Nationala

Cine îl mai înțelege pe Rădoi? Meciurile din ultima etapă au desființat opțiunile selecționerului

Jovan Markovic (#9), în meciul dintre Macedonia de Nord și România // foto: Cristi Preda - GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  miercuri, 15 septembrie 2021

Prima etapă a campionatelor, de după acțiunea naționalei, i-a desființat selecționerului două opțiuni pentru care fusese contestat dur: Jovan Markovic a fost doar rezervă la CSU Craiova, în vreme ce Răzvan Marin a fost cel mai bun fotbalist al lui Cagliari în disputa de Serie A.

În ciuda parcursului bun de la cele 3 meciuri disputate la începutul lui septembrie în preliminariile CM, 7 puncte din 9 posibile cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord, Mirel Rădoi a fost criticat aspru pentru măcar două dintre alegerile pe care le-a făcut pe parcursul acestor confruntări.

Prima a fost convocarea și chiar folosirea lui Jovan Markovic, iar a doua a fost că l-a lăsat pe banca de rezerve pe Răzvan Marin la partidele de la Reykjavik și Skopje. Chiar primele meciuri ale etapei din weekend, prima de după acțiunea naționalei, l-au contrazis din plin pe antrenorul României.

1. Jovan Markovic e de bază la națională, dar rezervă la Craiova

Atacantul Universității a fost o alegere surprinzătoare pe care Rădoi a făcut-o. Chiar și convocarea lui a mirat în condițiile în care Markovici are extrem de puține meciuri în Liga 1, iar în startul acestui sezon nici măcar n-a fost titular în toate jocurile.

Nu doar că a fost în lotul tricolor, dar a început în echipa de start în două dintre cele 3 jocuri, a fost folosit inclusiv împotriva Islandei. Rădoi, în ciuda faptului că i-a pierdut, rând pe rând, pe Tănase, Drăguș, Alibec și Dorin Rotariu, n-a mai chemat pe nimeni și așa a ajuns, mai ales după ce și Ianis Hagi a fost testat pozitiv cu Covid-19, să joace cu Markovic titular la Skopje, un meci decisiv pentru a rămâne cu șanse în lupta pentru accesul la baraj.

Markovic a revenit la echipa de club, dar surpriză, luni seară, în meciul pe care U Craiova l-a disputat cu Sepsi, a fost lăsat doar pe bancă pe Reghecampf. Deși a jucat chiar cu două vârfuri, „principalul” din Bănie i-a preferat pe Koljic și Ivan, ultimul abia revenit după o pauză de peste o lună și jumătate, în care a fost accidentat.

Markovic a stat pe bancă până în minutul 80, în ciuda faptului că Universitatea avea nevoie să marcheze și a forțat victoria, pe care nici n-a obținut-o. Jovan a fost folosit doar 10 minute, interval în care nu a făcut nimic notabil.

Markovic a fost printre fotbaliștii care au jucat cel mai puțin în această etapă, raportat la minutele bifate în tricolor în cele 3 meciuri. În plus, el a avut un foarte mare avantaj față de toți ceilalți „tricolori”: Craiova a fost programată abia luni, la 5 zile distanță față de meciul cu Macedonia.

Markovic a jucat cel mai puţin dintre toţi jucătorii ofensivi de la naţională

JucătorMinute la națională*La echipa de club**
Markovic140rezervă / 10 minute
Sorescu151titular / 90
Man192rezervă / 45
Cordea118titular / 67
Cicâldău205titular / 81
Stanciu242rezervă / 56

* în cele 3 jocuri cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord 
** în etapa din weekend

30%din meciurile Universității Craiova din acest sezon, 3 din 10, au fost cu Markovic titular

60%din partidele echipei naționale de la această acțiune, două din trei, au fost cu Markovic în echipa de start

2. Răzvan Marin e rezervă la națională, dar titular și foarte bun la Cagliari

Al doilea exemplu care nu-l confirmă deloc pe antrenorul naționalei e cel al lui Marin. El a ieșit din grațiile lui Mirel, care nu l-a văzut în primul „11” decât cu Liechtenstein, când practic a odihnit titularii.

Acest lucru l-a și deranjat pe fotbalist, care după partida cu Macedonia a avut o izbucnire nervoasă și l-a înțepat pe selecționer, căruia i-a reproșat că nu-l folosește mai mult, dar și că nu-l poziționează pe postul său, cel de inter. Marin și-a prezentat scuze ulterior, lui Rădoi și suporterilor naționalei, după care a avut meci de campionat cu echipa lui de club, Cagliari.

S-a jucat duminică în Serie A, Cagliari - Genoa 2-3, iar Marin a fost titular la mijlocul terenului, ca inter. A avut o prestație excelentă. A oferit un assist la golul 2 al gazdelor, reușit de Ceppitelli, după care, în final, a avut o ocazie bună de a egala cu un șut de la marginea careului.

Ziariștii de la Gazzetta dello Sport l-au declarat cel mai bun jucător al lui Cagliari, în vreme ce în topul firmei InStat, Marin a fost al doilea cel mai bun, după Ceppitelli. Indexul său a fost de 289, în vreme ce media din cele 3 confruntări de la națională a fost de numai 243.

Partidele jucate de Răzvan Marin în acest sezon

MeciulMinute bifate
Cagliari - Pisa 3-189
Cagliari - Spezia 2-290
Milan - Cagliari 4-190
Islanda - România 0-215
România - Liechtenstein 2-090
Macedonia - România 0-028
Cagliari - Genoa 2-390

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.