Tenis

Controversa stârnită de un prezentator britanic cu privire la Emma Răducanu: „Dacă ești chelneriță, ești româncă...”

+47 Foto
Emma Răducanu // foto: Imago

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 11 septembrie 2021

Prezentatorul britanic Adil Ray a provocat o controversă pe Twitter cu o postare legată de originile românești ale jucătoarei de tenis Emma Răducanu (18 ani), câștigătoarea US Open 2021.

În ziua în care Emma Răducanu - sportivă britanică cu tată român și mamă chinezoaică, născută în Canada - se pregătea de finala US Open, Adil Ray, prezentator al emisiunii „Good Morning Britain” de la ITV, a provocat discuții aprinse pe Twitter, ca urmare a unei postări legate de jucătoarea de tenis.

Controversa provocată de un prezentator britanic cu privire la Emma Răducanu 

Dacă joci într-o finală la tenis ești britanică, dacă lucrezi în construcții / ca livrator / chelneriță ești româncă”, este mesajul scurt postat de Adil Ray. Deși nu a numit-o pe Emma Răducanu, este clar că postarea sa a făcut referire la ea. În aceste zile, Emma este unul dintre numele cel mai des rostite de britanici, ca urmare a parcursului său uluitor de la US Open.  

Emma Răducanu s-a calificat în finala US Open 2021, foto: Imago

Postarea prezentatorului a provocat reacții vehemente din partea cititorilor. „Ca de obicei, domnul Ray încearcă să provoace o discuție legată de rasă acolo unde nu există una”, „Este o generalizare, nu toți gândim așa”, „Jucătoarea de tenis a trăit aici de când avea 2 ani. Românii despre care vorbești probabil s-au mutat aici în ultimii câțiva ani, este o diferență uriașă”, sunt doar câteva dintre comentariile de la postarea lui Adil Ray.

Totuși, alții i-au dat dreptate: „Poți avea cetățenie britanică, dar de îndată ce deschizi gura sau arăți diferit, unii te consideră oricum străin. Mama Emmei este chinezoaică, tatăl român, iar ea s-a născut în Canada. În alte circumstanțe, nu ar fi considerată «destul de britanică», dar din moment ce este o campioană...”.

Un cititor a amintit de Andy Murray: „Paradoxul Murray: britanic când câștigă, scoțian când pierde”.

Ulterior, prezentatorul TV a revenit cu un alt tweet: „Foarte multe articole s-au referit la Emma Răducanu ca la o imigrantă/copil de imigranți sau româno-chinezoaică. E foarte importat să ne referim la ea și așa. Să nu folosim aceste denumiri doar când face ceva „rău”, când spunem că e „dezavantajată” etc”. 

Citește mai multe știri despre Emma Răducanu:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.