Fotbal   •   Liga 2   •   PETROLUL

Takayuki Seto, interviu pentru GSP după ce i-a expirat suspendarea pentru dopaj: „A fost ca la pușcărie! Aveam lacrimi înghețate pe obraz”

Japonezul a devenit un om esențial în formula Petrolului, viața l-a purtat tot la Ploiești

Articol de Eduard Apostol   —  marți, 21 septembrie 2021

Takayuki Seto, 35 de ani, a povestit în premieră cum se simte după scandalul de dopaj în care a fost implicat și din cauza căruia a pierdut un sezon întreg, acum dorind să readucă Petrolul Ploiești în Liga 1.

  • CONTEXT: La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează.
  • În respectivele poze apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, jucătorii Astrei, cu perfuziile-n venă!
  • În aprilie 2021, ANAD a decis că Alexandru Ioniță și Kehinde Fatai au fost suspendați câte un an, iar Takayuki Seto a primit opt luni de suspendare.

Takayuki Seto este cel mai vechi străin din fotbalul românesc. Mijlocașul central al Petrolului, acum în vârstă de 35 de ani, a sosit în 2007 în România, a devenit campion cu Astra Giurgiu în 2016, a fost plecat în Turcia (Osmanlispor), în țara natală (Ventforet Kofu) și în Letonia (Rigas FS), după care a revenit la Astra, iar acum vrea să contribuie cu „lupii" la revenirea ploieștenilor în elita fotbalului intern.

A bifat 11 ani și jumătate în România și tocmai a trecut peste un sezon terifiant, fiind implicat în scandalul de dopaj de la Astra, alături de Fatai și Ioniță II. Taka a revenit la Ploiești, a devenit rapid un fotbalist important al prahovenilor şi a adunat deja 7 meciuri în galben și albastru. 


- Taka, cum ai caracteriza perioada de suspendare?

- Una foarte grea. E dificil de explicat în cuvinte, dacă n-ai trăit așa ceva. Toți se uită la tine de parcă ai fi criminal sau ciumat. Nici nu mai aud explicațiile tale. Mă antrenam singur, fără bani, aproape un sezon gratis, nu mai aveam aceeași bucurie. Dar m-am pregătit, câteodată cu Fatai, chiar și în ianuarie, la minus 15-20 de grade Celsius. 

Îmi degerau degetele, aveam lacrimi înghețate pe obraz, mă durea sufletul și mai rău, strângeam din dinți și continuam. A fost o lecție terifiantă de viață. Mă gândeam că mi-am construit corect o carieră, am ajuns în vârf, campion și cu trofee, am jucat în cupele europene, m-am luptat pe teren cu superfotbaliști și am ajuns într-o groapă de noroi, fără să fiu vinovat.

- Susții în continuare că ești nevinovat?

- Da, suntem nevinovați! Dar chiar nu mai vreau să detaliez subiectul, a trecut, acum sunt din nou pe teren, la antrenamente, la meciuri, fac ceea ce îmi place, consider că acea experiență teribilă m-a făcut mai puternic și m-a ajutat pentru viață, sper să contribui la promovarea Petrolului. A fost ca la pușcărie, așa m-am simțit, a trecut, acum mă concentrez pe ceea ce am de făcut zi de zi. 

De la Sânmărtean și Mureșan la Totti


- După multe sezoane ratate, Petrolul a început bine sezonul, cu 18 puncte în primele 7 etape. Se resimte presiunea tradiției?

- Promovarea Petrolului ar fi o bucurie imensă, pentru club și susținătorii lui, pentru oraș, am locuit ani buni la Ploiești, știu ce înseamnă. Eu am venit ca să ajut. Nu sunt ipocrit, dacă jucam anul trecut și nu eram suspendat, cu siguranță acum aș fi fost în Liga 1, nu în a doua. 

- Ești sigur?

- Foarte sigur. Mi-era greu la 35 de ani, și jumătate aș putea spune, să prind un contract în prima divizie după un sezon de stat pe tușă. Și Sergio Ramos dacă s-ar antrena un an singur, cine știe pe unde, nu și-ar găsi angajament unde ar vrea.

- Care a fost cel mai greu adversar împotriva căruia ai jucat?

- AS Roma cu Francesco Totti în echipă. Și era incredibil la 40 de ani. Sper să prind și eu vârsta aia pe terenul de fotbal.

- Un fotbalist român care te-a impresionat în iarbă?

- Lucian Sânmărtean. Era tare imprevizibil. Cel mai dur Gabi Mureșan, când era la CFR Cluj, mi-a spart capul o dată sau de două ori. Practic, săreau scântei după duelurile cu el.

4 trofeeare Takayuki Seto în România, campionatul, Cupa României și de două ori Supercupa cu Astra, dar și Cupa Letoniei cu RFS (2019)

Cum a irosit câteva trofee de campion

- Ai jucat la Astra, ai fost campion, ai câștigat trofee, dar nu ai avut oferte interesante și de la granzii României?

- Ba da. În diverse etape ale carierei, m-au dorit CFR Cluj, Viitorul, Dinamo, printre altele. 

- Poți detalia?

- Să le luăm pe rând. Înainte de a veni Dan Petrescu la CFR, aveam contract cu Osmanlispor, am fost în discuții avansate cu el, doar că m-am întors în Turcia după un împrumut la Astra. Am reziliat în Turcia, dar am pierdut trenul. CFR Cluj a luat de 4 ori campionatul la rând, așa e viața. Mi-a părut rău. Aș fi putut fi și eu în echipa aia. Viitorul?

 După ce Șumi a plecat de la Astra, urmat de jumătate din echipă, m-a dorit Viitorul. Ar fi fost ceva să fiu antrenat de marele Gică Hagi, ceva special pentru mine, mai ales că sunt născut în aceeași zi cu dânsul, iar apoi a luat campionatul, în 2017. Un alt titlu "ratat", practic, din diverse motive. La Dinamo au fost mai multe situații, ultima oară m-a sunat Adrian Mutu când era director general, 2016 sau 2017.

- Care au fost motivele pentru care transferurile nu s-au perfectat?

- Pe lângă anumiți timpi pierduți, ca în viață, poate a fost și vina mea că n-am avut curajul să schimb echipa! Mi-era OK la Astra, cu anumite condiții, eram mereu în play-off. N-am avut curaj să fac un pas decisiv pentru o nouă provocare. N-am dorit să risc. Eram și legat de familia mea. Copiii, băiețelul și fetița, mergeau la grădiniță la București, m-am gândit să rămân la Astra. Așa, probabil, dacă eram singur, mă duceam în Arabia Saudită, la bani mulți, că am avut și ocazia asta. Dar n-am dorit să risc, să stau departe de cei mici.

8.800 de kilometrisunt între Nagoya, orașul natal al japonezului, și România

„Nu-mi pot imagina viața cu Gigi Becali patron"

- Și FCSB nu te-a dorit?

- FCSB nu cred că m-a vrut. Doar vorbe, nimic oficial. Gigi Becali? Sincer, nu pot să-mi imaginez viața cu el. Ar fi extrem de greu.

- O echipă unde ți-ar fi plăcut să evoluezi?

- La Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj și Universitatea Craiova. La o echipă cu suporteri mulți. Mi-au lipsit stadioanele pline acasă. Chiar aș fi vrut să joc la o formație cu care să mă lupt la titlu, an de an, și să am mulți suporteri, să fie atmosferă. Mă uit cu poftă la derby-uri. Mi-ar plăcea să joc cu Petrolul Ploiești în prima divizie, să fie lume multă, atmosferă, să simți că trepidează stadionul. 

- Care e visul tău neîmplinit în fotbal?

- Să joc în naționala Japoniei și să evoluez în grupele Champions League. Cu Astra am ajuns în turul III preliminar al Ligii Campionilor, dar am pierdut cu Copenhaga.

- Care au fost cele mai frumoase momente din carieră?

- Campionatul câștigat, duelurile din cupele europene, când a venit familia să mă vadă în România și în Austria, în cupele europene. Veneau și oamenii de la școala japoneză din București la meciurile Astrei, au fost momente ce nu pot fi șterse din memorie.

Takayuki Seto în 2009 cu ocazia primului interviu acordat Gazetei Sporturilor, la un telefon public în Ploiești

- Ce-ai fi fost dacă nu te făceai fotbalist?

- Practic de la 5-6 ani acest sport, nu știu ce-aș fi făcut fără fotbal. Am lucrat la supermarket, înainte să vin în România, poate că aș fi continuat acolo, ca vânzător. 

Fotbaliști români ce mi-au plăcut mie: Budescu, Alibec, Sânmărtean, Săpunaru - cel mai bun fundaș central alături de care am jucat 

- Takayuki Seto, mijlocaș Petrolul

Takayuki Seto despre România și români

  •  „Am fost odată la o paradă de 1 decembrie, a fost frumos. Știu că imnul țării e «Deșteaptă-te, române!», recunosc melodia dacă o aud, dar nu-i cunosc versurile"
  • „Nu vreau cetățenia română, fiindcă e imposibil, practic. Ar însemna să renunț la cetățenia japoneză, definitiv, așa că iese din discuție"
  • „Încă dinainte să ajung în România în 2007 am învățat câteva expresii uzuale, «Ce faci?», «Salut!», «Bună ziua». Apoi, mi-am luat dicționar, stăteam câte două-trei ore pe zi să învăț, apoi citeam cărți. Și-așa nu aveam ce face toată ziua, că nu ieșeam în oraș. Acum, vorbesc, scriu, citesc fără probleme în română"
  • „Îmi plac românii, sunt oameni deschiși, se bucură de viață, dar unii nu se țin de cuvânt, din păcate. Și mai e o chestie: dacă un japonez spune că vine la ora 12:00, sigur la ora aceea ajunge la locul stabilit, un român vine după 5, 10, 15 minute, dacă mai vine"
  • „Am vizitat Castelul Peleș, Sinaia, am fost la mare, la munte, mi-a plăcut peste tot. Am preferat locurile liniștite, stațiunile de munte de pe Valea Prahovei și la Brașov, un oraș care e pe gustul meu. Locul nostru de suflet este Grădina Japoneză, primăvara, în Herăstrău"
  • „Sunt recunoscător României. Mi-a oferit șansa de a vedea lumea, nu doar de a-mi clădi o carieră, un nume. Recomand tuturor străinilor să vină și să vadă cum sunt românii, cum este România cu adevărat. Nu vă mai luați după ceea ce scrie în presa din afară! România are o imagine tare proastă în străinătate, ceea ce este fals. Țara se dezvoltă de mulți ani, are locuri frumoase, oameni buni"
  • „Îmi plac micii, ciorba de văcuță, de perișoare, a la grec. Asta, da, mănânc, în rest nu prea am mâncat carne de porc sau altceva. E prea grea pentru mine. Am încercat o dată șorici și m-a dat gata! Nu suport ciorba de burtă, teribil de grea"

Takayuki Seto, opt luni de suspendare

Japonezul și-a ispășit cele opt luni de suspendare pentru dopaj, dictată de ANAD, pedeapsă primită după ce a fost acuzat toamna trecută că și-a injectat substanțe vitaminizante, alături de alți doi jucători ai Astrei, Kehinde Fatai și Alexandru Ioniță II. Niponul a pierdut aproape un sezon întreg și a semnat cu „găzarii" până în vara 2022. 

Fatai și Ioniță II au fost suspendați pentru 12 luni, ei își vor putea relua activitarea profesională abia după data 30 septembrie. Fotbaliștii au fost acuzați că au făcut tratament intravenos cu mai mult de 100 de mililitri din substanța respectivă, ceea ce înseamnă dopaj, conform regulamentelor WADA. 

Takayuki Seto, care este primul japonez din fotbalul românesc, revine astfel la Petrolul, prima echipă la care a jucat în străinătate. În vara lui 2007, Seto a semnat cu CSM FC Ploiești, club care ulterior a fost transformat în Astra Ploiești, odată cu promovarea în Liga 1. 

Peste 5 ani mă văd acasă, în Japonia. Nu știu ce voi face, dar fie impresar, fie antrenor voi fi. N-am făcut cursuri, încă, o să mă decid. Cred că voi mai rezista încă 2-3 ani sigur, sunt un om serios. Mi-ar plăcea să joc și până la 40 de ani! 

– Takayuki Seto, mijlocaș Petrolul

Seto: „Îmi gătesc singur, mă pricep în bucătărie"

Momentan, a rămas singur la Ploiești, soția și copiii sunt în Japonia, iar Takayuki resimte lipsa celor dragi. 

„Suntem la șase ore diferență de fus orar. Când mă trezesc dimineața, îi sun și vorbesc cu ei. Dar mi-e greu. Când te întorci acasă și te așteaptă cineva, mai ales de la o vârstă încolo, simți că ai un rost în viață. Acum, trebuie să-mi gătesc eu, să am grijă de mine, mă descurc destul de bine, fiindcă sunt priceput în bucătărie. Dar, sufletește, mi-e greu", a povestit asiaticul. 

332 de meciuria strâns la Astra, marcând 31 de goluri și având 26 de assist-uri

VIDEO Dumitru Dragomir îi ia la întrebări pe Florin Cîțu și Eduard Novak: „Fraților, faceți în fiecare oraș câte un teren sau două de iarbă!”

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.