe lângă gol, ba încă în două rânduri, rezultatul de 0-0 consemnat la pauză trebuie socotit echitabil. Pentru că, în majoritatea timpului, s-a jucat de la egal la egal. Totuși, prea puțin în raport cu așteptările noastre.

Costin Ștucan: E ceva epidemic în modul în care se apără România cu Rădoi selecționer. În fața unei echipe neconvingătoare a Islandei, defensiva naționalei a avut în prima repriză două momente de blackout în care Birkir Bjarnason s-a trezit singur cu Niță după două centrări venite din zona lui Camora. 



Au fost și momente bune de joc, au apărut și combinații născute din munca la antrenamente, însă marea ocazie a României a venit după o gafă șocantă a lui Hermansson care l-a lăsat pe Sorescu la un dribling distanță de gol. Obișnuit să alerge cât pentru toată echipa sa de club, dinamovistul s-a comportat mai degrabă ca un kenyan disperat să atingă cu pieptul panglica de la finalul unui maraton decât ca un fotbalist rafinat și cinic. 



E 0-0 la pauză și câteva faze ne alimentează speranțele. În același timp, deziluzia pare și ea înfiptă în pragul ușii, așteptându-l pe Chiricheș sau pe oricare dintre fundașii lui Rădoi să apese neatent pe clanță.


Justin Gafiuc: Islanda chiar arată ca o echipă modestă! În numai un an de zile, nordicii s-au transformat incredibil dintr-o trupă redutabilă într-o formație fragilă. Chiar și așa, "tricolorii" nu reușesc să descopere cheia spre poarta gazdelor. România nu s-a mișcat rău în primele 45 de minute, dar când ai o ocazie minunată precum aceea a lui Sorescu la eroarea imensă din defensiva Islandei n-ai voie să dai cu piciorul acelei șanse. În loc să plaseze mingea din prima spre poarta goală printre portar și stoper, Deian a luat decizia cea mai curioasă, un dribling mort pe colțul închis! Tocmai a anunțat că prețul lui în mercato e de o mie de euro!

Islanda - România, înainte de meci:

Ovidiu Ioanițoaia: Specialiștii pretind că, lipsită de 7-8 posibili titulari, actuala națională a Islandei e cea mai slabă din ultimul deceniu. Echipa noastră ar trebui să profite de asta, deși pe ea au bătut-o și adversari cotați cu șanse mai mici. Tocmai pentru că Rădoi a părut mai optimist ca oricând, să sperăm că diseară el va fi mai inspirat în alcătuirea formației, iar băieții lui mai montați, mai coerenți. Și, în final, învingători.

Costin Ștucan: A trecut un an fără două zile de la primul meci al selecționerului Mirel Rădoi și a venit momentul ca România să producă și altceva decât iluzii într-un joc ofensiv și eficient. În seara asta, experimentele continuă. Rațiu e titular ca fundaș dreapta, firavul Nedelcu - proaspăt scăpat din teroarea pe care i-o produceau criticile lui George Becali - trebuie să închidă jocul, în timp ce Sorescu e programat să intre din stânga pe piciorul lui redutabil. 



Anul trecut, la barajul cu Islanda, s-a spus că nordicii au cea mai slabă echipă din ultimii ani și tot am pierdut. Acum, standardele Islandei par a fi scăzut și mai mult, un moment prielnic pentru începutul unei serii bune a României. 



Ne facem în continuare iluzii. Dacă vom avea o nouă deziluzie, ar fi timpul pentru o regândire a viitorului strategic al naționalei.

Justin Gafiuc: Meciul de la Reykjavik vine să confirme o dată în plus aiurelile selecționerului. Pare că face echipa de fiecare dată ca într-o joacă de copii, înainte de miuța de pe tăpșanul dintre blocuri: pune toate numele într-un bol și extrage bilețelele norocoase! Altfel n-ai cum explica alegerile stranii ale lui Rădoi. 



Rațiu, obișnuit cu statutul de rezervă în liga secundă iberică, e preferat lui Manea, cel mai bun fundaș dreapta din Liga 1 după monitorizările InStat. Iar Răzvan Marin, cu un start plin de aplomb la Cagliari, în Serie A, îi lasă locul lui Nedelcu, adus și el tot din divizia a doua, dar din Germania. Ce mai rămâne de spus decât Doamne-Ajută! Dar asta funcționa la nea Puiu, nu prea se leagă la Mirel!

Preliminarii Campionat Mondial 2022 // Match Preview Islanda - România

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.