Liga 1

Strigătul antrenorului român care refuză „să moară”: „Mai vreau o șansă, una singură! Dacă eșuez, mă las. Definitiv!”

Petre Grigoraș, la un meci al Oțelului în 2020, imediat după operație. În prezent, antrenorul s-a recuperat și nu mai are proteză și cârje // Foto: Facebook Oțelul

Articol de Adrian Florea  —  Sunday, 10 October 2021

În urmă cu un deceniu, Petre Grigoraș (56 de ani) era printre antrenorii în vogă din Liga 1. Atât de în vogă încât și-a permis să refuze Steaua, de teamă să nu devină brelocul lui Gigi.

Acum, după mai multe aventuri prin subsolurile fotbalului autohton (Farul, Foresta, Oțelul), speră că va mai avea o ocazie de a demonstra ce e în stare. Măcar una. În cazul în care nu va mai fi „cel mai tare din oraș", spune ferm că va renunța să mai profeseze, deși încă n-a împlinit 57 de ani.

- Domnule Grigoraș, cum își pierde vremea un antrenor care nu are contract?

- Tocmai aia e, încerc să nu mi-o pierd! Urmăresc la TV tot ce e interesant de urmărit, din toate sporturile posibile, mai citesc… Și aștept să văd dacă m-a uitat chiar toată lumea.

- Sunteți răbdător…

- Ce altceva pot să fac? Trag nădejde că mi se va mai ivi o oportunitate de a arăta ce pot.

Petre Grigoraș: „Nu v-ați săturat de antifotbal?!"

- Aveți vreo explicație pentru „praful" care s-a pus pe cariera dumneavoastră?

- M-am tot gândit, însă o explicație satisfăcătoare n-am găsit. Ca să glumesc amar, cred că patronii și președinții de la noi atât de mult s-au obișnuit cu jocul urât, plictisitor, defensiv al echipelor lor că nu vor să mai riște cu unul care a demonstrat în mai multe rânduri că se poate și altfel.

- Mulți vor spune că vă lăudați singur.

- Păi, serios, voi nu v-ați săturat să auziți majoritatea antrenorilor lăudându-se cât de bine au „închis" ei jocul, cât de bine au blocat adversarul?! Foarte puțini mai propun un fotbal pozitiv, ofensiv, spectaculos, de parcă sportul ăsta e practicat numai în laborator, pentru specialiști.

- Și pentru cine ar trebui să fie?

- Pentru oameni, pentru suporteri, ăia mulți, puțini care mai iau drumul stadioanelor.

Recent, Gabi Tamaș a sintetizat cel mai bine situația când a fost întrebat care e secretul formei excelente a lui și a colegilor de la Voluntari: banii la zi! Nu se poate altfel. Uitați-vă ce a pățit Astra, a retrogradat, deși lotul era de primele 6-7 - Petre Grigoraș

Petre Grigoraș: „E greu cu un salariu la 4 luni"

- Totuși, trebuie să recunoașteți că, măcar în ultimii ani, nici rezultatele dumneavoastră n-au mai fost pe măsura așteptărilor.

- Așa este, nici nu neg evidența. Am însă o scuză, dacă poate fi numită așa. De aproape un deceniu, am nimerit numai la cluburi cu probleme. Ba insolvențe, ba falimente... Nicăieri n-am putut lucra în liniște. Cum să motivezi niște oameni care văd bani o dată la 3-4 luni sau poate mai rar?! Ce performanță să faci când lumea prin club vorbește doar despre planuri de reorganizare, despre tăieri salariale și despre multe alte probleme de această natură?!

- Bănuiesc că nici pentru dumneavoastră n-a fost vreun rai financiar.

- Sincer? Nu știu dacă am luat 20 de salarii în ultimii 7-8 ani… Dar nu despre asta e vorba, eu chiar vreau să muncesc, să demonstrez că mai pot! Oare am uitat fotbalul în acești ani? Sunt supermotivat, îmi doresc numai să primesc o șansă. Din prima ligă, din a doua, nu contează, vreau să muncesc!

- Nu aveți un impresar?

- Multă vreme am fost haiduc, am lucrat de capul meu. De ceva vreme am semnat cu Bogdan Apostu, însă nici nu știu dacă e înregistrat contractul pe undeva. Cert e că nici el nu mi-a găsit nimic.

2000e anul în care Grigoraș și-a început cariera de antrenor, la Farul. Ulterior a activat la: FC Onești, Petrolul Moinești, iar Farul, Oțelul, Poli Iași, Pandurii, iar Oțelul, CFR Cluj, iar Pandurii, ASA Tg. Mureș, Poli Timișoara, iar Pandurii, iar Farul, Foresta Suceava, iar Oțelul

Grigoraș: „Să fi evoluat fotbalul nostru atât de mult?!”

- E clar, problema-i la dumneavoastră!

- Așa o fi, dar nu pricep de ce. N-am greșit față de nimeni niciodată. Cel puțin, nu cu intenție. N-am jucat vreodată rolul antrenorului-impresar. N-am făcut combinații de niciun fel. Să fi evoluat fotbalul din România în asemenea hal încât Petre Grigoraș să nu mai aibă loc nici la Divizia B?!

- E timpul „lupilor tineri", cu laptop sub braț și cu ochii mereu pe cifrele InStat.

- Crezi că eu n-am laptop? Sau că nu știu să interpretez datele oferite de o companie care monitorizează parametrii fotbaliștilor? Însă n-am făcut paradă de așa ceva.

Chiar nu înțeleg de ce anumite cluburi pot intra de mai multe ori în insolvență. Poate că legea permite, dar e complet imoral. Te-ai folosit de niște jucători, de niște antrenori ș.a., apoi le dai niște mărunțiș, dacă îl dai și pe ăla… - Petre Grigoraș

Grigoraș e fan Rădoi

- Sărind de la una la alta, ne calificăm la Mondiale?

- Sper din tot sufletul! Fiind un antrenor care încearcă și altceva, nu doar să otrăvească fântânile, am fost și am rămas fanul lui Mirel. Barajul ne e la îndemână. Restul, nu știu. Multe depind de adversarul din baraj.

- Ați rămas fanul Barcelonei și după plecarea lui Messi?

- Voi rămâne toată viața, n-are legătură una cu alta. Totuși, trebuie să recunosc că, fără Leo, Barca și-a pierdut din identitate. S-au făcut și acolo mari greșeli manageriale, iar acum suportă consecințele.

376de meciuri are Grig în Liga 1, ca "principal". Palmares: 140 de victorii, 89 de remize, 147 de eșecuri. Golaveraj: 488-505

De ce nu mai ascultă Ozzy

- Într-un interviu mai vechi mărturiseați că vă relaxați cu muzica lui Ozzy Osbourne și cu cea a lui Luciano Pavarotti. Ați rămas la aceleași preferințe?

- Ozzy parcă nu mai intră" ca altădată. Poate că și vârsta a contribuit la asta, poate și necazurile din ultimul timp… Nu uita că mi-am pierdut un frate la începutul nebuniei cu Covid, apoi am izbutit rara performanță de a-mi rupe tendoanele ambelor picioare, plus nereușitele de la fotbal, e greu să-ți mai ardă de Osbourne în condițiile astea. Însă un „Nessun Dorma" mai „prizez", muzica lui don Luciano mă liniștește.

- O ultimă întrebare: vom mai auzi pe vreun stadion din România scandarea „Petre Grigoraș, cel mai tare din oraș!"?

- Nu știu, vreau doar să mai am posibilitatea să ofer suporterilor plăcerea de a urmări o partidă de fotbal. Îmi doresc zâmbete în viață și în sport, mi s-a urât de atâta încrâncenare.

Am spus mereu ce am gândit, deși mulți m-au sfătuit să-mi țin gura. Nu mi-am ținut-o și acum probabil că plătesc. Însă nu pot fi altfel. E plină lumea de prefăcuți și de yesmeni, de ce m-aș transforma și eu în unul?! - Petre Grigoraș

1trofeu are Grigoraș ca antrenor: Cupa UEFA Intertoto, cu Oțelul, în 2007, după un dublu 2-1 în finala cu Trabzonspor

>

Citește și alte articole: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.