România a învins Armenia, scor 1-0. „Tricolorii” profită și de victoria Germaniei în Macedonia de Nord, scor 4-0, și sunt la mâna lor în privința calificării la barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar.
Lucrurile încep să se așeze în grupa J preliminară. Germania și-a confirmat statutul de mare favorită și a obținut deja biletul pentru Qatar. Nemții nu mai pot pierde primul loc, după victoria din Macedonia de Nord! România este acum în pole-position pentru locul secund.
Calcule pentru Mondial: România e la mâna ei!
România depinde doar de ea în cursa spre baraj. Pe lângă punctul avans pe care îl are în acest moment față de Armenia și Macedonia de Nord, naționala lui Mirel Rădoi are un alt mare avantaj cu două meciuri rămase de jucat din faza preliminariilor. Adversarele noastre se vor întâlni în meci direct runda viitoare, în timp ce „tricolorii” vor avea cel mai ușor program:
- 11 noiembrie: România - Islanda, Germania – Liechtenstein, Armenia - Macedonia de Nord
- 14 noiembrie: Liechtenstein - România, Armenia - Germania, Macedonia de Nord - Islanda
Cum prindem locul 2
Victoria cu Liechtenstein n-ar trebui să fie sub semnul întrebări, astfel că prezența la baraj va fi decisă de confruntarea cu Islanda, formație care ar avea nevoie de o minune pentru a mai prinde locul 2.
- România câștigă ambele meciuri - obținem locul 2 indiferent de ce se întâmplă în celelalte partide;
- România obține un egal cu Islanda și câștigă cu Liechtenstein - terminăm pe doi dacă Armenia - Macedonia de Nord se termină la egalitate;
- România pierde cu Islanda și câștigă cu Liechtenstein - avem nevoie de un egal în Armenia - Macedonia de Nord, caz în care toate cele 3 echipe ar fi la egalitate de puncte. Principalul criteriu de departajare ar fi golaverajul, caz în care am avea nevoie de o victorie la scor în ultima rundă.
Clasamentul grupei J
Statisticile meciului, via sofascore.ro
Ce ne așteaptă la barajul pentru Campionatul Mondial
Dacă vom reuși să terminăm pe locul 2, atunci sigur vom disputa primul baraj pentru accesul la CM. Acolo vor fi 12 echipe: toate cele 10 formații de pe locurile 2 din preliminarii, plus cele mai bune două câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor, care nu se vor regăsi pe primele două poziții în preliminarii. În acest moment, pe configurația actuală, aceste două formații sunt Țara Galilor și Austria.
- Cele 12 națiuni vor fi împărțite în două urne: cea a capilor de serie, 6 dintre ele, și restul outsidere. Capii de serie vor disputa meciul din primul baraj, manșă unică, pe teren propriu.
- Cum se vor stabili cele 6 favorite? Exclusiv pe baza punctajului din actualele preliminarii, astfel că în grupa formată din 6 naționale, cum este și cazul nostru, se vor șterge rezultatele cu ultima clasată.
- Acum, cu 2 etape înainte de final, România are șanse mici să prindă urna capilor de serie. Ar putea acumula un nivel maxim de 13 puncte cu care ar intra în acest clasament și ar fi mai degrabă în afara primelor 6! Dacă nu am prinde statut de favorită, atunci am juca în deplasare cu una dintre: Serbia, Croația, Suedia, Elveția, Scoția, Polonia. În schimb, dacă am fi cap de serie, am juca acasă împotriva uneia dintre: Cehia, Norvegia, Ucraina, Polonia, Austria, Țara Galilor. Lupta e încă strânsă în majoritatea grupelor pentru accesul la baraj și mai pot surveni modificări.
- Varianta cea mai la îndemână pentru România ar fi să prindă urna capilor de serie, să joace în primul baraj acasă cu o formație gen Țara Galilor, iar în finală, tot acasă, cu un adversar precum Scoția!
- Cele 6 meciuri din primul baraj vor avea loc pe 24-25 martie - Cele 3 meciuri din al doilea baraj se vor disputa pe 28-29 martie. Aici nu vor mai exista capi de serie, iar gazdele vor fi stabilite prin tragere la sorți
{{text}}