Campionate

Messi sau Cristiano Ronaldo? Un matematician de la Oxford a creat algoritmul care stabilește cine este cel mai mare fotbalist din istorie

FOTO: Imago

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 08 septembrie 2021

Messi sau Cristiano Ronaldo? Aceasta este întrebarea care împărțit lumea fotbalului în ultimii 15 ani și care l-a determinat pe un matematician să creeze un algoritm care să găsească un răspuns.

Tom Crawford, un matematician de la Oxford, a găsit un mod pentru a răspunde în mod științific la dezbatere și a creat un altgorim unic, bazat pe 7 criterii, pentru a stabili cine este cel mai bun fotbalist din toate timpurile.

Cristiano Ronaldo, câștigător în fața lui Lionel Messi

Crawford a luat în considerare doar fotbaliștii care au câștigat cel puțin două Baloane de Aur sau sunt considerați a fi cei mai buni înainte de înființarea premiului.

Pe listă s-au aflat: Cristiano Ronaldo, Messi, Pele, Maradona, Marco van Basten, Johan Cruyff, Puskas, Di Stefano, Ronaldo și Michel Platini.

Criteriile algoritmului:

  • Trofee interne și europene
  • Trofee internaționale: 150 de puncte pentru Cupa Mondială 100 de puncte pentru EURO și Copa America
  • Goluri marcate pentru cluburi
  • Goluri marcate pentru echipa naționale
  • Voturile primite pentru Balonul de Aur
  • Recordurile individuale
  • Factorul Z – sezoane extraordinare, în care golurile marcate au dus echipa către succes

La final, Cristiano Ronaldo a fost desemnat câștigător! Acesta a acumulat 537 de puncte, fiind urmat de Messi (503) și Pele (459).

Clasamentul final:

  1. Cristiano Ronaldo: 537p
  2. Leo Messi: 503
  3. Pele: 459p
  4. Ferenc Puskas: 305p
  5. Ronaldo: 281p
  6. Marco Van Basten: 237p
  7. Alfredo Di Stefano: 201p
  8. Michel Platini: 177p
  9. Diego Maradona: 169p
  10. Johan Cruyff: 163p

„Sunt un iubitor al fotbalului și am dezbătut de multe ori cu prietenii mei cine este cel mai bun jucător din toate timpurile. Chiar dacă Cristiano Ronaldo a ieșit primul pe baza algoritmului meu, realizările celorlați jucători sunt incredibile și cred că dezbaterea va continua”, a spus Crawford, potrivit Daily Mail.

Răspunsul genial al lui Cristiano Ronaldo la întrebarea: „Cine a fost cel mai mare fotbalist împotriva căruia ai jucat?”

Piers Morgan, celebrul jurnalist englez, a dezvăluit în editorialul din Daily Mail o discuție recentă pe care a avut-o cu Cristiano Ronaldo (36 de ani).

Piers Morgan a dezvăluit într-un editorial din Daily Mail o discuție pe care a purtat-o cu Cristiano Ronaldo la restaurantul preferat al lusitanului, din Torino, înainte de transferul la Manchester United. Cei doi se aflau pe terasa restaurantului, la ora 1 noaptea și, printre altele, acesta l-a întrebat „Cine a fost cel mai mare fotbalist împotriva căruia ai jucat?”

Ronaldo a răspuns fără să stea pe gânduri: „Messi”. „Adevărat?”, a replicat Morgan. „Absolut! Dar, Piers, ai greșit întrebarea. Ar fi trebuit să mă întrebi care este cel mai mare fotbalist...”. 

Jurnalistul a concluzionat: „Este convins că el e cel mai bun care a jucat vreodată. Și sunt de acord”.

VIDEO Cristiano Ronaldo a revenit la Manchester United

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.