Emma Răducanu (18 ani, loc 150 WTA) a învins-o pe canadianca Leylah Fernandez (19 ani, loc 73 WTA), scor 6-4, 6-3 și a câștigat US Open 2021!
- Emma Răducanu devine prima jucătoare din istorie care câștigă un turneu de Grand Slam, după ce a venit din calificări! Jucătoarea cu origini românești NU a pierdut niciun set la Flushing Meadows;
- Emma Răducanu va fi numărul 23 WTA, începând de luni. Este prima jucătoare britanică ce se impune într-un Grand Slam, de la Virginia Wade la Wimbledon 1977;
- E cea mai tânără câștigătoare de Grand Slam de la Maria Sharapova, în 2004.
Dramatism TOTAL în finala Emma Răducanu - Leylah Fernandez
A fost o finală a curajului, în care cele două combatante nu au arătat niciun moment vârsta pe care o aveau. Fiecare punct, fiecare game și fiecare set s-au disputat la baionetă, cu mingi rapide, incisive, încărcate mental și căutând lovitura decisivă. De multe ori, a părut că victoria trece într-o direcție clară, pentru ca situația să se schimbe total după doar un pumn de secunde.
Emma Răducanu a bifat primul break în al doilea game al partidei, dar s-a văzut imediat egalată. Leylah Fernandez a părut de multe ori reactivă, dar s-a folosit de forehand-ul foarte puternic pentru a echilibra balanța. Setul s-a „rupt” în prelungiri, la 5-4, când Fernandez nu a rezistat sub rafalele britanicei, iar Emma a închis, 6-4! Acasă, în Insulă, fanii din fața televizoarelor au izbucnit în urale.
Dar a fost și o finală a îndârjirii. Atunci când Emma a părut că se desprinde decisiv, bifând câteva mingi de break rapid în setul 2, Leylah Fernandez a avut o reacție de orgoliu. Și-a apărat serviciul și a replicat cu break. Apoi, lucrurile au luat-o la vale, cu Emma dezlănțuită. 4 break-uri consecutive și două mingi de meci refuzate mai târziu, Leylah și-a obligat adversara să servească pentru campionat.
A urmat un game incredibil. Leylah a obținut minge de break, la 5-3, dar Emma a alunecat și și-a zgâriat genunchiul, fiind nevoie de un time-out medical și de intervenția medicului. Britanica a revenit, și-a apărat cu încăpățânare punctele și serviciul și a reușit imposibilul: a câștigat US Open 2021!
Cele 20 seturi câștigate de Emma Răducanu la US Open 2021:
- Q1 vs Schoofs 6-1, 6-2
- Q2 vs Bolkvadze 6-3, 7-5
- Q3 vs Sherif 6-1, 6-4
- R1 vs Voegele 6-2, 6-3
- R2 vs Zhang 6-2, 6-4
- R3 vs Sorribes Tormo 6-0, 6-1
- R4 vs Rogers 6-2, 6-1
- QF vs Bencic 6-3, 6-4
- SF vs Sakkari 6-1, 6-4
- F vs Fernandez 6-4, 6-3
FINAL | Emma Răducanu - Leylah Fernandez 6-4, 6-3
GAME, SET, MATCH, CHAMPIONSHIP! Emma își apără serviciul și devine campioana US Open!
Emma Răducanu e nevoită să ceară intervenția medicului, după ce își zgârie genunchiul în game-ul în care servea pentru meci! E timeout medical, în timp ce Leylah are minge de break la 5-3!
5-2, BREAK și game Răducanu. Emma se desprinde, obține al treilea game consecutiv cu un passing extraordinar! E la două game-uri de titlu de la Flushing Meadows. Un alt game rapid o aduce aproape de primul ei titlu de Grand Slam.
3-2, BREAK și game Răducanu. Concentrată, Emma restabilește egalitatea și strânge pumnul. Imediat, se întoarce la șefia setului.
2-1, BREAK Fernandez. Când părea că Emma e în controlul mental al partidei, canadianca reușește breakul.
1-1, Game Leylah Fernandez. Într-unul dintre cele mai importante gameuri din acest meci, Leylah reușește să bifeze 4 puncte consecutive, să revină de la 15-40 și să egaleze scorul;
1-0, Game Emma Răducanu. Jucătoarea cu origini românești continuă parcursul excelent.
6-4, SET EMMA RĂDUCANU! Leylah Fernandez resimte presiunea gameului și îi oferă două mingi de set Emmei, care nu profită. A venit a treia minge, apoi a patra și Emma Răducanu se impune!
5-4, Game Emma Răducanu, care intră ca ușoară favorită pe final de prim set. Britanica nu a pierdut niciun set la această ediție de US Open!
4-4, Game Leylah Fernandez. Fiecare game e pe muchie de cuțit. Fernandez muncește pentru fiecare punct, se ajunge la egalitate, dar canadianca își ține serviciul.
4-3, Game Emma Răducanu. Un game în care Emma a încercat să urce mai des la fileu, dar a greșit un voleu important, la 15-15. S-a redresat rapid și o dreaptă extraordinară, în colț, a ajutat-o să își adjudece game-ul.
3-3, Game Leylah Fernandez. Un alt game cu multă tensiune. Emma s-a încurajat constant, a ajuns la 30-30, dar adversara și-a ținut nervii și a închis.
3-2, Game Emma Răducanu. După o perioadă de ezitare, Emma începe game-ul greu, 0-30, dar își revine cu 4 puncte consecutive și închide.
2-2, Game Leylah Fernandez. Canadianca reușește să-și adjudece gameul fără mari probleme și să confirme rebreakul.
2-1, BREAK Fernandez. Cu mai mult curaj, Fernandez a părut că își asumă mai multe puncte. A obținut câteva mingi de break la rândul ei, iar Emma a pierdut avantajul.
2-0, BREAK Răducanu. Canadianca a părut copleșită de emoții în game-ul de serviciu. Emma a dictat punctele inițial, a dus gameul în 0-40, dar s-a văzut întoarsă rapid la egalitate. După câteva schimburi extraordinare, Emma a reușit break-ul!
1-0, Game Emma Răducanu. Game de control pentru jucătoarea britanică. Schimburile au fost rapide, scurte, Emma s-a impus la 30.
- Meciul este arbitrat de Marijana Veljovic, unul dintre cei mai apreciați arbitri din tenis
- Cele două jucătoare au intrat pe teren, în uralele asistenței. Emma Răducanu, 18 ani, loc 150 WTA, și Leylah Fernandez, 19 ani, loc 73 WTA, se vor înfrunta pentru primul trofeu de Grand Slam din carieră.
Ceremonie de comemorare a victimelor din atentatul terorist de la 11 septembrie 2001. S-a ținut un minut de reculegere și s-a cântat imnul creștin Amazing Grace. Imaginile de pe arena Arthur Ashe au fost copleșitoare.
UPDATE 22:30 | Eurosport amintește despre evenimentele tragice de la 9/11/2001
În emisiunea care pregătește finala feminină de la US Open, experții în tenis de la Eurosport au amintit despre tragedia din 9/11/2001, atunci când turnurile World Trade Center au fost doborâte de teroriștii Al-Qaeda.
Misha Zverev a povestit cum Lleyton Hewitt, cel care cucerea titlul de la US Open 2001, cu doar o zi înainte ca avioanele să intre în turnuri, trebuia să facă o ședință foto într-una dintre clădiri, la câteva zile după victorie.
UPDATE ORA 20:40 | Wimbledon a publicat imagini de acum 3 ani, de la singura înfruntare dintre Emma și Leylah
- Loc 150 WTA, Emma Răducanu nu a pierdut niciun set la acest US Open, în care a disputat și calificări;
- În vârstă de 18 ani, Emma este prima jucătoare din Marea Britanie într-o finală de Grand Slam, după 44 de ani, de la Virginia Wade la Wimbledon 1977!
- Număr 73 WTA, Leyla Fernandez a reușit să elimine nume foarte grele de pe tablou, precum Naomi Osaka, Elina Svitolina, Aryna Sabalenka sau Angelique Kerber. Finala are loc sâmbătă.
- Canadianca în vârstă de 19 ani și Emma vin din circuitul de juniori, acolo unde s-au întâlnit o singură dată, la Wimbledon 2018, cu Leylah în postura de campioană la Roland Garros. S-a impus Emma Răducanu, scor 6-2, 6-4.
- Învingătoarea va câștiga un premiu de 2,5 milioane de dolari, în timp ce învinsa se va mulțumi cu „doar” 1,25 milioane de dolari.
UPDATE ORA 20:24 | Controversă înainte de Emma Răducanu - Leylah Fernandez, finala US Open 2021
Prezentatorul britanic Adil Ray a provocat o controversă pe Twitter cu o postare legată de originile românești ale jucătoarei de tenis Emma Răducanu (18 ani), finalistă la US Open.
În ziua în care Emma Răducanu - sportivă britanică cu tată român și mamă chinezoaică, născută în Canada - se pregătește de finala US Open, Adil Ray, prezentator al emisiunii „Good Morning Britain” de la ITV, a provocat discuții aprinse pe Twitter, ca urmare a unei postări legate de jucătoarea de tenis.
„Dacă joci într-o finală la tenis ești britanică, dacă lucrezi în construcții / ca livrator / chelneriță ești româncă”, este mesajul scurt postat de Adil Ray. Deși nu a numit-o pe Emma Răducanu, este clar că postarea sa a făcut referire la ea. Ce a urmat, AICI.
UPDATE ORA 18:40 | CTP despre finala Emma Răducanu - Leylah Fernandez
„Singurul lucru despre care putem spune că este românesc, fără niciun fel de ezitare, este numele Răducanu. În rest, n-are sens să facem asocieri, s-o considerăm 'de-a noastră'. Este crescută în alte țări, nu este de-a noastră. Faptul că tatăl este român este o chestiune genetică, nu putem spune că este de-a noastră. Dar putem, sigur, s-o iubim! Nu ne împiedică nimeni. Eu nu pot să fac, de pildă, o diferență de afecțiune pe care o port celor două foarte tinere jucătoare, Emmei Răducanu și Leylahei Fernandez, care chiar nu are nicio legătură cu România”, a explicat jurnalistul Cristian Tudor Popescu pentru Digi24.
Emma Răducanu - Leylah Fernandez, finala US Open 2021, foto: Imago„În spatele acestor două fete se află o altă filosofie a antrenoratului și în general a mentoratului în tenis. Tenisul lor se racordează peste timp cu tenisul marilor jucătoare din anii de dinainte de 2000 - dinainte de surorile Williams care au marcat o piatră de hotar în tenisul feminin -, adică Steffi Graf, Chris Evert, Martina Navratilova, Martina Hingis sau după aceea, imediat, Justine Henin - jucătoare tehnice, jucătoare care nu se bazează pe o forță ieșită din comun, jucătoare foarte inteligente tactic, care au oferit un tenis splendid. Cu ele se leagă peste timp Emma și Leylah. Nu s-a mai insistat în cazul lor pe forță, pe agresivitate, brutalitate, servicii-bombă, în cazul Leylahei nici nu are fizicul pentru așa ceva. Dimpotrivă”
- CTP pentru sursa citată
UPDATE ORA 17:45 | Cum au descoperit-o britanicii pe Emma Răducanu, informații exclusive
Înaintea finalei de la US Open dintre Emma Răducanu și Leylah Fernandez, antrenorul Sever Dron a analizat pentru Gazeta Sporturilor ascensiunea spectaculoasă a jucătoarei cu origini românești, oferind informații interesante despre programul prin care aceasta a trecut în Marea Britanie.
Leylah Fernandez, 19 ani, a trecut de favorita Aryna Sabalenka și s-a calificat în finala US Open, foto: ImagoÎn trecut, numai elvețianca Martina Hingis a avut o asemenea ascensiune. În acea epocă, Martina a impresionat prin gândirea ei tactică, dar s-a împiedicat într-o finală la Roland Garros împotriva lui Steffi Graf. Rezultatele Emmei Răducanu nu sunt întâmplătoare. Ele sunt fructul unei analize amănunțite de acum 7-8 ani a Federației Engleze de Tenis. Spun acest lucru în cunoștință de cauză, căci în anul 2014 Emma reprezenta Marea Britanie în "Winter Head Cup under 12 years" competiție pe echipe unde calificările s-au jucat în România, la T.C.2000 Academia „Sever Dron”.
- Sever Dron pentru GSP (interviul integral aici)
Prima noastră întâlnire a avut loc la Toronto, fiindcă acolo m-am născut eu, iar ea e canadiancă, deci am legat o relație. Apoi, am avut meciul de la Wimbledon. Dar e clar că jocul și personalitatea noastră au evoluat foarte mult de atunci. Va fi diferit. Dar amândouă jucăm tenis foarte bun, deci va fi un meci bun.
- Emma Răducanu
5 lucruri altfel despre Emma Răducanu:
- Și-a schimbat staff-ul după Wimbledon. Chiar dacă a ajuns până în optimi la Grand Slam-ul londonez, în staff-ul britanicei s-a petrecut o schimbare semnificativă după Wimbledon, turneu unde a ajuns până în optimi. Emma Răducanu a renunțat la parteneriatul cu Nigel Sears, nimeni altul decât socrul lui Andy Murray, pentru a-l angaja pe Andrew Richardson, fost jucător britanic de Cupa Davis. Iar acum, Emma Răducanu - Leylah Fernandez este finală de Grand Slam.
- Tatăl ei, foarte implicat în decizii. Extrem de implicat în deciziile jucătoarei e chiar tatăl său, Ian Răducanu. Tot Daily Mail scrie că el este cel care ia deciziile pe termen lung în ceea ce o privește pe fiica sa, așa cum se va întâmpla și în cazul antrenorul ei full-time. Ian are o diplomă în inginerie civilă și tot el a fost cel care a ghidat-o pe Emma spre tenis.
- Pasionată de arhitectură și jazz. La US Open, Emma Răducanu a dezvăluit într-un interviu că e îndrăgostită de jazz, dar și de arhitectură. „Am în vedere genuri diferite pentru situații diferite. Îmi place rap-ul, dar uneori îmi provoacă somn, așa că nu ascult înainte de meci. Prefer și ceva cu ritm, dar de asemenea ador jazz-ul. Cred că are o vibrație foarte interesantă”.
- Vizitează Bucureștiul. La ediția din acest an de la Wimbledon, Emma Răducanu a fost intervievată de Gazeta Sporturilor. Britanica a vorbit atunci despre legăturile ei cu România. „Tatăl meu e din București. La fel ca bunica, ca mamaia (n.a. - pronunță românește cuvântul), care locuiește în continuare în centrul Bucureștiului. Revin acolo de câteva ori pe an pentru a o vedea. E foarte frumos. Iubesc mâncarea de acolo. Să fiu sinceră, e incredibilă! Bunica îmi gătește, iar ăsta e un alt lucru special”, a spus Emma Răducanu pentru Gazeta Sporturilor.
- Emma Răducanu și fascinația pentru viteză. Emma Răducanu are multe moduri în care își petrece timpul liber. Recent, aceasta și-a dezvăluit una dintre pasiuni, Formula 1. Adolescenta urmărește fiecare cursă din „Marele Circ”, iar vara aceasta chiar a fost prezentă la Marele Premiu de acasă, de la Silverstone. „Rutina de duminică s-a modificat. Nu poate fi mai bine decât la Formula 1”, a scris Emma pe Instagram în acea zi.
{{text}}