Liga 1

Se îngroașă gluma la CFR Cluj! Campioana a împrumutat o sumă uriașă pentru a-și continua activitatea

+12 Foto
Clujenii au punctaj maxim în Liga 1, chiar dacă au mari probleme financiare / foto: Imago Images

Articol de Marius Mărgărit  —  Saturday, 04 September 2021

CFR Cluj a împrumutat două milioane de euro ca să achite salariile pentru două luni și să-și continue activitatea. Suma va fi restituită din drepturile TV. Clubul le-a propus lui Arlauskis și lui Chipciu să plece, să renunțe la contracte.

Campioana României continuă să înregistreze rezultate excelente în Liga 1, în vreme ce își joacă economia ca la cazinou. Doar calificarea în grupele Champions League în vara anului următor ar repara contabilitatea dezastruoasă pe care o are Clujul acum.

Nu pot fi dați afară

 Clubul a împrumutat recent două milioane de euro ca să-și poată desfășura activitatea. A plătit salariile pentru două luni, iunie și iulie, și va avea de stins și datoriile către angajații la care a renunțat după eliminarea din disputa cu Steaua Roșie Belgrad. Doar Șumudică trebuie să primească 300.000 de euro. 

Asistenții lui au de recuperat 70.000 de euro. În total, 14 angajați au plecat. Datorii mari mai pot să apară în curând. CFR vrea să scape de Arlauskis și de Chipciu, numai că ambii mai au contracte valabile. Portarul ar trebui să primească 450.000 de euro în trei ani. Alex mai are contract cu clubul până în iunie 2022 și până atunci ar avea de încasat peste 800.000 de euro!

 Conducerea i-a transmis lui Chipciu să se gândească până marți dacă e de acord să plece fără pretenții. El are de recuperat și din lunile trecute 260.000 de euro, salarii și bonusuri neplătite la timp.

Singura salvare: Champions League 

A revenit Petrescu, el a pornit deja antrenamentele, și au fost achiziționați câțiva jucători: Bordeianu, Boateng, Culio, Florin Ștefan. Fondul de salarii a ajuns acum la 700.000 de euro lunar! E, de departe, cea mai mare notă de plată din tot campionatul! Suma ar mai scădea dacă ar pleca Arlauskis și Chipciu. 

Meleke a fost cedat la Voluntari și tot acolo ar putea ajunge și Latovlevici. Clubul încearcă să mai scape de Tahiri, de Fofana. Patronul Varga păstrează același plan pe care îl avea și în vara aceasta: să echilibreze balanța cu o participare în grupele Champions League. 

O asemenea performanță ar genera venituri de peste 20 de milioane de euro și ar acoperi datoriile imense pe care le-a acumulat CFR. Creditorul principal e chiar Varga, care a cheltuit mai mult de 20 de milioane de euro de când a devenit proprietar al echipei, în 2017. A avut nevoie de 6 milioane de euro doar ca să scoată societatea din insolvență. 

+12 Foto
foto: Raed Krishan @ GSP

Șansele rămân mici 

Petrescu a vorbit și el, în conferința de presă în care a fost prezentat, despre participarea în Champions League în vara anului viitor. Obiectivul rămâne unul îndepărtat pentru CFR și, în general, pentru oricare echipă românească. Parcursul va fi la fel de complicat cum a fost în sezonul acesta, adică startul va fi din primul tur preliminar și va fi nevoie de depășirea a patru faze preliminare până la grupe. 

Young Boys i-a eliminat pe vișinii în vara aceasta, a fost 1-1 la Cluj și 3-1 în Elveția. Pe Young Boys, clujenii i-au întâlnit de patru ori în ultimele două sezoane și nu i-au învins niciodată. Petrescu, Iordănescu și Șumudică au înregistrat două egaluri și două înfrângeri. 

Rus e supărat pe Varga 

În apropierea CFR-ului s-a aflat, mai ales în ultimul an, și Ioan Rus, un fost ministru de Interne foarte influent în Cluj. Surse din club povestesc că lui Rus nu i-a convenit comportamentul pe care l-a avut Varga față de Șumudică, ar fi preferat o despărțire civilizată și silențioasă în locul scenelor cu antrenorul blocat la poarta stadionului

Varga l-a șicanat astfel pe Șumi, nu i-a permis să intre pe terenul de antrenament, ca să-l determine să semneze demisia. Șumudică a filmat când a ajuns la teren, ca să demonstreze că el respecta contractul, și nu a renunțat la clauza de reziliere și la salariile restante, 300.000 de euro în total.

Indezirabilii de la CFR Cluj se antrenează separat 

Petrescu a susținut în conferința de joi că nu a renunțat la niciun jucător, deși Meleke fusese trimis deja la Voluntari sub formă de împrumut. Arlauskis, Latovlevici, Chipciu, Tahiri, Fofana, Hoban au fost scoși de pe lista UEFA pentru Conference League. Portarul lituanian e accidentat și nu s-a antrenat. 

În afara lui Hoban, ceilalți s-au pregătit separat de echipă. Petrescu programase un antrenament opțional și miercuri, într-o zi pe care jucătorii o aveau liberă de la Șumudică. S-au prezentat numai șapte fotbaliști, ceilalți au ținut să respecte programul inițial, conform căruia erau liberi.

Citește și alte știri despre CFR Cluj: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.