Altele

A murit Ivan Patzaichin » Veste tragică: a încetat din viață unul dintre cei mai mari sportivi ai României

+9 Foto
Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani.

Articol de Marian Ursescu  —  duminică, 05 septembrie 2021

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani.

De 3 luni, fostul mare canoist era internat la Spitalul „Elias”, după ce, în februarie, a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață. 

Trupul neînsufleţit al marelui campion va fi depus mâine, la ora 12.00, la sediul clubului Dinamo. Detaliile despre înmormântarea acestuia urmează să fie stabilite şi făcute publice.

Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce - mesajul familiei lui Ivan Patzaichin

>

Ivan Patzaichin: un ambasador de excepție al României

  • Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.
  • În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.
  • Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur. 
  • Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

22 de medalii mondialeare "Amiralul" în palmaresul său, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz

9 titluri mondialeare Ivan Patzaichin, cucerite între 1970 şi 1983, dintre care trei la simplu, atît pe distanţa de 1.000 m, cît şi pe cea de 10.000

Imagini de colecție din cariera și viața „Amiralului”

+9 Foto
La începuturile carierei, un tânăr cu talent și multă ambiție / foto: Gazeta Sporturilor

„Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur!” 

În 2020, Ivan Patzaichin a fost invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, când a vorbit despre regretele carierei sale: 

„Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur! Am vrut să le arăt bunicilor și părinților mei că pot să fiu campion. De la oamenii din sat și de la ai mei am învățat să am respect față de muncă, față de oameni și de tot ce vrei să faci. Dacă te apuci să faci ceva, fă-l cu profesionalism! Cu ambiție! Așa cum trebuie!”

În noiembrie 2019, în momentul în care a împlinit 70 de ani, Ivan Patzaichin a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor, în care a trecut în revistă principalele borne ale carierei sale.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Editorialul lui Cătălin Tolontan: Ivan Patzaichin a murit după ce ne-a învățat pe toți că incurabilul și imposibilul sunt vorbe supraevaluate

La 71 de ani, marele campion lasă în urmă o carieră de poveste și milioane de oameni care poate că îi datorăm ceva.

Vintilă Mihăilescu a scris, în 2015, o carte despre Ivan Patzaichin. Antropolog profesionist care a continuat să învețe pe coclaurile României reale, fără să disprețuiască oamenii obișnuiți sau să-i învețe cum să-și trăiască viața, Mihăilescu a încercat să înțeleagă din ce a venit enorma putere interioară a lui Ivan. 

Ce a însemnat Ivan Patzaichin pentru sportul nostru? Citește continuarea aici. 

VIDEO Ivan Patzaichin: „Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur!”

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.