Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ

Adrian Porumboiu intervine în războiul CSA Steaua-FCSB: „Suntem Coreea de Nord dacă am ajuns să ne dicteze Armata!” + Comparația cu Roma, Lyon și San Sebastian

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  luni, 18 octombrie 2021

Adrian Porumboiu reacționează vehement împotriva deciziei CSA Steaua, de a nu le permite accesul celor de la FCSB în Ghencea: „Armata și Federația Română de Rugby se cred stăpâne pe banii statului, adică ai noștri”.

Fostul arbitru FIFA spune că „oglinda perfectă a fotbalului românesc e seara de sâmbătă.

FCSB a disputat la Buzău meciul din această rundă, cu CS Mioveni. A fost obligată să plece din București fiindcă n-a putut să evolueze pe nici una dintre cele 3 arene construite în ultimul deceniu. 

Pe Arena Națională se desfășoară concursul DOTA 2, de jocuri electronice, iar pe Ghencea și pe Arcul de Triumf, solicitările făcute în prealabil n-au fost acceptate. 


Totuși, pe aceste două stadioane, inaugurate recent, chiar sâmbătă au avut loc evenimente sportive. Steaua a susținut meciul cu Astra, din Liga a 2-a, iar pe Arcul de Triumf au avut loc finalele, cea mare și cea mică, SuperLigii de rugby.

Florin Tănase: „Și noi contribuim la bugetul de stat, nu?”

Căpitanul celor de la FCSB, Florin Tănase, care a revenit în echipa roș-albaștrilor după o perioadă de pauză, s-a plâns din acest motiv, la finalul partidei cu Mioveni.

Am fost nevoiți să jucăm în afara Bucureștiului, pe un gazon care a fost foarte greu. Ce să mai zic, așa pățim în fiecare an. Și în sezonul trecut am fost nevoiți să plecăm pe la Giurgiu. Numai nouă ni se întâmplă să plecăm de pe Arena Națională atunci când suntem într-o formă foarte bună. 



Poate că va veni un moment când se vor trezi și cei care conduc și celelalte stadioane construite în București și ne vor lăsa și pe noi să jucăm pe ele. Pentru că și noi contribuim cu bani la bugetul statului, nu?

Florin Tănase


Adrian Porumboiu, fost arbitru FIFA și fost patro la FC Vaslui, a reacționat vehement pe această temă.

- Domnule Porumboiu, sunteți revoltat în legătură cu faptul că stadioanele din București nu pot fi accesate de cluburile de fotbal!

- Da, mi se pare o chestiune incredibilă. Ca la noi la nimeni, mi se pare că e de neacceptat ce se petrece! Cred că sunt printre ultimii care pot fi acuzați de partizanat cu FCSB sau cu Gigi Becali, dar nu vreau să tac atunci când văd nedreptate. Și mai alea atunci când văd că unii se cred stăpâni pe banul public.

Porumboiu: „Sunt stăpâni peste România și peste banul public”

- Înțeleg că susțineți ca FCSB să fie lăsată în Ghencea!

- Acolo, pe Arcul de Triumf, pe Arena Națională și pe oricare alt stadion construit din bani publici. Cu ce drept decide Armata pe cine lasă și pe cine nu lasă? Chiar așa, am ajuns dictatură militară și nu știm? România a devenit Coreea de Nord, unde dacă Armata decide ceva, atunci toți trebuie să ne supunem? Pe ce lume trăim? A făcut Armata acest stadion din banii ei, privați? Nu, sunt bani de la bugetul de stat.

- La Arcul de Triumf...

- Acolo se cred stăpâni cei de la Federația de Rugby. E stadionul lor? Au avut ei bani de acasă să-l construiască? Răspunsul e nu și dacă e nu, atunci oricine are bani să achite chiria și face o solicitare atunci trebuie lăsat să joace acolo!

- Și cei de la CSA, și cei care administrează Arcul de Triumf au prezentat argumentele pentru care nu le-au lăsat pe FCSB și Rapid!

- N-ai cum să argumentezi. E o aberație. De fapt, aberațiile fac parte din viața acestei țări. Nici măcar n-ai cum să concepi așa ceva și anume un bun public să fie la discreția cuiva anume. În speța noastră, Armata. Poate ăștia de la Armată au crezut că le ia cineva tancurile dacă intră FCSB să joace în Ghencea. Stați, mă, liniștiți, cu tancurile voastre, că nu vi le fură nimeni. 

Și să nu mai uite ceva și Armata și Federația de Rugby: dacă nu era proiectul cu organizarea Euro 2020, nu se făcea nicio arenă nouă! Nu e nici 0,1 la sută meritul lor, dar acum vor să fie stăpâni. 

Dacă o minte normală ar conduce cele două stadioane, atunci pe ele ar trebui lăsate să joace FCSB, Rapid și Dinamo. Dar mințile lor sunt bolnave și măcinate de ambiții personale și au ca rezultat instalarea unor stăpâni peste România și peste banul public.

„La noi, băltoace, stadion vechi, pustietate! La ei, arene noi, public, atmosferă”

- Arena Națională găzduiește acum un turneu care totuși aduce la bugetul statului 4 milioane de euro!

- OK, nu e nimic de zis, e o competiție care a blocat Arena, dar pe Ghencea și pe Arc ce se joacă? Am văzut sâmbătă pe Ghencea un meci de Liga a 2-a, cu niște jucători de care n-am auzit până acum. Tribunele erau goale, cine să meargă la Liga a 2-a?, dar pe FCSB o trimiți la Buzău, iar pe Rapid o alungi la Mioveni! E bătaie de joc. Dar oglinda fotbalului românesc a fost în toată splendoarea ei sâmbătă seara. 

S-au jucat în același timp meciurile FCSB - Mioveni, Lazio - Inter, Lyon - Monaco și Sociedad - Mallorca. Butonam, așa, de la unul la altul și m-a frapat ce am văzut. La Roma, stadion frumos, mare, atmosferă senzațională. La Lyon, o arenă și mai frumoasă, nou-construită, public, gazon perfect. La San Sebastian totul era mai mult ca perfect. Stadionul e o bijuterie, era și aproape plin. La Buzău, stadion comunist, cu tribune învechite, gazonul plin de băltoace și aproape nimeni la meci.

Ai stadioane de 5 stele în București, unde spectatorii ar putea să vină, unde ar putea să vadă meciul fără să-i plouă, dar tu, stat, decizi să le închizi și apoi te miri unde suntem cu fotbalul. Puneți cele 4 imagini, de la cele 4 meciuri, una lângă cealaltă și o să vedeți dacă n-am dreptate!

- Bine, comparația e din start disproporționată fiiindcă vorbim de Italia, Franța, Spania.

- Eu mă refer la imagine. La ceea ce vezi când deschizi televizorul. Totul luminat, frumos afară, învechit, ponosit, părăsit, băltoace la noi. Asta suntem, asta e realitatea. Aceasta e diferența de civilizație, de stadioane, de mod cum judecăm lucrurile. Și apoi venim și avem pretenții că vrem la Mondiale, că vrem să jucăm în grupele Champions League, dar punem lacătul pe niște bijuterii de arene. 

Stadionul Ghencea, cu 15.000 de spectatori, cât e permis acum accesul maxim din cauza pandemiei, n-ar fi cu nimic mai prejos decât stadioanele pe care s-au jucat meciurile de vi le-am dat exemplu. Dar când te crezi stăpân și poți să faci ce vrei pe bani publici, atunci iei decizii care calcă în picioare bunul-simț.

Comparația propusă de Porumboiu

1. BUZĂU (România): FCSB - Mioveni 3-0

  • s-a jucat pe un stadion vechi de aproape 50 de ani, fără tribune acoperite
  • în tribune au fost doar 1.830 de spectatori
  • gazonul a fost îmbibat cu apă și s-au format băltoace

2. ROMA (Italia): Lazio - Inter 3-1

  • s-a jucat pe un stadion vechi, construit în anii '50, dar care a fost recondiționat și îmbunătățit în 1989, în vederea organizării CM
  • au asistat la meci 40.000 de spectatori

3. LYON (Franța): Lyon - Monaco 2-0

  • stadion construit în 2016, a costat peste 400 de milioane de euro, unul dintre cele mai frumoase și mai luxoase din Franța
  • au fost prezenți 50.585 de spectatori

4. SAN SEBASTIAN (SPANIA): Sociedad - Mallorca 1-0

  • stadion construit în anii '90, dar refăcut în urmă cu 2 ani
  • a fost aproape plin, 30.831 de spectatori
  • Sociedad și-a prezentat în fața fanilor Cupa Spaniei, câștigată în 2019, sâmbătă fiind primul meci acasă la care publicul a avut acces de la startul pandemiei

Doar dacă te uiți la imaginile celor 4 meciuri vezi unde e România și unde civilizația și imaginea fotbalului de calitate, care nu înseamnă doar ceea ce joacă cele două echipe, ci și cadrul în care se desfășoară un meci. La ei, bun-simț. La noi? Nesimțire din partea celor care administrează banul public.

Dacă te duci la Hagi sau la cei de la CFR și refuză să-ți ofere stadionul ca să joci e OK, acele arene s-au construit din bani privați, dar pe Ghencea și pe Arcul de Triumf nu pot să decidă Armata și Federația de Rugby, bună bunul lor plac, fiindcă nu sunt stăpâne pe banii noștri.



- Adrian Porumboiu

132 de milioanede euro au costat cele două stadioane deja inaugurate: Steaua și Arcul de Triumf

Sâmbătă, pe Ghencea și pe Arcul de Triumf, s-a jucat fotbal și rugby pentru nimeni

1. GHENCEA

  • s-a disputat meciul CSA Steaua - Astra 1-1, din Liga a 2-a
  • au fost prezenți cel mult 150 de spectatori, adică 1% din capacitatea maximă admisă de lege

2. ARCUL DE TRIUMF

  • s-au disputat finalele SuperLigii de rugby: Dinamo - SCM Timișoara 16-11 și CSA Steaua - CSM Știința Baia Mare 3-11
  • meciurile s-au disputat fără spectatori fiindcă Federația Română de Rugby a decis acest lucru, motivând incidența mare a cazurilor de Covid-19 din București, deși legea permitea accesul fanilor până la 50% din capacitate, pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală

Așa a arătat Arena Națională în week-end când s-au jucat finalele de DOTA 2

Primarul se laudă pentru DOTA 2

Arena Națională a fost indisponibilă în ultimele două săptămâni din cauza organizării concursului DOTA 2. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a comentat pe marginea acestui subiect.

Cea mai importantă competiție de sporturi electronice, Dota 2, a început ieri pe Arena Națională. Evenimentul va culmina cu marea finală din 17 octombrie, unde se vor confrunta cele mai bune două echipe din lume.



Turneul aduce Bucureștiului prestigiu și vizibilitate, urmând să fie vizionat, potrivit organizatorilor, de 100 de milioane de persoane. Vor fi și beneficii financiare aduse statului român, organizatorii plătind la bugetul național 16% din premiile totale de 40 milioane de dolari. 



După Euro 2020, dovedim că putem organiza pe Arena Națională evenimente de mare anvergură. Vor urma și anul viitor mari evenimente, în special evenimente culturale. Am crescut nivelul veniturilor Arenei Naționale de la aproximativ 2 milioane de lei, în anii precedenți, la 6 milioane de lei, în 2021 (6 milioane fără Euro 2020, 12 milioane lei cu Euro 2020)

- Nicușor Dan

Impozitul pe care îl va opri statul român va fi, de fapt, de 10%, conform legislației fiscale în vigoare în acest moment, ceea ce înseamnă 4 milioane de euro către bugetul de stat, la care se adaugă 500.000 de euro, sub formă de chirie, care vor intra în conturile Primăriei, pentru cedarea Arenei Naționale.

„Steaua by night”! Imagini SENZAȚIONALE cu noua arenă din Ghencea, cu luminile aprinse

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.