Opinii

Ironii ieftine

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  duminică, 26 septembrie 2021

Aflat recent la Pianu de Jos, în Alba, unde s-a amenajat primul teren de golf după 1989, opera lui Paul Tomiță, președintele Klaus Iohannis și-a invitat compatrioții să-i urmeze exemplul și să îmbrățișeze sportul respectiv. 

A zis „Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare... Se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport”.

În principiu, președintele nu greșește. Are dreptate. Pentru că se desfășoară în aer liber, în mijlocul naturii, un jucător parcurgând pe jos și 10-12 kilometri dus-întors pe un teren cu 18 cupe (găuri), golful e sănătos. Simplificând la maximum, oxigenează și destinde, de aceea merită cultivat. Așa se și întâmplă în țările civilizate, în special în SUA.

Conform statisticilor oficiale, golful constituia în 2019 cel mai răspândit sport din State după alergare și jogging. La concurență cu baschetul, dar având vreo 700.000 de participanți în plus, era practicat de peste 24 de milioane de cetățeni. Grație lor, devansa tenisul de câmp (17,8 milioane), base-ballul (15,4) și, evident, soccerul (11).

Dovadă convingătoare, nu-i așa?, că se adresează tuturor vârstelor și, în America, tuturor buzunarelor, nefiind deci exclusivist. Rezervat elitelor, cum l-au socotit, în obtuzitatea lor agresivă, comuniștii, considerându-l burghezo-moșieresc! Pământul trebuia folosit pentru agricultură, nu pentru dat cu crosa!

Din păcate, deși cea dintâi lovitură de golf i-a aparținut Regelui Ferdinand, care a întemeiat Country Club la București, actualul Club Diplomatic, golful se găsește la noi încă în faza de pionierat. Se dezvoltă, dar anevoie. 

Înființată abia în 2004, federația de specialitate număra în 2020 numai 113 sportivi legitimați, 10 instructori și 8 antrenori. Când e în curs de finalizare un teren modern la Tâncăbești, lângă Snagov, mai funcționează în toată țara 7 terenuri mari și late. Cele mai cunoscute, Golf Club "Paul Tomiță" și Theodora Golf Club, sunt în județul Alba.

Clar că, momentan, România nu-i pregătită, sub aspect organizatoric, al infrastructurii etc, pentru extinderea golfului. Așa se justifică, fie și parțial, ironiile provocate de discursul prezidențial amintit. Unele deplasate, ieftine. Altele însă de înțeles în condițiile în care românul nu prea are azi nici unde juca golf și nici cu ce!

Deoarece, deși cere mai puțini bani decât tenisul, golful e totuși scump. Un sac complet cu 13-14 crose poate costa și 10.000 de lei. Mai costă accesul pe teren, mingile, mănușile etc, câți dintre români își permit o asemenea cheltuială?! Ca să nu mai spun că nu există o industrie capabilă să producă "uneltele" necesare golfului.

Să mă ierte președintele, dar a-i recomanda acum românului să meargă la golf e ca și cum l-ai sfătui, păstrând proporțiile, să-și cumpere iaht și să iasă cu el pe mare, că adie briza și se va simți bine, se va bronza, va bea și o bere pe punte.

Până când România va ajunge să joace golf la scară națională va trece multă vreme. Dacă, în lipsa tradiției, asta se va întâmpla vreodată. Fără să fiu un sceptic, mă îndoiesc sincer.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.