Liga 1

Străinul din Liga 1 care i-ar călca pe urme lui Camora: „Aș juca pentru România, de ce nu?!”

Erico, în duel cu Jefte Betancor, golgheterul campionatului // foto: Imago Images

Articol de Vlad Nedelea  —  joi, 21 octombrie 2021

La 32 de ani, stoperul brazilian Erico da Silva, de la UTA, visează să calce pe urmele lui Camora și să debuteze pentru naționala noastră.

- Erico, mai știi câți ani sunt de când ești aici? 
- Cred că am adunat cam 8 sau 9 ani în România. Ce să zic, au fost momente bune, altele mai puțin bune, dar tot aici am rămas. Îmi place țara. Vedem ce voi face în viitor, dacă rămân sau nu aici. Mai am câțiva ani de jucat. Apoi trag linie și văd ce decizie voi lua.

- Te gândeai vreodată că vei ajunge să joci în România? 
- Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge în Europa de Est, în România. Și eu mi-am mai pus întrebarea asta câteodată, cum de am ajuns aici. Nici nu mă așteptam să-mi placă atât de mult.

>

- Cum ai ajuns aici îți mai amintești? 
- Nu ieșisem din Brazilia înainte să vin să joc în România. M-a adus un agent, prieten bun cu Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf. Practic prin ei am ajuns la U Cluj.

Erico da Silva: „Mă mândresc cu orașul meu, deși e unul sărac”

- Te-ai născut la Juazeiro, orașul de unde vine și Dani Alves! 
- Da! Mă mândresc cu orașul meu. E o zonă săracă, dar copilăria mea a fost frumoasă. Pe la țară, cu frații mei. Foarte frumos! Acolo, peste tot se joacă fotbal, pe nisip, pe stradă, oriunde vezi e fotbal. Așa îmi amintesc și eu copilăria. Jucam desculți și dacă ne loveam nu aveam nicio treabă. Acum, la orice mică problemă, ne văităm. Când ești copil altfel vezi lucrurile!

- Ăsta e secretul brazilienilor? 
- Poate e un secret. Vezi, peste tot brazilienii sunt respectați. Avem în sânge bucuria fotbalului și asta ne ajută să reușim. De mici creștem așa, în mentalitatea asta.

- Cât te-a ajutat că n-ai venit dintr-o familie bogată? 
- A fost bine că veneam dintr-o zonă săracă. Cel puțin așa văd lucrurile acum. M-a făcut să fiu mai puternic. Nu regret și nu mi-e rușine cu locul natal, mi se face pielea de găină și acum când mă gândesc unde am fost și unde am ajuns. Îmi pare rău totuși că n-am mai fost pe acasă, acolo e familia mea, bunica mea. Toți sunt acolo! Să dea Dumnezeu să mai trăiască bunica, să merg să o mai văd după ce mă las. Mă duc să mai stau pe acasă. Așa a făcut și Dani Alves, care a și făcut un video „la mișto”, când i-a chemat pe Messi și Ronaldo să joace acolo.

Erico da Silva: „Brazilia nu înseamnă numai Copacabana, Rio și cafea”

- Ai tăi ce știu despre România? 
- Puțin! Doar ce le-am arătat eu, n-au fost aici. Am stat mulți ani, le-am mai arătat locuri și poze. Dar nu mare lucru.

- Noi, în România, știm de Rio, de Copacabana, fotbal și cafea, cum e Brazilia? 
- În România se vorbește mult despre Rio, despre festivalul de acolo, însă noi avem 100 de locuri frumoase. Care nu-s atât de promovate. La televizor vedem numai Rio și Copacabana. Sigur, e frumos acolo, normal, terenuri cât vezi cu ochii.

- Cum e fotbalul din România față de momentul când tu ai sosit aici? 
- Cred că e schimbat! Înainte erau mai mari diferențele între echipele mari și mici. Când jucam cu Steaua, știam că luăm două sau trei. Acum nu mai e chiar așa! Au șanse și cele mici. Nu știu dacă nivelul a crescut pentru formațiile mici sau au scăzut cele mari.

- Fratele tău geamăn ce mai face? 
- E în Brazilia, am vorbit cu el. Joacă acolo într-un un oraș frumos, cu plajă. Aș vrea să mai vină pe aici, mi-e greu fără el. Are două fete, au crescut, iar eu nu am mai stat cu ei în ultima vreme. Ăsta a fost și unul dintre motivele pentru care el a plecat din România. A născut soția lui și nu mai voia să stea departe. Mă bucur că e bine și sănătos, are o familie frumoasă. Mi-e dor de el!

Erico da Silva: „Nu mai văzusem zăpadă”

>

- Îți aduci aminte ce ți-a plăcut prima dată când ai venit în România? 
- Zăpada! Nu văzusem niciodată în Brazilia. A fost o surpriză. Nu știam ce e aia zăpadă. Acum nu îmi mai place așa mult. Nu-mi place frigul (n.r râde). Totuși, impactul a fost interesant.

- De ce n-ai luat cetățenia română până acum? 
- M-am gândit... Nu știu ce să fac, poate pe viitor, cine știe? Am văzut cazurile lui Camora și Morais. Ei au cetățenie. M-ar ajuta să fiu român, m-ar ajuta și cu viza. Îmi place România!

- Pentru România ai juca? E o criză de fundași! 
- De ce să nu? E o țară care îmi place! Dacă se va apela la mine, cum să nu?!

4 cluburiare Erico da Silva în România: U Cluj, Pandurii, Astra și UTA

Nu mă gândeam că Astra va ajunge în Liga a 2-a. Așa e însă la fotbal, dacă oamenii nu sunt corecți și nu fac ce trebuie. E nevoie de seriozitate.

Îmi place mult să gătesc. Sunt un tip liniștit, familist. După fotbal, nu știu ce voi face. Mă gândesc să continuu în fotbal, încă nu știu pe ce post.

- Erico da Silva, fundaș UTA

149 de meciuria jucat Erico în Liga 1, din 2012 până în prezent

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.