Nationala

De ce România U20 a fost umilită în amicalul cu Anglia U20: Ei – Premier League și Bundesliga. Noi – rezerve în „B”

FOTO: FRF.ro

Articol de Răzvan Luţac  —  Wednesday, 08 September 2021

Explicațiile pentru diferența imensă din Anglia U20 - România U20 6-1.

Luni, în repriza a doua a meciului cu România U20, când a bifat hat-trick-ul, Joe Gelhardt era deja cerut pe twitter de fanii lui Leeds în Premier League. Atacantul englez, cumpărat anul trecut de la Wigan, a marcat jumătate din golurile Angliei în poarta ghinioniștilor Sava și Hindrich.

Însă n-a fost singurul care cochetează cu prima ligă engleză. Alți fotbaliști folosiți - sau nu - de Andy Edwards în victoria cu 6-1 împotriva "tricolorilor" au făcut deja pasul și au debutat în Premier League. 

Cot la cot, au învins ușor o Românie cu câteva nume promițătoare, însă și cu fotbaliști care joacă rar chiar și în liga a doua de la noi, unde e nevoie de un jucător U21 și unul U19.

Cum au arătat ei

Joe Gelhardt (Leeds), 19 ani

  • Născut la Liverpool și comparat de TalkSport cu Wayne Rooney pentru forța sa, Gelhardt a fost văzut drept un puști-minune încă de la Wigan, unde a bifat 19 meciuri în Championship. Leeds a câștigat bătălia cu Everton pentru semnătura sa. E de așteptat să prindă minute în Premier League.

Jaden Philogene-Bidace (Aston Villa), 19 ani

  • Are deja două meciuri în Premier League. Sigur, bifate pe final cu Tottenham (2-1), sezonul trecut, și Newcastle (2-0), acum 2 săptămâni. Titular și-n Cupa Ligii la 6-0 cu Barrow. S-a accidentat serios la piciorul drept în debutul partidei și a fost înlocuit cu eroul Gelhardt.

Jesurun Rak-Sakyi (Crystal Palace), 18 ani 

  • Văzut drept noua speranță a londonezilor, are deja un meci în Premier League și e de așteptat să prindă lotul weekendul următor, fiindcă Jordan Ayew, care va veni de la naționala Ghanei, va sta în carantină la revenirea în Regatul Unit. A marcat ultimul gol al Angliei U20.

Clinton Mola (VfB Stuttgart), 20 ani 

  • Are 8 meciuri pentru șvabi, toate în 2.Bundesliga, în sezonul promovării. Își așteaptă debutul în prima ligă. Marcatorul primului gol.

Cum am arătat noi:

Botond Szondi (Csikszereda), 19 ani

  • S-a bătut mult monedă că Szondi este fiul lui Zoltan Szondi, patronul de la Csikszereda. Însă e mai puțin relevant. Adus totuși în ultima clipă de Lobonț pentru a-l înlocui pe Crivac jr., Szondi are doar 10 meciuri în 2 sezoane la o divizionară secundă. Sigur, e tânăr, însă media de 30 de minute în cele 10 meciuri nu sugerează neapărat inspirație în selecție, mai ales că Csikszereda e una dintre codașele Ligii a 2-a, antepenultimul loc cu 0 puncte. A intrat în minutul 61.

Daniel Bîrzu (Farul), 19 ani 

  • Academia Hagi a obișnuit echipa națională cu fotbaliști care să debuteze repede, chiar și la 16-17 ani în prima ligă, și să aibă ceva experiență în prima ligă până la 19-20. Nu e și cazul lui Bîrzu. N-a jucat încă niciun meci oficial la Farul / Viitorul, prinzând doar de 3 ori banca de rezerve. A jucat și el o jumătate de oră.

Alexandru Sima (CSM Reșița), 19 ani 

  • Produs și el al Academiei Hagi, Alex Sima a fost împrumutat la începutul anului la CSM Reșița. Acum joacă în liga a treia, unde întâlnește formații precum Progresul Ezeriș, Gilortul Tg. Cărbunești, Voința Lupac sau Viitorul Șimian. O ligă a treia diluată, cu zece serii, venită după un an de pandemie în care fotbalul mic a stagnat. Sima a fost titular și a fost schimbat la pauză.

Bogdan Rotar (Csikszereda), 19 ani

  • Nici Rotar nu joacă titular la echipa cu 0 puncte în Liga a 2-a. Are dublul meciurilor jucate de Szondi, însă doar două goluri în cei doi ani. Înlocuit la pauză de Andronache.

Anglia U20 - România U20: echipe de start 

Anglia U20: 1. Trafford - Drameh, Bate (61 Hill), Wood (cpt.), Buchanan - Mola, Azeez - Philogene-Bidace (12 Gelhardt), McAtee (78 Rak-Sakyi), Mighten - S. Greenwood (60 Weir)
Selecționer: Andy Edwards

România U20: R. Sava (61 Hindrich) - Grosu (61 M. Ilie), Duțu, Giafer (61 Bîrzu), Al. Sima (46 G. Buta) - Mărginean (61 Szondi), Grameni (46 Ghindovean) - Bani (61 F. Cristea), Pănoiu (cpt.) (46 Corbu), Baiaram (46 Mustacă) - Rotar (46 L. Andonache)
 Selecționer: Bogdan Lobonț

România U20 e o selecționată nouă, căreia FRF a decis să-i dea naștere anul trecut. Naționala U20 a României a fost înființată în urma deciziei Comitetului Executiv din noiembrie 2020, din dorința de a oferi continuitate tinerelor generații”, explică FRF.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.