Ce revelație! Alexandru Tudor recunoaște în premieră greșelile pe care presa și oamenii de fotbal i le-au imputat la unul dintre cele mai mari scandaluri pe care le-a provocat în cariera lui de arbitru.
Meciul Steaua - CFR 3-1, disputat pe 2 martie 2008, în returul unui sezon în care cele două echipe își disputau titlul de campioană. Roș-albaștrii s-au impus atunci cu 3-1, însă prestația lui Tudor a fost una părtinitoare și a dezavantajat-o în mod clar pe CFR Cluj. N-a acordat două penalty-uri evidente. Primul, la scorul de 1-1, când Zapata l-a busculat pe Semedo, al doilea în urma unui fault suferit de Leao.
La finalul meciului, GSP l-a notat cu 4 și, din acel moment, Tudor a fost asociat tot mai des ca fiind un arbitru de casă al Stelei, mai ales că a mai avut și alte episoade în care a greșit evident pro roș-albaștri. La vremea respectivă, dar și în toți anii care au urmat, Tudor a respins cu vehemență acuzația că ar fi greșit la acel meci. A susținut cu tărie că a arbitrat perfect.
Tudor în 2011, pentru GSP: "Dacă dădeam penalty la Semedo, nu mă mai puteam privi în oglindă. Mai vorbim peste 10 ani"
La aproape 4 ani de la acel meci, în decembrie 2011, Tudor s-a arătat deranjat de un articol din Gazetă în care primea ștampila de arbitru apropiat de clubul lui Gigi Becali. Și chiar a sunat să-și exprime nemulțumirea, iar discuția a ajuns inclusiv la fazele din meciul Steaua - CFR. Iată ce zicea Tudor acum 10 ani.
- La meciul Steaua - CFR din 2008 nu aţi dat două penalty-uri, aţi greşit mai mereu pro-Steaua şi vi s-a pus ştampila aceasta de om favorabil Stelei.
- Am greşit eu la acel meci?
Alexandru Tudor în meciul cu cântec dintre FCSB și CFR Cluj, din martie 2008
- Da, grav!
- Să vă uitaţi la acea fază la care toată lumea a spus că trebuia să dau penalty la Semedo! Dar nu acum să vă uitaţi, ci peste 10 ani, şi să-mi ziceţi dacă atunci m-am înşelat.
- Peste 10 ani??? Dacă mai trăim atât!
- Da, pentru că acum n-a trecut suficient de mult timp şi încă trăiţi cu impresia că a fost penalty şi degeaba vă uitaţi la fază. Peste 10 ani să mă sunaţi după ce o revedeţi şi o să vedeţi că valoarea lui Tudor de arbitru a judecat bine atunci.
- Faza aia...
- Dacă aş fi dat penalty la acea fază, nu mă mai puteam privi în oglindă ştiind că de fapt a fost simulare, aş fi fost în situaţia de care vorbeşte Collina, mi-ar fi fost ruşine să revăd acel meci.
Tudor în 2021, pentru Doxologia.ro: "Mă ocupam de lucruri colaterale jocului și eu am dat corner, când a fost clar că a fost penalty la Semedo. Atunci mi s-a distrus tot soclul de om cinstit"
La 10 ani de când Tudor solicita ziaristului GSP să revadă faza pentru a se lămuri că el nu trebuia să acorde penalty, fostul "central" FIFA a admis marile erori pe care le-a comis în acel joc. A făcut-o în cadrul unui interviu pe care i l-a acordat părintelui Constantin Necula, pentru Doxologia.ro. Întrebat fiind de acesta care a fost unul dintre cele mai grele momente din cariera de arbitru, Tudor s-a referit fix la Steaua - CFR, din martie 2008. Și a oferit detalii, dar și explicații incredibile:
• "Fiind un băiat foarte egoist, mă gândesc cum m-am ridicat de jos. Am avut la un moment dat o situație extrem de dificilă care m-a învățat foarte mult. E un episod pe care-l povestesc rar și pentru asta simt niște emoții. Aveam senzația despre mine că pot stăpâni orice tip de meci. Era o mândrie excesivă. Și-am fost delegat la un meci, cu scandal mare, un Steaua - CFR Cluj"
• "Am avut până la pauză un meci perfect, căpitanii mă respectau, echipele se comportau impecabil, jocul era cursiv, foarte frumos. Intrând cu senzația asta de suficiență, de a putea controla orice și de a crede că poți face treaba asta de unul singur, m-am dus la pauză și m-am relaxat. M-am întors cu lipsă de concentrare. Și prin minutul 50 i-am spus arbitrului de rezervă: «Nu-l pui tu pe Andone să stea jos?». Adică mă ocupam de lucruri colaterale jocului"
• "Și în clipa aia, fundașul central de la CFR Cluj dă o diagonală de 60 de metri, Semedo se întâlnește cu portarul Zapata la 55 de metri de mine și eu văd corner, dar toată lumea știe că a fost penalty!!!"
• "De acolo s-a spart toată această chestiune. În momentul respectiv n-am realizat că e un câștig, această mare lovitură pe care o simțeam. Mi s-a distrus tot soclul de om cinstit, de om puternic care poate gestiona orice tip de meci"
• "După acest meci, care s-a lăsat cu un scandal imens, am ajuns la Sfântul Munte. Și în momentul când am ajuns acolo m-am întâlnit cu un părinte care mi-a transmis gândul lui Dumnezeu prin gura lui. Am întrebat: «Noi, arbitrii, ce trebuie să facem?». Eram trei. El a închis ochii, s-a rugat și am simțit schimbarea de 90 de grade....
«Dumneata știi ce înseamnă Liturghie? Ce fac eu în altar dumneata ai datoria să faci pe teren. Trebuie să te pregătești ca un preot, să te spovedești, să te împărtășești la fiecare meci ca să aduci duhul lui Dumnezeu pe teren. Trebuie să te rogi pentru jucători, pentru spectatori, pentru antrenori, pentru toată lumea. Trebuie să aduci acest duh pe teren». Și-am rămas șocat!"
• "Mi s-a întâmplat ceva extraordinar cu acel părinte. Am rămas marcat de această chestiune. Asta a făcut diferența între arbitrul Tudor care la primul derby avea două penalty-uri, două «roșii», 14 «galbene», scandal și ultimii doi ani de carieră, când n-am avut niciun penalty. Și un singur «roșu» în ziua în care a murit nea Ilie Balaci. L-am dat afară pe unul că a înjurat de morți și la final jucătorul m-a felicitat la televizor» «Felicitări arbitrului că m-a dat afară!». Apare un alt comportament după ce Dumnezeu preia frâiele și tu îl lași. Te dai la o parte un pic și zici «Doamne, așază tu lucrurile!»"
"N-am sfaturi pentru arbitrii tineri. Sfaturile am învățat că se dau în două situații. Dacă sunt cerute, pentru că este obligatoriu să fie primit, și dacă este o chestiune de viață și de moarte. Atât timp cât cineva îmi cere un sfat îl voi da. Generic, spun așa: dacă faci cu pasiune, dacă faci cu inima, dacă pui tot ce ai mai bun, apucă-te de treaba asta! Lucrează împreună cu Dumnezeu! Nu te pune pe tine în față pentru că vei pocni așa cum am pocnit și eu la un moment dat!"
Constantin Necula, preot ortodox și profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu"Tot ce-am făcut am făcut cu pasiune, cu bucurie. Puține au fost momentele când mi-a fost cu adevărat dificil. Cred că momentele astea au fost îngăduite ca să mă pot apropia de Dumnezeu. Oamenii care te marchează cu adevărat sunt niște unelte de Sus. Uneori îți dai seama, alteori nu-ți dai seama"
Alexandru Tudor
Alte subiecte abordate și declarații făcute de Tudor în interviul acordat părintelui Constantin Necula
... despre cum a devenit arbitru
"N-am ales eu să fiu arbitru. A fost o chestie fortuită. M-am accidentat la 18 ani și din cauza acestui fapt am venit la arbitraj. N-am făcut-o eu de bunăvoie. Este o orânduială pe care Dumnezeu a avut-o cu mine și mi s-a spus: «Dacă nu mai poți să joci, mai bine du-te la școala de arbitri!». «Unde să mă duc?». «La arbitri». «Ce sunt ăia?». «Ăia care aleargă printre voi cu fluierul, cu steagul».
Nici măcar nu realizam că există. Și mi s-a făcut dosarul și m-am dus la școală. Mi-a plăcut că era o chestiune teoretică. Am făcut cursurile la REBU, la sala unde băieții se pregăteau. Acolo am început eu să învăț teorie. Primul joc l-am avut la Liceul «Rosetti», prin Floreasca, mi s-a părut că de acolo sunt. A fost o chestiune foarte potrivită mie. Eu am fost un războinic la început, adică mă războiam cu mine, dar mi-a plăcut foarte tare"
... despre rolul familiei
"Tata, bunicul veneau dintr-un neam foarte serios, îmi aduc aminte când îmi spuneau «Cinstea o pierzi o singură dată!». Și chestia asta m-a marcat. Principalul lucru prin care eram apreciat era cinstea, dar care nu era a mea, era din neam. Ei mi-au impus chestia asta, ca educație, ca modalitate de a trăi. Nu mergeau la biserică, erau nomenclaturiști și n-aveau dreptul. Mă bucură că au avut curajul să mă dea pe mâna părintelui Galeriu, singurul care a avut îndrăzneala să mă boteze. Era dificil la vremea respectivă"
... studiile la Drept
"Am încercat să fac Dreptul, dar când am ajuns la practică la Tribunalul mare, de pe malul Dâmboviței, și când am văzut ce atmosferă e acolo, am zis așa: «Eu am venit să fac Dreptul, nu stângul». Am încercat să renunț, dar bunica mea, educată în munții Apuseni, foarte hotărâtă și foarte directă, mi-a zis: «Dacă te-ai apucat de-o treabă termin-o, chiar dacă nu vei profesa». Îmi imprima tot felul de principii de genul ăsta. Și-mi vine în minte unul care poate folosește cuiva: «Niciodată să nu ai datorii către cineva!»"
... dificultățile carierei de arbitru
"Noi avem o școală pedagogică mai puțin dezvoltată decât cei care lucrează internațional. Aici pedagogia a fost îngăduită de Dumnezeu pe dos. Loviturile cele mai puternice m-au dus la o creștere a rezistenței. În momentul în care simțeai că ești lovit cu răutate dobândeai o rezistență. Chiar aveam la un moment dat o vorbă cu un coleg de-al meu: «Frate, după ce mi-au scos dinții, mi-am pus d-ăia de fier, după de oțel, după am pus unii care nu mai cad nici dacă vin să dea cu ciocanul». Rezistența creștea cu fiecare experiență dură pe care o dobândeam"
... cât de mult l-a ajutat credința în cariera de arbitru
"Vă dezvălui două întâmplări. Întâi am fost la Mediaș și părintele de acolo mi-a zis direct și foarte clar: «Domnu' Tudor, grijă mare că singurul judecător este Dumnezeu!». Adică să nu mă cred pe mine Dumnezeu. Părintele mergea la stadion și se ruga pentru mine chiar dacă ținea cu Mediaș.
Și a doua situație de tensiune foarte mare, la un meci la Severin, Pandurii - Dinamo. M-am dus la o mănăstire și am ajuns târziu, seara. Era o femeie simplă, croitoreasă, care m-a întrebat foarte direct: «Dumneata ce interes ai la meciul ăsta?». Vă dați seama la ce se gândea. Și eu îi zic: «Doamnă, pe mine mă interesează să fie pace la meciul ăsta». «Aaa! Paraclisul Maicii Domnului». Și a fost un meci liniștit. Din clipa aia, Paraclisul Maicii Domnului a lipsit doar la două meciuri și la ambele a fost scandal".
50de ani va împlini luni Alexandru Tudor, cel care s-a retras din arbitraj la finalul lui 2018
16ani a fost pe lista FIFA Tudor: începând din 2001 până în 2016, iar în Liga 1 a avut o activitatea de fix 20 de ani
381meciuri a arbitrat Tudor în Liga 1, fiind pe primul loc all-time, urmat de Balaj (341) și Colțescu (326)
Acum lucrează pentru Gigi Becali
Alexandru Tudor s-a apucat de arbitraj în 1990. A debutat în Divizia A la data de 15 mai 1999De câțiva ani, Tudor a fost cooptat de Gigi Becali în cadrul clubului FCSB. La început s-a ocupat de Academia de Fotbal din Berceni și era prezent chiar și la antrenamentele primei echipe, însă în ultima vreme a rărit aparițiile la formația de seniori. Becali a dezvăluit că l-a angajat fiindcă "are credință chiar mai mare și decât mine. O rugăciune făcută de Tudor e mai valoroasă decât orice gol marcat sau orice fotbalist cumpărat".
{{text}}