Opinii   •   EDITORIAL

Răspunsul CSA pentru FCSB: cea mai așteptată scrisoare din fotbal

Articol de Costin Ștucan   —  marţi, 07 septembrie 2021

 Valsul mișcărilor strategice dintre clubul lui George Becali și armată continuă, iar partenerii sunt neobosiți în ciuda celor peste două decenii de pași complicați. 

Început la finele anilor 90, când ofițeri MApN se lăfăiau în avioanele cu care echipa lui Becali zbura prin Europa, trecut apoi prin schimburi de terenuri păguboase pentru stat, amorțit pentru un deceniu, dar reînviat prin tribunale, dansul - când lasciv, când agresiv - s-a mutat acum în căsuțele poștale. Șicanele au primit și un teren fertil: dreptul de folosință al noului stadion Ghencea.

 Cum nimeni nu-și închipuia că-și va dori să joace în casa dușmanului în kaki, George Becali a făcut exact asta. A cerut oficial printr-o adresă trimisă la jumătatea lui iulie 2021 acceptul de a închiria Ghencea pentru meciurile de acasă ale FCSB. Dincolo de patimi și mize juridice, solicitarea e perfect normală într-o democrație. E Ghencea un stadion construit din bani publici? E deschis meciurilor de fotbal? Este. Atunci de ce să nu poată fi închiriat oricărui solicitant capabil să suporte chiria și celelalte costuri generate de evenimentele găzduite?! 

Adresa FCSB a fost trimisă și a intrat în malaxorul birocratic al ministerului. A dospit acolo aproape 30 de zile, iar la ieșire a devenit probabil cel mai așteptat răspuns din istoria recentă a fotbalului românesc. „Noi am făcut o adresă și am primit un răspuns foarte alambicat, în care ni se explica că există o comisie care va verifica dacă există date disponibile, pentru că prioritate au echipele de fotbal și rugby ale CSA”, a explicat Mihai Stoica, managerul FCSB, în urmă cu patru zile. 


Gazeta a intrat în posesia conținutului adresei de răspuns a Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. În cinci puncte, comandantul clubului, colonelul Ștefan Bichir, a încropit o scrisoare prin care a reușit performanța de a răspunde în același timp vag afirmativ și evident negativ. 

Deschiderea adresei pare un teasing menit să-i amăgească pe destinatarii de la FCSB: 

“Vă comunicăm faptul că , Clubul Sportiv al Armatei “Steaua” dorește colaborarea cu toate cluburile și structurile sportive, colaborare bazată pe respect reciproc, încredere, bună armonie și neafectarea intereselor proprii”. 

Semantica introducerii e interesantă. Sub masca respectului și a bunăvoinței, Bichir spune că Steaua vrea colaborarea cu “toate” cluburile. Automat, asta ar însemna și FCSB, doar că finalul paragrafului conține o capcană: “neafectarea intereselor proprii”. Afectează prezența FCSB în Ghencea interesele Stelei? Să vedem ce spune Bichir mai departe. 


Armata vrea date exacte imposibile

“Totodată trebuie avute în vedere și următoare: 

1. Pentru a analiza solicitarea dumneavoastră și a da un răspuns concret, dar și de a asigura respectarea programului echipelor din cadrul clubului nostru, avem nevoie de date exacte, nu de o solicitare generică sau aproximativă, așa cum ați precizat chiar dumneavoastră în cererea formulată”

 FCSB trimisese în iulie o listă cu toate meciurile de acasă cunoscute până în martie 2022, când începe play-offul, și atașase datele aproximative furnizate de calendarul competițional FRF. Evident, din cauză că televiziunile stabilesc datele exacte abia cu câteva săptămâni înainte de meciuri, ora de start a multora dintre jocuri nu e cunoscută deoamdată, ea putând fi decalată sau împinsă cu până la trei zile față de calendarul inițial. Armata s-a legat exact de această incertitudine. 



Ulterior, FCSB a revenit cu o solicitare punctuală legată de meciul cu Clinceni, programat pe 25 septembrie, însă și aceasta a intrat acum în malaxorul lent al birocrației ministeriale. Răspunsul va fi, însă, negativ din cauza punctelor următoare din adresa lui Bichir.

Comisia

 “2. Având în vedere prevederile art. 332-333 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, “închirierea bunurilor proprietate publică a statului se aprobă, după caz, prin hotărâre a Guvernului…”. În prezent, la nivelul clubului a fost stabilită o comisie de evaluare și stabilire a modului de închiriere și punere la dispoziție a bunurilor proprietate publică” 

Originea frazei “dacă vrei să îngropi ceva, creezi o comisie” e atribuită în mod greșit României postdecembriste. Expresia ar fi fost folosită prima dată de premierul francez George Clemenceau la începutul secolului XX, însă ea era folosită anterior și în Rusia țaristă a secolului XIX, un imperiu sufocat în hățișurile giganticului aparat al funcționarilor de stat. Cert este că Steaua are acum o comisie care va analiza dacă stadionul Ghencea poate fi închiriat celor de la FCSB. Cât îi va lua comisiei să îngroape solicitarea clubului lui Becali și cât de adânc o va îngropa, rămâne de văzut. Cu siguranță, însă, o va îngropa, mai ales dacă citim mai departe adresa.

Steaua și România, inamicii FCSB

 “3. Stadionul Steaua este în administrarea Ministerului Apărării Naționale și în folosința Clubului Sportiv al Armatei Steaua, administratorul având prioritate în folosirea acestuia de către echipele de fotbal și rugby ale clubului. De asemenea, ne dorim ca acesta să redevină prioritar pentru echipa/echipele naționale de fotbal ale României”. 

Cu alte cuvinte, Armata spune că Ghencea e pentru Steaua, dar poate fi pus și la dispoziția federației pentru meciurile naționalei. Cele două direcții strategice nu se exclud. Meciurile naționalei aduc automat o pauză în calendarul competițiilor de club, astfel că FCSB s-ar putea lovi doar de meciurile Stelei din Liga 2 și ale echipei de rugby. Întrebarea este, însă, ce va răspunde comisia dacă FCSB ar solicita să joace într-un weekend în care echipele sportive ale Stelei au programate partide în deplasare? Răspunsul, imediat, la punctul 4. 

Gazonul

“4. Având în vedere programul competițional al sezonului regulat (Liga 1, Liga 2 și Cupa României), dar și cel competițional internațional, folosirea gazonului/terenului de joc într-un ritm excesiv poate duce la deteriorarea acestuia și la imposibilitatea folosirii potrivit destinației, de către administrator”

 Practic, celor de la FCSB li se spune printre rânduri că meciurile de fotbal și de rugby ale Stelei, plus eventualele jocuri ale naționalei, ar fi prea mult pentru gazonul unui stadion nou-nouț. Armata ține la iarba proprie mai mult decât o făcea în anii 90 când Ghencea oferea Stelei și naționalei o mocirlă lipicioasă pretențios numită gazon. Dar vremurile se schimbă, iar generalii nu mai zboară la business class cu bărbatul din Pipera dornic de publicitate. 

Liniștea publică

“5. Este de notorietate faptul că relațiile dintre cele două galerii (FCSB și CSA Steaua) nu sunt tocmai cordiale, iar folosirea stadionului de ambele echipe ar putea duce la conflicte între reprezentanții acestora, distrugerea de bunuri din incinta stadionului și chiar la o tulburare majoră a liniștii publice în sectorul/zona stadionului”

 Celor de la FCSB li se servește aici o comicărie. Armata spune printre rânduri că se teme de galeria condusă de Gheorghe Mustață pe care o vede capabilă de un sabotaj în incinta noului stadion Ghencea. Asta în ciuda faptului că la închirierea oricărei locații se încheie un contract prin care chiriașul își asumă cheltuielile în cazul unor eventuale pagube materiale. Iar ultima parte a paragrafului e o mostră de ironie. Armatei îi pasă de liniștea cetățenilor din cartierul Ghencea. 

Finalul e o mostră de limbaj birocratic de lemn, cu duble înțelesuri sau, mai bine zis, fără niciun sens. 

“Față de cele arătate mai sus închirierea/folosirea stadionului Steaua pentru desfășurarea de meciuri oficiale sau alte activități de către persoane/structuri/cluburi sportive se va realiza numai cu respectarea legislației în vigoare și a procedurilor interne, după clarificarea cel puțin a celor arătate la punctele 1 și 2 de mai sus”. 

Așadar, FCSB nu e refuzată explicit, dar e întoarsă la calendarul imposibil de știut în momentul ăsta și la comisie. Care comisie lucrează la solicitări doar de ea cunoscute, iar liniștea ei nu trebuie tulburată cu o grabă dăunătoare.

 Ritmul e același de secole, iar faptul că Steaua nu și-a rezolvat nici până acum modul de organizare care să-i permită promovarea în Liga 1 demonstrează fix asta. 

Exact ca pe vremea revizorului lui Gogol, malaxorul mestecă acte și timp, iar comisiile sapă gropi în care înhumează cazuri care ar putea aduce fonduri la bugetul public. În acest timp, pribeaga și depersonalizata FCSB va juca probabil pe stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu unde va plăti 7.000 de euro pentru fiecare eveniment organizat.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.