Jean-Pierre Adams, fostul jucător care a rămas 39 de ani în comă din cauza unei erori medicale, a murit luni, la Nîmes. Formase un cuplu extraordinar în centrul apărării Franței cu Marius Tresor. Un duet pe care Ștefan Kovacs îl numise când era selecționerul albaștrilor „ma Garde noir".
Meciul Franța - Finlanda (2-0), marți seară, în preliminariile Mondialului, i-a fost dedicat lui. Jean-Pierre Adams. Un minut de reculegere la Lyon, locul în care, pe 17 martie 1982, fostul fotbalist a pierdut contactul cu oamenii din jur, cu cei dragi, cu viața. O eroare medicală la o operație banală l-a aruncat în comă.
Aproape patru decenii mai târziu, luni, 6 septembrie, s-a stins, la Nîmes. Avea 73 de ani. I-a fost alături Bernadette, soția sa din 1968, care l-a îngrijit zi de zi și care a refuzat mereu ideea eutanasierii. 53 de ani i-a fost parteneră, 39 după ce el a intrat în stare vegetativă. Aveau împreună doi copii, Laurent și Frédéric.
Conflictul Jean-Pierre Adams vs Ștefan Kovacs: „Sau ascultați muzică, sau preferați echipa Franței!"
Născut pe 10 martie 1948 la Dakar, în Senegal, care la acea vreme era colonie franceză, Adams era în anii '70 unul dintre cei mai buni fundași centrali ai Hexagonului. Forma un duet de fier cu Marius Tresor în apărarea naționalei. Selecționerul Georges Boulogne a găsit cuplul ideal, Adams - Tresor, pe 25 iunie 1972, într-un meci contra Argentinei (0-0), a rememorat L'Équipe.
Dar cel care le-a dat supranumele cunoscut și astăzi a fost Ștefan Kovacs. Pe 7 septembrie 1974, după 2-0 în fața Poloniei, locul 3 la Mondialul din acel an, cu Lato golgeter, tehnicianul român a declarat: „Dacă defensiva mea a fost atât de solidă este numai datorită «Gărzii Negre». Garda mea neagră".
Cei doi erau singurii jucători de culoare ai naționalei (Marius era originar din Guadelupa). Kovacs a antrenat Franța între 1973 și 1975, iar Adams și Tresor nu lipseau dintre titulari. De 19 ori au evoluat împreună, până în septembrie 1976.
S-au împrietenit imediat. Când se întâlneau la lot, stăteau în aceeași cameră și le plăcea să asculte muzică. Odată, scrie L'Équipe, au depășit cu mult "stingerea" anunțată de Kovacs, la ora 22:00. În preajma partidei cu Germania, pierdută în 1973, 1-2 la Gelsenkirchen, Jean-Pierre și Marius ascultau muzică târziu, în noapte. Nu era prima oară. Totuși, atunci ieșise selecționerul la „patrulare" pe holurile hotelului. I-a prins și a intrat peste ei, avertizându-i: „Sau ascultați muzică, sau preferați echipa Franței!".
Jean-Pierre Adams (stânga), într-un meci contra RFG, pe 13 octombrie 1973. Cu Ștefan Kovacs selecționer
Tresor nu a acceptat ce i s-a întâmplat ulterior fostului său coechipier și nu l-a vizitat niciodată după tragedia din 1982. Nu a putut. Voia să rămână cu amintirea „plină de viață" a celui care îi fusese prieten. Odată, Marius a mărturisit ce îl măcina: „I-am zis soției să nu mă țină aici dacă mi se va întâmpla vreodată așa ceva. Să mă lase să plec...".
22 de selecțiia avut Jean-Pierre Adams la naționala Franței, în perioada 1972-1976
Anestezia care l-a distrus pe Jean-Pierre Adams
Adams venise în Franța din Senegal împreună cu bunica lui, care participa la un pelerinaj, la Montargis, 110 kilometri sud de Paris. Bunica s-a întors la Dakar, el nu. La doar 9 ani, a rămas la Montargis, locuind la familia Jourdain. În această casă de agricultori a crescut și tot la Montargis a învățat fotbal.
A devenit profesionist la Nîmes (1970-1973), jucând apoi la Nice (1973-1977), PSG (1977-1979) și Mulhouse (1979-1980). Și patru ani la naționala Franței (1972-1976).
În 1980 a ajuns la Chalon-sur-Saône, în liga a 5-a, la amatori, ca antrenor-jucător, a promovat în D4 și a decis să renunțe la cariera de fotbalist. Voia să rămână pe bancă, tehnician, la fel ca Georges Boulogne și Ștefan Kovacs.
La un curs de antrenori, la Dijon, s-a accidentat în a treia zi. Suferise o leziune la ligamentele genunchiului și a insistat să se opereze. La spitalul "Édouard Herriot" din Lyon.
Pe 17 martie 1982, la o săptămână după ce Jean-Pierre împlinise 34 de ani, era grevă în spital. Anestezistul se ocupa simultan de 8 pacienți, inclusiv un copil în stare critică, și i-a cerut unui stagiar să-l supravegheze pe Adams. Dar, în grabă, neatent, a greșit seringa. Și, în loc să-i administreze o substanță care să-l adoarmă pentru câteva ore, i-a injectat o doză aproape letală. Nu a fost unica eroare. Nu fusese nici bine intubat. Tubul de plastic nu era bine fixat și nu l-a ventilat. Din contră, i-a blocat calea spre plămâni. Fără oxigen, a suferit un stop cardiac și leziuni cerebrale grave.
Bernadette nu l-a părăsit nicio clipă
A intrat în comă și, chiar dacă trei săptămâni mai târziu, a deschis ochii, nu și-a mai revenit niciodată. Creierul era afectat iremediabil. De atunci, Bernadette a avut grijă de el. Susținută financiar de federație, de ligă, de foștii colegi de la națională, care au jucat multe meciuri caritabile pentru el, și compensată lunar de spital din 1989, ea nu l-a părăsit nicio clipă. A tot sperat că medicina va găsi un medicament miraculos.
Luni, 6 septembrie, Jean-Pierre Adams s-a stins. Rămâne amintirea lui. Stoperul ca o stâncă, de care nu trecea nimeni. "Garda Neagră" a lui Ștefan Kovacs. El și Marius Tresor.
Adams și Tresor formau la vremea lor unul dintre cele mai bune cupluri de fundași centrali din întreaga Europă
- Franz Beckenbauer, legendar fundaș central german
Adams era o forță a naturii, un colos cu o putere extraordinară. Îmi era frică de cele două meciuri anuale contra lui
- Angel Marcos, fost atacant argentinian la Nantes
{{text}}