Liga 1

Pițurcă vs. Reghecampf » Cum arată duelul lor pe banca lui CSU Craiova

Articol de Aurelian Botezatu, Liviu Manolache  —  luni, 11 octombrie 2021

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, și Laurențiu Reghecampf s-au contrat de multe ori, de-a lungul timpului, pe tema ”cine e mai bun antrenor”. La CS Universitatea Craiova, duelul lor este echilibrat, după primele 11 meciuri.

Două mari tunuri a dat Mihai Rotaru pe piața antrenorilor, de la promovarea Universității Craiova în Liga 1, acum 7 ani. Este vorba despre Victor Pițurcă, în 2019, și despre Laurențiu Reghecampf, actualul tehnician al juveților. 

Două personalități ale fotbalului românesc care n-au fost niciodată pe aceeași lungime de undă. Cei doi au avut numeroase conflicte, inclusiv pe tema „cine e mai bun antrenor". 

„Reghe a antrenat pe la Snagov, pe unde se știau rezultatele dinainte. Apoi pe la Bistrița, două săptămâni la Craiova, a avut un retur bun la Chiajna și apoi l-a luat Gigi. La Steaua a găsit o echipă gata făcută. El a venit la Steaua cu noutatea asta, cu forță, ceea ce era pe placul jucătorilor. Însă erau jucători foarte buni, iar adversarele, foarte slabe", l-a încondeiat Piți, în martie 2017, pe antrenorul de atunci al Stelei.

„Singurul care nu a dus Steaua în Europa"

Reghe i-a replicat prompt: „Piţurcă e singurul antrenor de după 1989 care nu a putut duce Steaua în cupele europene. Repet, e singurul. Eu am câştigat titlul, am jucat în grupele Ligii, am ajuns cu echipa în primăvara europeană, unde am bătut Ajax şi m-am bătut de la egal la egal cu Chelsea.  Referitor la ce se întâmplă la noi la echipă - programul, achiziţiile - decidem cu patronul. Asta nu înseamnă că noi suntem de decor, cum sugerează el”.

În Bănie, aduși în plin sezon, Pițurcă și Reghecampf n-au avut debuturi spectaculoase. Cifrele lor, după primele 11 meciuri pe bancă, sunt destul de apropiate. Piți a făcut 1,90 puncte per partidă, în toate competițiile, iar Reghe, 1,81 puncte pe meci: 

În Europa, nu există termen de comparație. Primul a fost instalat după ce Universitatea fusese eliminată din calificările pentru Europa League, de către AEK Atena, Reghe a venit chiar la returul cu Laci, din preliminariile Conference League.

Lipsit și de cel mai bun jucător, Alex Cicâldău, tocmai vândut lui Galatasaray, el n-a avut resurse pentru a întoarce acel 0-1 din prima manșă și s-a mulțumit cu un 0-0, echivalent cu eliminarea.

În Cupa României, amândoi au bifat numai victorii. Pițurcă, două, Laurențiu, una, cu campioana CFR Cluj, pentru că atât a jucat până acum.

PițiParametruReghe
11Primele meciuri11
6Victorii6
3Remize2
2Eșecuri3

Aduce Reghecampf titlul pe care nu l-a reușit Piți cu CSU Craiova?

Miza cea mare este campionatul. Piți a fost primul antrenor al lui CSU care a vorbit apăsat despre titlu, dar Craiova nu era pregătită la acea vreme pentru un asemenea obiectiv. Mental, în primul rând. 

Finanțatorul Mihai Rotaru i-a adus câțiva jucători, Andrei Ivan, Mățel, Zakarici, Cosici, însă fostul selecționer al naționalei a considerat în cele din urmă că n-are suficientă calitate în lot. 

A cerut întăriri, nu i s-au adus la timp, astfel că în decembrie 2019 și-a pierdut răbdarea și a aruncat mănușa. Bilanțul său în Liga 1, după primele 9 meciuri: 15 puncte, adică 1,66 pe partidă.

Reghecampf vizează și el titlul. Are avantajul de a lucra cu jucători mai căliți acum în lupta pentru râvnitul trofeu, dar a pornit cu un handicap serios. A „descălecat" în Bănie după un start modest în Liga 1, accentuat și de pierderea lui Cicâldău, iar dintre fotbaliștii ce i s-au adus, doar Houri poate fi considerat în acest moment o întărire. A bifat 16 puncte în 9 meciuri, în medie 1,77 pe partidă, și are destule de recuperat, aflându-se la 11 distanță de liderul CFR Cluj. 

A refuzat să dea mâna

În 2014, când Reghecampf era antrenorul lui Al Hilal, iar Pițurcă o pregătea pe Al Ittihad, cei doi s-au întâlnit la meciul direct (0-0), din campionatul Arabiei Saudite. Însă fostul selecționer a refuzat să dea mâna cu Reghe.

„Am făcut un gest de om normal! Doi antrenori români se întâlnesc într-un campionat străin! Am fost îndemnat de toată lumea să merg şi să-l salut pe acest individ, nu pot să-i mai pronunţ numele, nu merită. Mi-am dat seama că este un om extrem de rău şi lipsit de caracter", a tunat Reghecampf.

VIDEO România, meci decisiv în preliminariile CM 2022! Totul despre meciul cu Armenia

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.