Înainte să ajungă conducător de echipe în fotbalul de la noi, Dumitru Dragomir, a fost fotbalist! Și-a început junioratul la Nitramonia Făgăraș, apoi a fost transferat la Universitatea Craiova. Debutul la seniori a avut loc în 1967 la Chimia Râmnicu Vâlcea.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Domnule Dragomir, aveați talent ca fotbalist?
- Doar calități. Eu spun cinstit. Dacă aveam talent la calitățile pe care le aveam... Aveam o viteză ieșită din comun. Făceam 11,2 pe suta de metri! Eu nu știam nimic cu mingea, mă împiedicam cu ea. Nu știam nimic cu coțofana.
- La seniori ați debutat la Chimia Râmnicu Vâlcea.
- Jucam bine, eram titular și mi-am rupt piciorul. Atunci, pe lângă fotbal eram și angajat. Și așa am continuat să mă duc la serviciu, făceam canalizări mari, dar mai lucram și la o epurare chimică. Eu mă duceam în ghips. Dar atunci nu era ca acum, să-ți pună doar piciorul rupt, m-au băgat până sub gât. Veneau, mă luau cu o basculă de acasă și mă puneau cu macaraua la lucrările de epurare chimică. De acolo îi coordonam pe toți. Într-o zi, văd că vine spre noi un alai. Eu eram sus, acolo, iar în frunte era primul secretar al județului. Și am început să-l înjur.
- Cum să-l înjurați?!
- Da, da. Zice: "Cine e nesimțitul care înjură acolo?". S-a oprit absolut tot. "E fotbalistul Dragomir". "Păi, are piciorul rupt". "Da. El vine cu piciorul rupt la muncă". "Cum, domne, să vină așa? Să se dea jos de acolo!". Șeful de șantier a pus să tragă macaraua și am coborât așa, în ghips, de acolo, în fața primului secretar general. Ăluia nu-i venea să creadă.
- Și ce s-a întâmplat?
- "Dragomire, ești nebun? Fotbaliștii muncesc?". "Nu am lipsit nicio zi de la muncă, tovarășe". "Cum mă să stai în căldurile astea?". "Vin la 6 jumate și plec la 9 seara". Ăla se uita la mine: "Mâine să vii la mine, la Comitetul Județean de Partid!". A doua zi m-am conformat. Ședință mare. "Tovarăși, să vă arăt un erou. E fotbalist și se duce în ghips pe șantier". Atunci m-a întrebat ce vreau să fac în viață. I-am zis: "Să am o familie, să-mi cresc familia sănătoasă. Alt țel ce să am? Nu vreau să-mi cresc copiii în sărăcie. Vreau să fie liniște și să nu avem emoții că murim de foame". A doua zi m-a chemat iar la el. "Alegeți, ori director general la OJT Vâlcea ori la UTC secretar organizatoric!". Aveam 20 de ani!
- Ați avut relații încă de la început.
- Domne, eu voiam să fiu secretarul asociației de fotbal. Atunci m-am dus la unul Matei. "Lasă-mă să vin eu în locul dumitale, că-ți dau 25.000 de lei și te pun și director la OJT". "Cine mă pune mă pe mine acolo?". "Eu te pun". "Păi, ce pile ai, mă, tu?". "O să vezi!". Plec. Și mă duc la primul secretar. "Să trăiți, tovarășe, eu aș vrea să fiu președintele asociației sportive". S-a uitat la mine... "Bă, eu îți dau o funcție mai mare! Păi, și ce facem, îl dăm pe Matei afară?!". "Nu, îl punem pe Matei la OJT și atunci postul lui rămâne liber". În felul ăsta am ajuns secretar la asociația sportivă.
- După ce-ați terminat-o cu fotbalul, ați ajuns vicepreședinte.
- Venise unul Mușat de la televiziune, cu capul mare, mic de 1,60, și s-a legat de mine că am pierdut un meci acasă. "I-am zis că e prost informat". "Afară, afară!". A doua zi m-au arestat!
{{text}}