Campionate

Franța - Spania, finală cu scandal în Liga Națiunilor: „Ofsaid evident la Mbappe” vs. „Nici vorbă, gol valabil!”. Crăciunescu a intrat în direct și a lămurit lucrurile

+20 Foto
Franța a învins-o pe Spania, scor 2-1, în finala Ligii Națiunilor

Articol de Gazeta Sporturilor  —  luni, 11 octombrie 2021

Franța a învins-o pe Spania, scor 2-1, în finala Ligii Națiunilor. Golul decisiv, reușit de Kylian Mbappe în minutul 80, a fost precedat de un posibil ofsaid. Reușita a fost validată totuși din camera VAR, dar spaniolii au contestat dur decizia. „Dacă fundașul spaniol atinge mingea, atunci e gol valabil”, a explicat Ion Crăciunescu.

  • Finalistele aveau asigurat un cec în valoare de 9 milioane de euro. Franța are în plus un mic bonus financiar, încasând 10,4 milioane.

Franța a ratat prima ocazie a partidei. Benzema, plecat dintr-o poziție suspectă de ofsaid, și-a făcut prea larg mingea după ce l-a driblat pe portarul Simon și nu a mai putut finaliza (6). Ibericii au răspuns prin Sarabia: șut modest dintr-un unghi mort, la capătul unei pase perfecte semnate de Ferran Torres (11). 

În rest, multe momente statice în prima repriză. Spania a avut posesia, însă s-a apropiat în puține momente de careul lui Lloris, în vreme ce campioana mondială en-titre s-a mulțumit să aștepte contraatacul. 

Partea a doua a debutat în aceeași notă gri. O semiocazie au irosit-o francezii în minutul 54. Marcos Alonso a anulat în ultimul moment pasa lui Pavard către Mbappe, altfel atacantul lui PSG ar fi scăpat singur cu portarul. 

Spania - Franța 1-2 » Finala Nations League, decisă de un gol care a stârnit dezbateri aprinse

Finala a început cu adevărat în minutul 64. Mai întâi, Theo Hernandez a lovit transversala, iar câteva zeci de secunde mai târziu Oyarzabal spărgea gheața la Milano: șut în diagonală, la firul ierbii. Avantajul Spaniei nu a durat mult. Geniul lui Benzema s-a văzut în minutul 66. Din colțul careului, vedeta lui Real Madrid a găsit vinclul cu o execuție perfectă! 

Finala nu s-a aprins încă și pentru Mbappe. „Perla” Parisului a ratat din toate pozițiile: lob peste, pase la portar din poziții în care în mod normal n-ar fi iertat. 

„Decarul” Franței a marcat până la urmă (80). Deși pe singura reluare relevantă oferită de televiziuni a părut ofsaid evident, VAR-ul a confirmat golul. Inexplicabil, tehnologia video nu a arătat ulterior cum a luat această decizie, așa cum se întâmplă de obicei.

  • Mbappe a plecat dintr-o poziție suspectă de ofsaid la golul doi al Franței (minutul 80). VAR-ul a confirmat reușita, dar n-a arătat apoi grafica pe baza căreia a luat decizia, așa cum se întâmplă în mod normal. 
  • Singura reluare oferită de televiziuni lasă impresia că Mbappe s-a aflat într-o poziție neregulamentară. 
  • Arbitrii din camera VAR e posibil să fi considerat că Eric Garcia, fundașul de lângă Mbappe, a anulat poziția de ofsaid a adversarului în momentul în care ar fi deviat balonul. Reluările nu au clarificat însă dacă Eric Garcia a jucat sau nu mingea.

Verdictul lui Crăciunescu la golul lui Mbappe

„În momentul pasei, Mbappe este în afara jocului. Totuși, dacă fundașul spaniol atinge mingea, nu e ofsaid, pentru că se consideră pasă la adversar. Însă nu știu sigur dacă o atinge sau nu, pentru că mingea nu își schimbă traiectoria”, a concluzionat Ion Crăciunescu în emisiunea „Fotbal European”.

Spaniolul Alfonso Perez Burrull, fost arbitru internațional, a fost șocat de hotărârea VAR: „Mi se pare incredibil că nu au tras liniile. Este o poziție evidentă în afara jocului! Mbappe influențează jocul și e ofsaid chiar dacă Eric Garcia, fundașul Spaniei, atinge mingea înainte”.

Burrull e contrazis însă de Eduardo Iturralde Gonzalez, un alt fost arbitru iberic: „Eric Garcia se așază pe gazon pentru a lovi mingea. Dacă o atinge, înseamnă că vrea să joace balonul, iar în acest scenariu nu se mai activează poziția de ofsaid inițială a lui Mbappe”.

Este ofsaid fără doar și poate. Clar!
Oliver Andujar, fost mare arbitru spaniol

Spania nu a mai avut puterea să revină, iar Franța devine regină și în Liga Națiunilor. A doua națională care se impune în noua competiție, după Portugalia în 2019.

10 pase decisiveare Busquets pentru Spania. Nu a mai bifat un assist din noiembrie 2019, de la o partidă contra României, 5-0

100 de partideare Griezmann la națională, bornă atinsă în această seară. Al 9-lea cel mai selecționat francez din istorie

FINAL. Spania - Franța 1-2

  • Au marcat: Oyarzabal 64 / Benzema 66, Mbappe 80

Spania - Franța » Echipele de start

Spania: Simon - Azpilicueta, Laporte, E. Garcia, Alonso - Rodri, Busquets, Gavi - Sarabia, F. Torres, Oyarzabal
Selecționer: Luis Enrique

Franța: Lloris - Kounde, Varane, Kimpembe - Pavard, Pogba, Tchouameni, T. Hernandez - Griezmann - Mbappe, Benzema
Selecționer: Didier Deschamps

Trofeul Nations League

Italia a câștigat finala mică din Nations League cu Belgia

Tot duminică, Italia a învins-o pe Belgia, scor 2-1, în finala mică din Nations League.

Barella a deschis scorul în minutul 47 pentru italieni, cu un voleu superb expediat de la 16 metri.

Squadra Azzurra a continuat să preseze, iar Chiesa, faultat de Castagne în careu, a obținut un penalty în minutul 65, transformat ulterior fără emoții de Berardi.

Când naționala lui Mancini se pregătea să sărbătorească succesul, puștiul Charles De Ketelaere, 20 de ani, a punctat printre picioarele lui Gianluigi Donnarumma (87). Primul gol la națională pentru jucătorul de la Brugge.

A urmat un asediu al „dracilor roșii”, fără urmări pe tabelă însă, iar Italia termină pe locul 3 această ediție de Nations League.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.