Foarte interesant cum Mircea Lucescu a transmis poate cea mai mare dintre tainele meșteșugului său nu fiului său Răzvan sau vreunuia dintre foștii săi pupili de la Corvinul ori Dinamo, ci omului pe care l-a antrenat la începutul și la finalul carierei de jucător, Gică Hagi.
Creșterea tinerilor fotbaliști și arta de a-i arunca în luptă atunci când trebuie, împotriva unor bărbați mult mai copți la trup și la minte decât ei, nu poate fi găsită în nicio carte de la Coverciano sau Clairefontaine. Pare mai degrabă un secret inițiatic, transmis din generație în generație doar celor merituoși, iar Mircea Lucescu l-a ales pe Hagi drept succesor.
Și Andone, ori Rednic au aplicat rețeta în trecut, asumându-și riscuri cu mulți dintre fotbaliștii importanți ai ultimilor ani, dar niciunul dintre ei nu a transformat-o într-o profesiune de credință, cum a făcut-o antrenorul-patron al Farului.
Ba mai mult, Rednic chiar a trădat această nobilă preocupare în momentul în care, plecând de la Viitorul sezonul trecut, a rostit frazele ”Am avut jucători tineri și lipsiți de experiență. Intră și sunt entuziaști, dar nu e ideal să joci cu ei, dar n-am avut alte variante”.
Hagi și-a suflecat mânecile și s-a apucat de lucru, cum doar el și Lucescu știu, iar din iulie până în septembrie a reușit două lucruri esențiale: a redat identitatea în joc echipei sale și a oferit fotbalului românesc cel mai tânăr marcator din istoria sa, pe Enes Sali! Ce nebun trimite în teren o mână de om de 15 ani și jumătate să joace împotriva unora care dacă l-ar prinde, l-ar putea frânge? Doar că nu îl prind, iar când o fac, puștiul nu cade.
Am discutat recent cu Hagi și mi-a povestit că lucrul pe care îl apreciază enorm la Sali, este că nu se lasă doborât! Cât de rară este această înverșunare de a duce faza la bun sfârșit într-un fotbal plin de talente căzătoare și văicăritoare! Tocmai insistența asta l-a făcut ieri să doboare recordul lui Ion Geolgău, care înscrisese în 1977 în poarta Progresului la 16 ani și 24 de zile.
Într-o perioadă în care vedem cum Emma Răducanu sau Bianca Andreescu reușesc să câștige trofee pentru Marea Britanie și Canada înainte să împlinească 20 de ani, Hagi aduce tinerii talentați înapoi în țară.
Puțini știu că tatăl lui Sali locuiește în România pentru a-și proteja fiul talentat, în timp ce mama este departe de familie, în Canada. Ce dovadă mai mare de încredere în capacitatea unui om de a șlefui talente, decât să îi încredințezi copilul într-o țară ca România, când oricine altcineva în zilele noastre, alege confortul Canadei?
{{text}}