CALCULE. Confruntarea România - Armenia are o greutate aproape decisivă privind accesul în play-off-ul pentru Mondial: câștigăm, suntem 90% la baraj, pierdem, suntem 95% out, în vreme ce un egal ne menține în joc, dar am avea nevoie ca Macedonia de Nord să nu ia 3 puncte la Erevan.
- România - Armenia, din grupa J a preliminariilor Campionatului Mondial, se joacă luni, de la ora 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Pro TV.
Facem ceea ce facem de obicei, în fiecare campanie, indiferent că e de Europene sau Mondiale: calculăm, calculăm și iarăși calculăm. De această dată o facem totuși din postura de echipă care are reale șanse de calificare la baraj, adică de a termina pe locul 2.
Teoretic, nu suntem la mâna noastră: și dacă am câștiga tot până la final și am face 19 puncte, Macedonia ne-ar putea depăși cu punctaj maxim în ultimele 3 runde.
Practic, suntem la mâna noastră, fiindcă Macedonia joacă astăzi cu Germania. Toate calculele le facem plecând de la următoarea premisă: Germania VA CÂȘTIGA și în Macedonia, și în Armenia!
În aceste condiții, avem 3 situații, în funcție de rezultatul acestui meci extrem de important cu Armenia, din Ghencea:
1. BATEM ARMENIA
E varianta care ne apropie de baraj în proporție de cel puțin 90%. Am mai avea de jucat cu Islanda acasă și Liechtenstein, afară. Dacă am câștiga tot, am termina cu 19 puncte, nivel pe care nu l-ar putea atinge nici Macedonia, nici Armenia.
Dacă în afara victoriei cu armenii, ne-am încurca acasă cu Islanda, am acumula doar 17 puncte, iar Macedonia ne-ar putea sări cu victorii în celelalte două jocuri, în afara duelului cu nemții.
2. PIERDEM CU ARMENIA
În această situație am avea nevoie de un miracol pentru a prinde barajul. Am termina cu 16 puncte, iar pentru a ne clasa pe 2 ar fi nevoie ca Armenia să piardă acasă cu Macedonia, care la rândul ei să fie învinsă pe teren propriu de Islanda. În acest fel, Armenia și Macedonia ar avea câte 15 și ar fi sub noi.
3. REMIZĂ CU ARMENIA
E varianta care complică extrem de mult calculele. Noi am putea atinge un maximum de 17 puncte. Dacă Macedonia și-ar câștiga meciul de acasă cu Islanda ar avea 15, astfel că meciul care va decide dacă ajungem sau nu la baraj va fi cel dintre Armenia și Macedonia:
- dacă se va impune Macedonia, atunci va acumula 18 puncte și ar sări peste noi. AM RATA BARAJUL
- dacă meciul se va termina remiză sau cu victoria Armeniei, atunci Macedonia sau Armenia ar termina cu cel mult 16 puncte și ar fi sub noi. AM AJUNGE LA BARAJ
VARIANTA CEA MAI COMPLICATĂ: calificare decisă la golaveraj
Există și situația în care România ar putea termina la egalitate de puncte cu una dintre Macedonia și Armenia, caz în care primul criteriu de departajare, fiind competiție pentru CM, e golaverajul general.
- la egalitate cu Macedonia am putea ajunge, de exemplu: dacă noi mai facem 7 puncte și ei mai fac 5 puncte. Am acumula câte 17 puncte. Golaverajul nu arată prea bine acum. Ei Ă9, noi doar +2, dar avem avantajul că jucăm chiar în ultima etapă cu Liechtenstein, pe care Macedonia nu o va mai avea ca adversară.
- la egalitate doar cu Armenia și cu Macedonia sub noi am putea ajunge într-o variantă mai degrabă fantezistă. Noi mai facem 6 puncte (3 cu Islanda și 3 cu Liechtenstein), iar Armenia încă 4 (3 cu România și 1 cu Macedonia), iar Macedonia nu câștigă nici meciul cu Islanda de acasă. România ar avea 16, Armenia 16, iar Macedonia 14. Egalitatea cu Armenia ne-ar propulsa aproape sigur la baraj: armenii au acum -2 golaveraj.
- există o variantă în care toate cele 3 echipe, România, Armenia și Macedonia, ar termina cu același punctaj: 16 puncte. Tot golaverajul general ar decide, ar trebui să recuperăm 7 goluri față de Macedonia.
Ce ne-ar aștepta la baraj: greu și foarte greu
Dacă vom reuși să terminăm pe locul 2, atunci sigur vom disputa primul baraj pentru accesul la CM.
- Vor fi acolo 12 echipe: toate cele 10 formații de pe locurile 2 din preliminarii, plus cele mai bune două câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor, care nu se vor regăsi pe primele două poziții în preliminarii. În acest moment, pe configurația actuală, aceste două formații sunt Țara Galilor și Austria.
- Cele 12 națiuni vor fi împărțite în două urne: cea a capilor de serie, 6 dintre ele, și restul outsidere. Capii de serie vor disputa meciul din primul baraj, manșă unică, pe teren propriu.
- Cum se vor stabili cele 6 favorite? Exclusiv pe baza punctajului din actualele preliminarii, astfel că în grupa formată din 6 naționale, cum este și cazul nostru, se vor șterge rezultatele cu ultima clasată.
- Acum, cu 3 etape înainte de final, România are șanse mici să prindă urna capilor de serie. Ar putea acumula un nivel maxim de 13 puncte cu care ar intra în acest clasament și ar fi mai degrabă în afara primelor 6! Dacă nu am prinde statut de favorită, atunci am juca în deplasare cu una dintre: Serbia, Rusia, Suedia, Elveția, Scoția, Polonia. În schimb, dacă am fi cap de serie, am juca acasă împotriva uneia dintre: Cehia, Norvegia, Ucraina, Polonia, Austria, Țara Galilor. Lupta e încă strânsă în majoritatea grupelor pentru accesul la baraj și mai pot surveni modificări.
- Varianta cea mai la îndemână pentru România ar fi să prindă urna capilor de serie, să joace în primul baraj acasă cu o formație gen Țara Galilor, iar în finală, tot acasă, cu un adversar precum Scoția!
- Cele 6 meciuri din primul baraj vor avea loc pe 24-25 martie - Cele 3 meciuri din al doilea baraj se vor disputa pe 28-29 martie. Aici nu vor mai exista capi de serie, iar gazdele vor fi stabilite prin tragere la sorți
{{text}}