Bernard Tapie a pierdut ieri lupta cu cancerul, care îl măcina din 2017. Fostul proprietar al lui Olympique Marseille, câștigătoarea primei ediții a Ligii Campionilor, în 1993, avea 78 de ani.
Cornel Dinu a scris în cartea sa că l-ar fi ajutat pe Tapie să-l mituiască pe Crăciunescu cu 20.000 de dolari pentru a nu-l avertiza pe Basile Boli într-o partidă cu Bruges, ultima înaintea finalei Ligii Campionilor cu Milan.
În urmă cu patru ani, în toamnă, la câteva luni după ce a aflat că suferă de cancer, Bernard Tapie spunea într-un interviu pentru France 2: „Când trecem de 70 de ani, trebuie să acceptăm că ne îndreptăm spre ultima probă. Moartea. Pentru mine, nu este o catastrofă. Am trăit incredibil, formidabil, am fost norocos. Am trăit clipe de fericire inimaginabile”.
Fostul președinte și proprietar al lui Olympique Marseille, o figură cu totul specială în Franța, businessman, politician, actor, cântăreț, o vedetă de televiziune, s-a stins ieri dimineață, la 78 de ani. Luptase mai mult de patru ani cu cancerul, maladia îi afectase stomacul și esofagul, a încercat și tratamente experimentale, dar a pierdut bătălia, în cele din urmă.
Familia a dat vestea tristă în cotidianul marseillez La Provence, deținut chiar de el: „Dominique Tapie și copiii anunță cu durere infinită că soțul, tatăl Bernard Tapie a murit. A fost dorința sa de a fi înhumat la Marseille, orașul inimii lui”.
Bernard Tapie a resuscitat Adidas, a câștigat Turul Franței
Bernard a început ca vânzător de televizoare și a avansat rapid, datorită personalității sale extraordinare. S-a specializat în resuscitarea marilor companii aflate în derivă, în faliment. Cea mai importantă afacere a fost Adidas. A achiziționat colosul de echipament sportiv într-un moment critic, în 1990, cu 1,6 miliarde de franci, cinci ani mai tâziu listându-l la bursă, pentru 11 miliarde, de aproape șapte ori mai mult.
A pătruns în lumea sportului cu investițiile în ciclism. A creat echipa La Vie Claire, în 1984, pe care a numit-o după una dintre firmele sale (un lanț de magazine cu produse de sănătate), și a câștigat doi ani la rând Turul Franței cu două nume faimoase: Bernard Hinault (1985, al 5-lea și ultimul său titlu în Le Tour) și Greg LeMond (1986, primul din cele 3 triumfuri în Hexagon).
Bernard Tapie, ascensiune fulminantă. Și prăbușirea cu „Afacerea VA-OM”
În 1986, a preluat Olympique Marseille, pe care l-a transformat în cel mai cel mai important club francez, cu cea mai frumoasă și performantă echipă din istoria lui OM. Campioană cinci sezoane consecutive (1989-1993) și câștigătoarea primei ediții de Champions League. Acea stagiune 1992-1993 a fost și începutul sfârșitului pentru el.
Ministru al Afacerilor Urbane între decembrie 1992 și martie 1993, în guvernul condus de Pierre Beregovoy și sub președinția lui François Mitterrand, a fost condamnat opt luni la închisoare în 1995 pentru complicitate la corupție. El dirijase trucarea meciului Valenciennes - Marseille 0-1, pe 20 mai 1993, mituindu-i pe adversari pentru ca jucătorii lui să poată câștiga ușor și să rămână proaspeți cu șase zile înaintea finalei Ligii Campionilor (1-0 cu Milan).
A rămas în istorie drept „Afacerea VA-OM”). I s-a retras acel titlu lui Marseille în Division 1, dar a rămas drept câștigătoarea Ligii în 1993.
Povestea „Procurorului” cu Tapie și Crăciunescu
În cartea sa „Misterele lui Mister”, Cornel Dinu a dezvăluit în urmă cu doi ani un episod incredibil povestit de „Procuror”. El l-ar fi ajutat pe Bernard Tapie să-l mituiască pe Ion Crăciunescu la un meci FC Bruges - Marseille 0-1, pe 21 aprilie 1993, decisiv pentru a încheia grupa pe locul 1 și a juca ultimul act al Ligii cu Milan.
Cei 20.000 de dolari de care vorbea Dinu nu s-ar fi referit la influențarea rezultatului, ci la protejarea fundașului Basile Boli. Acesta nu trebuia să primească un cartonaș galbeni care ar fi fost urmat de suspendare și ratarea finalei Ligii Campionilor. Tocmai Boli a marcat golul victoriei la 1-0 cu Milan.
Dinu a povestit cum l-a întâlnit pe Tapie în hotel, în seara ce a precedat partida. Ce i-ar fi zis patronul lui OM? „Cornel, voi câștiga clar partida cu Bruges de mâine seară. Cred că știi că ramolitul de Goethals (n.r. antrenorul lui Marseille) este din acest oraș. Prin el am luat toate măsurile ca adversarul să nu-mi pună probleme și să câștig la pas. Când ați intrat în hotel, ați remarcat că l-am pus planton să vă aducă la mine. Dar mă și așteaptă să-mi spună cât trebuie să scot din buzunar.
Pe tine te rog să mă ajuți cu românul tău care mă arbitrează mâine – a încercat să-i pronunțe numele, stâlcindu-l, bineînțeles -, să nu-i dea cartonaș galben stoperului meu, Boli. Dacă mai ia unul, stă cu Milan în finală. Pentru asta, omul în negru va avea de la mine 20.000 de dolari”. În ziua meciului, Dinu ar fi aranjat totul cu Crăciunescu, „în pădurea de lângă hotelul unde fusese cazat”.
Bernard Tapie: „I-a luat mult timp să-şi împace conştiinţa”
Tapie a negat imediat: „E spre binele acestui Mister să vină cu dovezi şi mărturii pentru a-şi demonstra acuzaţiile! Au trecut 30 de ani, i-a luat mult timp să-şi împace conştiinţa. Dar, în faţa unui tribunal, nu va fi complicat să demonstrez că aceste lucruri sunt delirante. Marseille şi-a câştigat meciurile pentru că, la vremea respectivă, era cea mai bună echipă din Europa, împreună cu Milan”.
Și fostul arbitru a dezmințit acea poveste, în Gazeta Sporturilor: „Dinu poate să latre până-i vine gura la urechi. Nu vreau să-l bag în seamă. Şi, dacă vrea să dovedească, să se pună la dispoziţia presei şi să meargă la detectorul de minciuni. Dar să nu facă vreun blat şi pe acolo”.
{{text}}