După câteva etape în care s-au descurcat onorabil, cavalerii fluierului și-au dat iarăși în petic. În toate cele 3 meciuri disputate duminică în cadrul etapei 10 din Liga 1 au făcut greșeli flagrante, inadmisibile la acest nivel.
Din care pricină tragem din nou concluzia că e urgentă nevoie de VAR. Mai avem însă de așteptat până să intrăm în rândul lumii, iar asta se întâmplă după ce nemții, belgienii, italienii, portughezii și chiar polonezii au introdus videoarbitrajul încă din 2017-2018!
Dar să revenim la oile noastre. Farul a învins la limită pe Mioveni, Ciobanu aducând victoria în prelungiri. În minutul 74 însă, înainte ca Mioveni să egaleze la 1, echipa dobrogeană trebuia să primească un 11 metri, pe care arbitrul Sorin Costreie din Buftea l-a trecut cu vederea! Chiar sub ochii lui, Betancor i-a "ciupit" mingea lui Al. Iacob și acesta l-a faultat. Penalty clar, fără dubii. Dacă Ciobanu n-ar fi înscris în 90+2, ar fi rămas 1-1 și am fi putut vorbi despre vicierea rezultatului.
Cam la fel a comis-o și Horațiu Feșnic la Botoșani - FCU Craiova. Nu le-a acordat moldovenilor un 11 metri indiscutabil la faza în care, minutul 73, la scorul de 0-1, Diallo a ridicat piciorul și l-a lovit pe M. Roman cu gheata în cap.
Am fi tentați să punem eroarea "centralului" clujean pe seama tinereții, căci va împlini luna viitoare 32 de ani. Pe de altă parte, de 5 ani pe lista FIFA, acesta n-are cum invoca lipsa de experiență. Posibil să aibă însă dreptate Valeriu Iftime, finanțatorul Botoșaniului, că Feșnic e "încrezut". Prea plin de el. Asta ar trebui să-i dea de gândit celui vizat, dar și șefilor lui.
Cel mai grav a greșit duminică, părerea mea, Horia Mladinovici la UTA-CFR, meci intens și frumos pe parcursul căruia arbitrul a permis jocul agresiv. La rupere, la intimidare. Practic, tolerându-l, l-a încurajat. Așa am înregistrat o cascadă de intervenții dure, în minutele 24 (Vukcevici la Petrila), 28 (Benga la Costache), 50 (Batha era să-i scoată ochiul lui Bordeianu), 60 (Culio s-a proptit pe tibia lui Batha), 82 (Chipciu la Roger) etc, unele de-a dreptul periculoase.
Intrări pe care, inexplicabil, "centralul" bucureștean nu le-a pedepsit cu asprimea cuvenită, cerută de regulament. Pentru că una e să lași jocul liber și alta să permiți fotbaliștilor să bage material cât cuprinde. Cum se zice, să dea la oase.
UTA Arad - CFR Cluj 0-1Spre deosebire de Costreie și de Feșnic, primul notat cu 5 în Gazetă, celălalt cu 4, Mladinovici n-a avut pe conștiință niciun penalty. Nu l-a oferit și nu l-a refuzat, de aceea a și luat 6. Atât că atitudinea lui a însemnat mai mult decât o greșeală de interpretare a unei faze. A fost o invitație nerostită la violență, iată de ce-l consider mai vinovat pe Mladinovici decât pe colegii săi.
În fine, aflu că HM, 37 de ani, s-a bucurat în campionatul precedent de un număr record de delegări: 22 la centru și 9 ca rezervă. Întrucât partida de la Arad a reprezentat a șasea din actuala stagiune, poate că omul a obosit și ar trebui menajat o etapă, două. Trimis la odihnă.
Numai că, din păcate, nu prea are cine să-i ia locul. Noul val de arbitri, promis cu gura până la urechi de Vassaras et Comp, întârzie să apară. E ca VAR-ul, vine, dar nu se știe când.
{{text}}