Stoperul din Il Calcio a refuzat convocarea la lotul de tineret, după ce la precedentul meci U21 fusese folosit doar 8 minute.
La 19 ani, stoperul împrumutat de Juventus la Sampdoria se află în mijlocul săgeților pe care și le aruncă impresarul său, Florin Manea, și antrenorul selecționatei de tineret, Florin Bratu. Întâmplător, naș și fin.
Dar, ca și în alte situații similare, relația de cumetrie nu se mai bazează pe plocoane, ci pe replici tăioase. Mai mult ale nașului Manea, pentru că finul, conform tradiției, trebuie să fie supus și respectuos. Orgoliile reciproce dau naștere unui refuz din care de pierdut nu are decât tânărul și atât de lăudatul fundaș central.
Mult zgomot pentru puțin
La precedenta convocare, cea pentru meciul amical împotriva Georgiei, 1-1 acasă pe 7 septembrie, Drăgușin a fost introdus în locul botoșăneano-dijonezului Racovițan abia în minutul 82. Tratamentul a declanșat furia lui Florin Manea, impresarul său, fiul mult mai puțin crispatului, chiar mucalitului, spiritualului Nae Manea, fie iertat.
Manea jr a găsit intolerabilă situația, a tunat și a fulgerat, declarațiile sale fiind găzduite amplu atunci, cu atacuri directe și dure la Florin Bratu. S-a făcut un capăt de țară că la naționala de tineret un jucător de 19 ani a fost folosit doar 8 minute. De parcă ar fi fost vorba de un câștigător de Balon de Aur, de o finală de Campionat Mondial, nu un joc de verificare, în fața unui adversar nu foarte galonat.
Inabilitatea și oalele
Acum, în octombrie, selecționata U 21 dispută alte două verificări, tot acasă, cu Suedia și Mexic, adversari care înseamnă mult mai mult decât Georgia. Bratu anunță lotul cu Drăgușin în componență, după care jucătorul spune că nu vine, că vrea să se concentreze pe ce are de făcut la Sampdoria.
Radu Drăgușin
Putea avea loc un soi de negociere, așa cum a sugerat și Gabi Balint pe ecranul DigiSport. În sensul ca de la bun început lotul să fi fost dat publicității fără Radu D., iar selecționerul să declare că l-a învoit să-și poată vedea de echipa de club. Ar fi fost mai elegant, cu totul altceva decât zgomotul de oale sparte care ne umple acum urechile.
Nejucatul și "naționala mea"
În amplele și înțepatele sale prelegeri despre refuzul lui Drăgușin, Fl. Manea invocă un principiu al renegatului său fin, Bratu. Acela de a nu folosi fotbaliști care nu evoluează la cluburi.
Dacă e așa, nu prea e bine. Teoria cu jucatul la club e valabilă la primele reprezentative, dar aproape inoperantă la loturile juvenile. Ce e mai bine la 19 ani? Să fii în lotul Sampdoriei și să-ți aștepți rândul, sau să evoluezi meci de meci în liga a doua română (Bratu a convocat câțiva jucători de la acest nivel) numai pentru că îndeplinești criteriul federal de "Under"?
Citându-și indisciplinatul fin, Manea spune că Bratu susține că acest principiu e valabil la "naționala mea". Adică a lui Bratu. E greu de crezut că selecționerul U21 s-a exprimat astfel, chiar și într-o discuție privată cu neînduplecatul său fin. Bratu știe foarte bine că nu e "naționala lui", ci a noastră, a tuturor. El e doar administratorul plătit.
Vine revanșa?
În mod cert lui Radu Drăgușin i-ar fi prins bine să dea piept cu junii Suediei și Mexicului, sigur ar fi fost folosit mai mult decât cele 8 minute contra Georgiei, mai ales că meciurile sunt la doar 48 de ore unul de celălalt (7 și 9 octombrie). Dar faptul e consumat, hotărârea sa (sau a impresarului?) e deja luată. Va rămâne în portul liguric Genova și va face antrenamente cu Blucerchiata Doria.
Ce va fi însă la viitoarele convocări U21? Ar fi rândul lui Bratu să se îmbățoșeze și să nu-l cheme. Probabil că nu va proceda astfel, pentru că nu e "naționala lui", nu-i așa?
{{text}}