Cluburile din Liga 1 și-au pierdut încrederea în onestitatea celor de la FCSB. UTA a apelat la comisii pentru a recupera 150.000 de euro de pe urma transferului lui Denis Man la Parma, dar a pierdut în prima instanță, săptămâna trecută. Botoșani cere acum actul oficial de transfer al lui Moruțan la Galatasaray.
În ultimele 9 luni, FCSB a vândut în străinătate doi jucători importanți, pe Dennis Man și Olimpiu Moruțan, și a obținut în urma transferurilor suma totală garantată de 14,5 milioane de euro.
În plus, clubul finanțat de George Becali ar mai putea încasa un total maxim de 4,2 milioane de euro din diferite bonusuri de performanță, iar FCSB și-a păstrat 5 la sută (în cazul lui Man) și 20 la sută (Moruțan) din eventualul profit la revânzarea foștilor ei fotbaliști. Sumele nu rămân însă integral în conturile FCSB.
În momentul în care i-a achiționat pe Man și Moruțan, cumpărătorul a lăsat cluburilor românești cedente procente din drepturile economice: UTA a păstrat 11 la sută din Man, iar FC Botoșani are 9 la sută din Moruțan. Aceste procente nasc acum procese și tensiuni.
Olimpiu Moruțan, la prezentarea oficială în tricoul GalateiIftime suspectează o „cusătură” în acte
În momentul vânzării lui Moruțan la Galatasaray, George Becali a anunțat public că a obținut 5,7 milioane de euro. Informația era prezentată într-un mod distorsionat, iar Gazeta a dezvăluit datele reale, mai complicate, ale tranzacției. Drept urmare, clubul FC Botoșani s-a sesizat și a trimis FCSB o adresă prin care cere actul original de vânzare al lui Moruțan.
„E adevărat că noi nu avem nicio informație legată de cum și cu cât s-a vândut Moruțan. Noi suntem parte din transfer și ar trebui să știm câți bani primim și cum. Nu mă tem, dar văd o anumită secretomanie sau ceva de genul «Ce, domne, mai contați și voi aici la masa asta cu plăcintă grasă?» Nu e ceea ce am așteptat, dar sper să primim un răspuns, să ne spună «Da, domne, l-am vândut cu 100 de lei, luăm banii în cinci rate și veți primi banii atunci”, a declarat Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani, în direct la GSP Live.
Sunt dezamăgit de suma ca care a fost vândut Moruțan. Au fost două greșeli, asta ca să-l enervez pe domnul Becali. Moruțan nu trebuia vândut acum. Becali l-a dat din ambiție. FCSB avea nevoie de el ca de apă. Dacă era puțin forțat și ajutat, putea fi vândut mult mai bine dacă facea ceva rezultate cu FCSB.
- Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani
În tonul lui Iftime există o doză de îndoială, deși Moruțan este al șaptea jucător vândut de Botoșani la FCSB în ultimii 4 ani. Deși afirmă că partenera de afaceri controlată de Becali reprezintă un club de bună credință cu care nu vrea „o luptă de gherilă”, finanțatorul moldovenilor suspectează culisele transferului lui Moruțan în Turcia:
„Nu cred că n-au cusut ei bine actele în așa fel încât să piardă urma acestor mici datorii către FC Botoșani. În general, pot să scrie că noi nu suntem parte la contract. Puteau spune că la următorul pas FC Botoșani nu mai are nicio legătură. De aceea vreau să vedem contractul”.
Suma anunțată de Becali nu e, de fapt, sigură
În timp ce Iftime așteaptă scrisoarea de la București, Gazeta publică astăzi documentele oficiale ale vânzării lui Olimpiu Moruțan. Conform actelor primite de reporteri de la o sursă importantă din Turcia, FCSB urmează să încaseze 3,5 milioane de euro în patru tranșe, care vor fi plătite în următoarele 14 luni:
- 700.000 de euro, plătibili pe 10 noiembrie 2021
- 750.000 de euro, de plată pe 10 martie 2022
- 900.000 de euro, de plată pe 10 septembrie 2022
- 1.150.000 de euro, de plată pe 10 ianuarie 2023
Următoarea clauză importantă în contract o reprezintă contribuția de solidaritate. Conform regulamentului FIFA, un procent de 5 la sută din orice sumă plătită de un club pentru un jucător urmează a fi distribuit către cluburile care l-au legitimat pe fotbalist de la 12 și până la 23 de ani.
Deși Galatasaray ar fi trebuit să achite acest procent din transferul lui Moruțan către U Cluj, Botoșani și FCSB (cluburile unde a fost legitimat mijlocașul până la 23 de ani), FCSB a acceptat în cele din urmă să plătească ea părțile cuvenite lui U Cluj și FC Botoșani. Prin această mișcare, suma finală care-i rămâne clubului lui Becali se va diminua.
La punctul 4 al contractului de vânzare, Galatasaray se angajează să plătească FCSB un milion de euro în cazul în care se califică în grupele Champions League în următoarele patru sezoane. Bonusul, care include toate contribuțiile, taxele și comisioanele, e valabil o singură dată și e condiționat de prezența lui Moruțan în evidențele clubului din Istanbul.
Dacă Galatasaray merge în grupele Europa League în aceeași perioadă de timp cuprinsă între 2022 și 2026, turcii se obligă să plătească un bonus de 300.000 de euro, valabil în două sezoane, adică maximum 600.000 de euro.
De asemenea, Galatasaray trebuie să plătească alte 600.000 de euro în cazul în care Moruțan joacă în minimum 15 meciuri oficiale (campionat și cupele europene, nu și Cupa Turciei). Până acum, mijlocașul român a evoluat în 5 partide.
Teoretic, dacă toate bonusurile vor fi activate, FCSB ar urma să primească în total 5,7 milioane de euro. Asta înseamnă că FC Botoșani ar avea dreptul la 513.000 de euro. Clubul lui Iftime ar putea, însă, să încaseze și mai mulți bani dacă Galatasaray îl va vinde în profit pe Moruțan. Conform punctului 5 din contract, FCSB a păstrat 20 la sută din profitul la revânzare, iar moldovenii vor avea dreptul la 9 la sută din orice sumă generată de această clauză.
Joi, răspunsul FCSB la adresa făcută de FC Botoșani nu venise. Iftime a reluat tema la GSP Live: „Nu cred că există o formă legală prin care să ne răspundă. Mă întreb totuși de ce nu ne dau contractul. Cred că se va rezolva, relațiile cu FCSB au fost mereu civilizate”.
UTA, în proces cu FCSB
Odată cu publicarea clauzelor din contractul de vânzare al lui Moruțan, FC Botoșani știe acum ce bani ar putea încasa în următorii ani. Asta nu le garantează, însă, liniștea. În ultimele 9 luni, un alt club din Liga 1 încearcă să obțină de la FCSB banii datorați în urma transferului lui Dennis Man în Italia.
În ianuarie 2021, FCSB și-a vândut vedeta la Parma pentru suma de 11 milioane de euro care conținea și contribuția de solidaritate, adică aproximativ 550.000 de euro. Cum UTA deținea 11 la sută dintr-un viitor transfer și o felie importantă din contribuția de solidaritate, calculele s-au complicat.
FCSB a plătit un milion de euro, UTA a realizat că i se cuvine o sumă mai mare. „Pierdem în jur de 150.000 de euro. Probabil, vom ajunge cu ei în litigiu”, declara în ianuarie Alexandru Meszar, acționarul UTA.
Patru luni mai târziu, în mai 2021, clubul său nu-și recuperase banii. În direct la GSP Live, Meszar a declarat: „Am cerut banii prin telefon, pe cale amiabilă. În primă fază, am fost refuzați. Mai așteptăm. Suma e foarte importantă pentru club. Dacă nu vom încasa banii, vom merge la comisii.
Oricum, la discuțiile cu ei s-a întâmplat o fază hilară. Am vorbit cu omul de la FCSB cu care țineam legătura. Domnule X (n.r. - probabil președintele Valeriu Argăseală), trebuie să ne mai dai 150.000 de euro. El spune: Am vorbit cu patronul și a zis „Lasă, așa!”. Adică să nu ne mai dea nimic. „O să mai colaborăm, lasă așa”. M-a amuzat situația, reflectă aspecte din fotbalul românesc”.
Ulterior acestei declarații, UTA a reclamat FCSB la comisii, solicitând cei 150.000 de euro. După mai multe termene, clubul arădean a pierdut în primă instanță, săptămâna trecută. Contactat de Gazetă, Alexandru Meszar a anunțat că UTA va face apel.
Informat despre cazul UTA, Valeriu Iftime a izbucnit în râs: „Există așadar un precedent. Atunci trebuie să fim și noi atenți”.
{{text}}