Sporturi   •   Rugby   •   DEZVĂLUIRI

Un milion de dolari blocați, sub cheie » Ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”

+15 Foto
Valiza care conține dispozitiv de terapie în valoare de 15.000 de euro

Articol de Marius Mărgărit, Raed Krishan (foto)   —  marţi, 19 octombrie 2021

Reporterii Gazetei Sporturilor au descoperit pe arena Arcul de Triumf dispozitive de ultimă generație care stau nefolosite de 11 luni din cauza războiului dintre MTS și FR Rugby. Multe dintre aparate se pregătesc să iasă din garanție, deși încă nici n-au fost scoase din țiplă!

Deși panglica la noul „Arcul de Triumf" a fost tăiată cu fast în noiembrie 2020, când MTS a primit noul complex sportiv, abia s-au jucat trei meciuri de rugby, iar restul facilităților, Centrul de refacere și recuperare, hotelul și restaurantul, zac închise și nefolosite.

Lipit de COSR, noul complex sportiv „Arcul de Triumf", un adevărat Centru de Excelență, este, de aproape un an, doar un motiv de conflict între MTS și FR Rugby. Nu e exclus să se ajungă chiar și în instanță. 

Primii sunt administratori și vor să decidă tot, ceilalți încă mai speră să reprimească baza, așa cum era prevăzut în protocolul dintre părți înainte de demararea construcției noii arene. Sport se face doar cu pipeta. E incredibil, stadionul găzduind până acum doar trei partide de rugby, testul „stejarilor" cu Argentina, la începutul lui iulie, și, sâmbăta trecută, finalele SuperLigii Naționale. Plus niște antrenamente de fotbal, ale Ucrainei și Franței, la Euro 2020. La o investiție totală de peste 35 milioane euro!!!


Un milion de dolari blocați, sub cheie

Deocamdată, stadionul a fost deschis, dar nu în totalitate. 

„Cheile de la diverse facilități ale arenei se află la MTS, nu avem acces la ele. Pentru meciurile de sâmbătă, am avut terenul, vestiarele, doar cabinetul de urgență pentru sportivi, cel pentru testele doping, sala de conferințe și cam atât", spun revoltați cei din lumea rugbyului. 

Prin geamurile mari de la Centrul de recuperare și refacere se pot vedea, în spatele ușilor închise, tot felul de aparate medicale și echipamente, multe în țiplă. La fel și hotelul, deși se observă că acesta este deja mobilat. În aceeași situație este și restaurantul-muzeu din cealaltă parte a arenei. 


Alin Popescu, managerul medical al FR Rugby de peste 10 ani, este stupefiat. "CNI avea nevoie de un specialist pentru utilarea Centrului de recuperare și refacere. Eu aveam un proiect încă din 2014 și, cum s-a apelat la FR Rugby, am fost desemnat să mă ocup de asta. Am făcut un proiect pe 4 piloni mari". 

Apoi detaliază: „Primul este Icelab, vârful de lance a ceea ce înseamnă crioterapie. Sunt trei camere, cu frig uscat, una la -30 de grade, cealaltă la -60, iar ultima la -110. În fiecare pot intra simultan patru persoane. Iar noi avem ultimul model, de la Zimmer, principalul fabricant. E primul Icelab din țara noastră! Am putea să tratăm cam 180-200 de oameni, nu doar sportivi, pe zi. Al doilea pilon este piscina, care e plasată la subsol.

Apoi vine sala de kinetoterapie și ultimul este dinamometru computerizat, care cuantifică partea de forță, în evaluarea sportivului sănătos, dar mai ales după o accidentare. Le avem pe toate, sunt montate, dar centrul este închis. Iar unele dintre acestea se apropie de expirarea termenului de garanție! Iar noi nici nu le-am folosit, stau în soare, în spatele geamurilor! 

Au verificat doar Icelabul, a ajuns la -110 grade, iar apoi s-a închis! Costul utilării Centrului a fost de un milion de dolari cu TVA. Nu știu cine are cheile, probabil cei de la MTS". Surse ale Gazetei susțin că deja, o parte a tavanului de la piscina aflată la subsol, s-a deteriorat. Deși aceasta nu a fost dată în folosință! 

În plus, la Centru există multe alte aparate de medicină uzuală de ultimă generație, care ar putea fi folosite și de alți oameni, nu doar de sportivi. Iar totul stă blocat, închis, nefolosit. 

Acest Centru este proiectul meu de suflet. Făcusem planul, ar fi nevoie de o echipă de 24 de oameni care să se ocupe de el, să funcționeze zilnic. O spun cu regret, dar m-aș bucura să fie exploatat de oricine, pentru sportivi și oameni. Noi măcar să putem beneficia două-trei ore pe zi. E păcat să ai așa o bijuterie și să nu profiți

- Alin Popescu, manager medical FR Rugby 

MTS ar fi trebuit să ne redea complexul, așa cum prevedea protocolul dinttre noi. Aici e tradiția, casa rugbyului românesc. Noi am obținut toate avizele de funcționare, iar acum, de trei ani, suntem blocați. Organizam înainte competiții de copii, de juniori, acum unde să le facem?! Abia ne descurcăm cu programul competițional

- Alin Petrache, președinte FR Rugby

E o problemă cu Codul Administrativ din 2019, care nu e în concordanță cu Legea Sportului. Nu se mai permite darea în folosință gratuită pe 49 de ani a unor baze către federații, ci numai în administrare, închiriere sau concesiune. Dar normal e să primim baza înapoi

- Alin Petrache, președinte FR Rugby

Programul următoarelor partide ale naționalei de rugby

  • 6 noiembrie - meci-test cu Uruguay
  • 13 noiembrie - meci cu Olanda în Campionatul European
  • 20 noiembrie - meci-test cu Tonga 
  • 4 decembrie - finala Cupei României

Citește ș: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.