Mirel Rădoi pleacă de la națională și o va face indiferent de rezultatele ultimelor două partide, iar eu am obosit să număr gafele și lipsa de viziune a conducerii Federației Române de Fotbal, pentru că dincolo de combinația răsfăț-orgoliu demonstrată de Rădoi, rămâne inconsistența cronică a decidenților de la Casa Fotbalului!
Ceea ce a reușit Răzvan Burleanu în cele aproape două mandate de președinte FRF, poate intra într-un manual intitulat „AȘA NU” al managementului sportiv. Iată un scurt istoric:
2014-2016
În prima zi ca șef FRF, Răzvan Burleanu lanseză ideea instalării lui Laurențiu Reghecampf la națională, deși tocmai preluase o Federație care avea un selecționer cu mandat până în 2016 pe numele său Victor Pițurcă.
Pițurcă reușește două victorii și un egal în debutul campaniei pentru Euro 2016, oferind șanse importante de calificare la turneu final, dar nu este păstrat în funcție, ci lăsat să plece la Al Ittihad. Toată lumea jubilează la FRF!
Cum Olăroiu refuză oferta de a deveni selecționer, se apelează la Anghel Iordănescu căruia i se oferă un staff format din Daniel Isăilă, Ionuț Badea și... Viorel Moldovan, cel care fusese instalat la naționala U21 cu trei luni înainte, în locul lu Bogdan Stelea!!!
Obligată să găsească un înlocuitor pentru Moldovan, Federația îl scoate din pălărie pe Mihai Teja, cu care iscălește un contract atât de solid, încât acesta demisionează după o lună și un meci amical disputat, pentru a o prelua pe Dinamo. Îl urmează Cristi Dulca. Nu face nici el mulți purici, fiind eliberat din funcție în decembrie 2016, stabilindu-se astfel un record greu de bătut: patru selecționeri într-un an și jumătate!
2016-2018
În încercarea de a da o lovitură fotbalistică și de imagine, FRF schimbă strategia la nivelul naționalei mari și decide să aducă un străin. Christoph Daum anunță în prima emisiune la care participă că știe absolut tot despre jucătorii noștri, că i-a urmărit cu atenție la Euro, că a primit rapoarte de la scouteri și impresari cunoscând până și ce melodii fredonează în duș.
Știu asta pentru că am moderat emisiunea respectivă. Doi ani mai târziu, când șansele de calificare erau nule, același Daum recunoștea că, de fapt, văzuse un singur joc al României la Euro 2016 și ca habar nu avea cine sunt fotbaliștii noștri și ce pot.
Tineretul beneficiază în sfârșit de stabilitate, fiind instalat un om priceput, Daniel Isăilă, care își asumă riscul de a reforma lotul U21 aducând jucători de 19 și 20 de ani în perspectiva calificărilor pentru Euro 2019.
Munca serioasă a lui Isăilă dă roade, apar rezultatele, omul cere conducerii FRF să discute despre o prelungire a contractului și se lovește de un refuz categoric. Drept urmare, naționala U21 rămâne fără selecționer la mijlocul campaniei, Isăilă luând drumul Emiratelor Arabe Unite.
2018-2021
Tineretul este preluat de Mirel Rădoi care câștigă tot ce era de câștigat cu nucleul lăsat de Isăilă, duce România la Euro 2019 unde realizează două miracole: aduce tineretul în semifinale și convinge o țară întreagă că se poate juca și alt fotbal la naționale.
Refuzați de Dan Petrescu și Gică Hagi, Mihai Stoichiță și Răzvan Burleanu îl aleg pe Cosmin Contra pentru seniori. Începutul este excelent, entuziasmul mare, Contra termină pe poziția a doua în grupa de Liga Națiunilor cu Serbia, Muntenegru și Lituania, dar apoi începe declinul în preliminariile pentru Europeanul pe care urma să îl găzduim.
Finalul campaniei ne găsește cu un Contra nervos, cu o națională hăbăucă și cu un meci în Spania în care selecționerul vrea să arate tuturor că generația U21 nu este pregătită pentru bătălii mari. Deși România ratează una din primele două poziții în gupa de Euro, primește totuși șansa unui baraj prin Liga Națiunilor, dar FRF nu îl păstrează pe selecționerul care obținuse respectiva calificare, ci îl aduce pe Rădoi, lăsând tineretul fără antrenor în plină campanie!
Rădoi acceptă funcția cu o condiție, să fie lăsat să antreneze la Jocurile Olimpice, astfel încât, noul om de la U21, Adi Mutu, are ca obiectiv Euro 2021 și eventuala funcție de secund la Tokyo. Între timp, Mutu a plecat și el de la Federație, înlocuit fiind cu Bratu, iar Rădoi a ajuns să refuze să conducă naționala mare la barajul de care e foarte aproape să ne ducă.
Tragem linie și avem următoarea situație. Niciun selecționer al echipei mari nu și-a dus munca la bun sfârșit în era Burleanu. Pițurcă a început proiectul Euro 2016 pe care a fost împins să îl abandoneze pe drum. Daum a început proiectul CM 2018 și a plecat cu două meciuri rămase din campanie. Contra a început proiectul Euro 2018, dar nu a condus echipa în barajul cu Islanda. Rădoi a început proiectul CM 2022 și îl va abandona înainte de faza decisivă.
Conducerea FRF dă dovadă de amatorismUn singur selecționer al tineretului a dus de la A la Z o campanie în cele două mandate ale lui Răzvan Burleanu. Este vorba despre Cristi Dulca, iar în cei opt ani ai actualului șef FRF, naționala U21 a avut opt antrenori, dacă îl punem la socoteală și pe Bogdan Stelea, plecat din funcție în iulie 2014.
Când vedem această înșiruire de fapte, ne dăm seama că Federația a făcut alegeri greșite pe care apoi nu și le-a asumat, iar cea mai bună dovadă este faptul că la finalul partidei pierdute cu 3-2 în Armenia, șefii de la Casa Fotbalului căutau stresați contractul lui Mirel Rădoi pentru a vedea ce clauze de reziliere conține.
Domnilor, nu mai aveți această problemă. Omul pleacă exact în momentul în care echipa începea să joace, iar voi ajungeți într-o situație devenită clasică, să trebuiască să căutați un selecționer înaintea unui baraj crucial. Cu regret o spun, dar sunteți niște amatori!
{{text}}