Fotbal   •   Liga 1   •   STADIOANE

Bani publici, drepturi private! » Rapid și FCSB joacă în provincie, iar stadioanele de 170 de milioane de euro din București rămân de decor

Stadionul Arcul de Triumf // foto: Imago Images

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  joi, 07 octombrie 2021

FCSB se mută la Buzău, Rapid merge la Mioveni. Cât se vor afla aceste cluburi pe drumuri, trei arene noi de 170 de milioane de euro stau degeaba în București, iar pe Arena Națională va avea loc un turneu al unui joc video. Roș-albaștrii și vișiniii vor reveni în Capitală spre finalul acestei luni.

Stadioanele pe care statul român promisese să le construiască pentru Euro 2020 nu pot să fie folosite nici în prezent. Dintre cluburile bucureștene, doar Dinamo rămâne acasă, pe arena veche și degradată din Ștefan cel Mare.

FCSB și Rapid nu pot continua să evolueze în Capitală, că nu mai au unde. Roș-albaștrii și vișiniii au închiriat Arena Națională pentru partidele disputate acasă până în momentul acesta. Cel mai mare stadion din București devine indisponibil din cauza unui joc video, Dota 2.

FCSB la Buzău, Rapid la Mioveni


Soluția FCSB-ului: echipa lui Becali se mută iar la Buzău, unde a mai evoluat de-a lungul timpului în partide considerate pe teren propriu. Orașul e unul cu mulți suporteri steliști, așa că Tănase și ai lui vor fi susținuți din tribune ca și cum s-ar afla acasă. 

Problema o constituie efortul în plus pe care-l impune deplasarea la Buzău. Și dispare avantajul pe care-l aveau roș-albaștrii, obișnuiți să joace des pe Arena Națională. Stadionul din Buzău nu-l cunosc mai bine decât îl știu adversarii lor.

Ca și FCSB, Rapid a încercat să închirieze arena din Ghencea, apoi a căutat să se mute la Giurgiu. Giuleștenii nu au fost acceptați în locurile acelea și vor merge, aproape sigur, la Mioveni pentru meciul cu CFR Cluj, din runda următoare. Ei trecuseră, oricum, stadionul din Mioveni ca soluție de rezervă în dosarul de licențiere pentru sezonul acesta.

Avize peste vize, luni la rând


Câtă vreme FCSB și Rapid se plimbă pe drumuri, trei stadioane care au costat 170 de milioane de euro nu pot fi folosite pentru meciuri din prima ligă. În Ghencea joacă numai Steaua în liga a doua, pe „Arcul de Triumf” a avut loc o partidă de rugby România-Argentina. Vor mai fi organizate în curând alte trei meciuri de rugby.

Doar fotbal nu poate fi jucat acolo! Explicația Ministerului Tineretului și Sportului: „Încă nu sunt complete avizele interministeriale, astfel încât stadionul să poată fi închiriat”. FCSB, Rapid și Dinamo și-ar fi dorit să se mute pe „Arc”. Birocrația ține arena blocată în continuare.

Stadionul Rapid e aproape gata, după multe întârzieri și cu multe costuri adăugate peste estimarea inițială. Ar trebui să fie în mod oficial încheiată construcția în noiembrie. Giuleștenii vor putea juca acolo prin primăvară, probabil, tot din cauza ritmului extrem de lent în care sunt avizate construcțiile acestea. În martie sau în aprilie ar putea să se întoarcă acasă Rapidul. 

Stadioanele din București s-au scumpit enorm pe parcurs

Stadioanele erau programate să fie incluse în planul pentru Euro 2020. Turneul final a fost amânat cu un an din cauza pandemiei, și arenele tot n-au fost gata pentru meciuri oficiale. Cât a fost prelungit termenul de finalizare a construcțiilor, prețurile au crescut încontinuu. Stadionul Steaua a devenit mai scump cu 28 de milioane de euro față de costul din planul inițial, Arcul de Triumf s-a scumpit cu 10 milioane de euro, Rapidul a costat cu 13,5 milioane de euro în plus. 

Bani publici, drepturi private

Toate aceste trei stadioane au fost construite din bani publici, finanțarea a venit prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Dreptul de folosire a arenelor nu mai e public. CSA Steaua, formația din liga a doua, a pus stăpânire pe stadionul din Ghencea, conducerea și suporterii sunt convinși că sunt singurii îndreptățiți să utilizeze construcția. 

La Arcul de Triumf, Federația de Rugby caută să monopolizeze arena, chiar dacă ea a fost realizată cu prilejul Euro 2020, o competiție de fotbal. Alin Petrache, președintele FRR, a insistat că stadionul acela e pentru rugby, în mod tradițional, și ar trebui să rămână destinat acestui sport. Nici în Giulești nu vor închiria mai multe cluburi, acolo va juca numai Rapid.

Stadionul Steaua

  • Preţ vechi: 66.347.523 euro 
  • Preţ nou: 94.672.020 euro

Stadionul Arcul de Triumf

  • Preţ vechi: 27.234.143 euro 
  • Preţ nou: 36.926.880 euro

Stadionul Giulești

  • Preţ vechi: 25.984.854 euro 
  • Preţ nou: 39.499.366 euro

13.000 de eurocostă închirierea Arenei Naționale pentru un meci din Liga 1. Organizatorii turneului de Dota 2 plătesc 500.000 de euro ca să aibă stadionul la dispoziție în cele zece zile în care va avea loc competiția. Pentru un meci din Europa League, chiria valorează 23.000 de euro

VIDEO. Marcel Pușcaș: „Din punctul meu de vedere FCSB ar trebui să aibă dreptul să joace în Ghencea!”

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.