Fotbal   •   Liga 1   •   FC BOTOȘANI

Dă peste cap rețeta » Cum se diferențiază Marius Croitoru de ceilalți antrenori din Liga 1: fotbaliștii au interzis în sala de fitness!

Marius Croitoru / Sursă foto: GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  vineri, 01 octombrie 2021

Marius Croitoru, cel mai la modă antrenor din campionat, lucrează invers față de metoda împământenită în România: fără licență Pro, el nu face deloc pregătire fizică brută, jucătorii de la FC Botoșani nici nu intră în sala de fitness. 

Marius Croitoru, antrenorul pe care-l admiră și adversarii din campionat, are succes cu FC Botoșani fără să aplice metodele obișnuite ale tehnicienilor români. 

Mai ales după ce FCSB a câștigat două titluri la rând cu Reghecampf și cu Neubert, cluburile au devenit foarte interesate să angajeze preparatorii fizic cei mai buni. Germanul pe care îl adusese Reghe îi transformase evident pe jucătorii FCSB-ului, toți erau mai puternici, alergau mai mult.

Fără sală, doar cu mingea 


Croitoru procedează invers. FC Botoșani nu face niciun antrenament exclusiv cu pregătire fizică. Marius nu-și trimite fotbaliștii niciodată în sala de forță! 

Condiția fizică a jucătorilor e dobândită din antrenamente cu mingea, jocuri prin care tehnicianul urmărește să programeze trasee pentru acțiuni ofensive și pentru păstrarea posesiei. 

Cluburile evită să-și lase antrenorii să se ocupe de achiziții. 

Argumentul patronilor și al președinților: „Un antrenor poate să aducă zece jucători. Dacă-l dau afară, înlocuitorul o să renunțe la acei zece fotbaliști și-mi va cere alți zece! Ar însemna ca la fiecare schimbare de antrenor să modificăm o jumătate din lot”.


Relații, timp, „ochi” 

Tehnicianul de la FC Botoșani nu se înscrie în obișnuință nici la capitolul acesta. El a creat lotul cu care se află pe locul al doilea în momentul acesta, după campioana CFR. Președintele Iftime îi permite lui Croitoru să aleagă jucătorii, mulțumit de randamentul pe care l-a avut până acum antrenorul-scouter. 

Ajutat și de faptul că a fost director sportiv pentru o vreme, după retragerea din cariera de jucător, antrenorul și-a creat o rețea de relații cu impresari care îi propun jucători. 

Mihai Joița și Florin Manea sunt doi dintre cei cu care colaborează. Urmărește fiecare fotbalist care îi este propus. 

Analizează datele din InStat, apoi vede imagini cu jucătorul. În cazurile în care există meciuri întregi ale respectivului, le urmărește cap-coadă. Procentul foarte bun al achizițiilor bune l-a uimit pe Dan Petrescu, care a revenit pe banca CFR-ului tocmai la un meci cu Botoșani, pierdut cu 0-1: „Croitoru aduce încontinuu străini necunoscuți foarte buni! Nu-mi dau seama, nu pricep cum îi găsește!”.

5.000 de eurocâștigă lunar Ongenda, cel mai bine plătit jucător de la FC Botoșani. Titularul cel mai slab plătit e fundașul central Racovițan. Internațional de tineret, el a fost adus de la Dijon, din Franța, și câștigă 1.500 de euro lunar

VIDEO Valeriu Iftime, replică amuzantă după declarația lui Marius Croitoru: „Cred că a zis la mișto, poate a avut vreo iubire pe-acolo”

Citește și alte știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.