Conform legislației în vigoare, niciun sportiv, indiferent că e vorba despre fotbal sau altă disciplină, nu mai are dreptul să se cazeze într-un hotel sau pensiune dacă nu e vaccinat sau trecut prin boală.
Competițiile sunt în plină desfășurare și, cel puțin în privința Ligii 1, procentul fotbaliștilor vaccinați la cele 16 cluburi e de cel mult 55-60%.
FRF a sesizat vulnerabilitatea în care se află acum fotbalul românesc și a solicitat MTS să intervină, însă ministerul condus de Eduard Novak nu a întreprins niciun demers până în acest moment.
Din prima zi a acestei săptămâni, pe teritoriul României au intrat în vigoare noile reglementări decise de Guvern, cele care au înăsprit restricțiile pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19 sau n-au făcut boala în ultimele 6 luni. Printre acestea se regăsește și imposibilitatea nevaccinaților de a se mai caza într-o unitate hotelieră.
Noua lege interzice cazarea persoanelor nevaccinate, chiar și dacă acestea prezintă un test negativ. Cum nu există, practic, nicio categorie de persoane exceptate de la această măsură, automat, întreg sportul românesc a intrat și el sub incidența prevederilor respective. Concluzia: niciun sportiv, indiferent că e fotbalist sau de la alt sport, nu are voie să stea într-un hotel sau pensiune dacă nu e vaccinat sau trecut prin boală.
"Dacă nu suntem exceptați de la această restricție, ne închidem"
Decizia Guvernului aruncă, practic, în aer mai toate competițiile sportive din România, care sunt în plină desfășurare. Există extrem de puține echipe care anunță un procent de peste 90% de sportivi vaccinați în acest moment, cum e cazul Universității Craiova, echipă care, astfel, nu suferă mai deloc din cauza noilor restricții. În schimb, sunt formații, cum e cazul FCSB, dar și al altor cluburi, care au în lot mai puțini fotbaliști imunizați decât cei nevaccinați, iar aceștia din urmă, conform legii în vigoare, nu ar avea dreptul să fie cazați la niciun hotel!
Deja au avut loc meciuri de fotbal în care unele echipe au fost nevoite să se deplaseze și să se cazeze la un hotel. Exemplu: Chindia Târgoviște, care a disputat marți la Mediaș meciul cu Gaz Metan, în optimile de finală ale Cupei României.
"Nu ne-au zis nimic la hotel, probabil fiindcă suntem o echipă de fotbal, grup organizat, facem parte dintr-un protocol în care jucătorii nevaccinați sunt testați periodic, la 7 zile rapid sau la 14 zile PCR și cred că acesta e motivul pentru care ni s-a permis cazarea. Dacă sportul românesc nu va fi exceptat de la această restricție, atunci chiar se va închide", a declarat Marcel Ghergu, președintele Chindiei Târgoviște.
Totuși, în ciuda faptului că gruparea din Târgoviște a putut beneficia de o noapte de cazare, deși nu are toți fotbaliștii "eligibili" pentru a dormi la hotel, legislația de acum e extrem de clară și interzice jucătorilor de fotbal, ca și celorlalți sportivi, să aibă acest drept dacă nu sunt vaccinați.
FRF a cerut intervenția MTS
Acest lucru a fost confirmat pentru GSP inclusiv de surse din Departamentul juridic al FRF. "Avem o foarte mare problemă în acest moment și angajații noștri din Departamentul de politici publice, care fix cu acest lucru se ocupă, au luat act că există o vulnerabilitate și noua Hotărâre a Guvernului aruncă practic în stradă fotbaliștii. Eu mă refer la fotbal fiindcă suntem FRF, dar acest lucru e valabil și pentru un baschetbalist, handbalist sau alt sportiv.
FRF a făcut deja o solicitare către Ministerul Sportului, pentru a se introduce anumite excepții pentru sportivi fiindcă altfel ar însemna că se mai pot disputa meciuri doar între echipe din același oraș sau doar dacă formația oaspete vine la competiție și pleacă fără a avea cazare", spun cei din Federația Română de Fotbal.
Deși noua Hotărâre a Guvernului a fost aplicată încă din noaptea de duminică spre luni, până în momentul de față ministerul condus de Eduard Novak nu a anunțat în spațiul public că a întreprins vreo inițiativă pentru a excepta sportivii de la aceste prevederi.
"Dacă nu se rezolvă această problemă, atunci fotbalul și sportul românesc ar trebui oprite imediat. Eu mă ocup de echipele din Academie la Steaua și cred că la U19 avem cel mult 2-3 jucători vaccinați.
Când o să am meci în Elite, la Botoșani, și partida e la 12:00, ca să nu luăm o noapte de cazare, că nu ne lasă să dormim la hotel, o să plecăm de la 4:00 dimineața, cred că ajungem fiindcă noaptea și dimineața e mai liber pe șosea. Glumesc și eu, fac haz de necaz, dar trebuie rezolvată urgent situația fiindcă la formațiile de juniori procentul de vaccinați e foarte, foarte mic. Chiar nimeni nu s-a gândit la problema asta când a decis că la hotel au voie doar vaccinații sau cei trecuți prin boală?"
Iulian Miu, coordonator Academia CSA Steaua
Fotbaliștii au propriul lor certificat verde
În momentul de față, problema cazării în unitățile hoteliere lasă fotbalul în ofsaid, însă din perspectiva certificatului verde, jucătorii au propria lor excepție, raportat la restul populației. Pentru a fi eligibili să joace, fotbaliștii trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau să fie testați o dată la 14 zile (PCR) sau o dată la 7 zile (test rapid).
Pentru orice altceva în România, pentru care ai nevoie de certificat verde, o persoană trebuie să aibă vaccin, să fie trecută prin boală sau să aibă un test negativ, însă PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rapid de cel mult 48 de ore. Pentru un fotbalist, valabilitatea acestor teste e de 336 de ore (PCR) și de 168 de ore (rapid).
Exceptarea carantinei din țările roșii
În vara lui 2020, atunci când Guvernul a reglementat modul în care o persoană intră sau nu în carantină atunci când se întoarce dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, sportul s-a trezit pus în fața unui real pericol. Orice competiție la care ar fi participat într-o țară din zona roșie ar fi însemnat automat carantină de 14 zile la revenirea în România.
MTS și Ministerul Sănătății au semnat un ordin comun în care s-a trecut ca excepție pentru sportivi obligativitatea izolării cu condiția să fie o competiție sportivă oficială. Tocmai datorită acestei excepții, România a fost și gazda unui meci din fazele eliminatorii din Champions League, în sezonul precedent, jocul dintre Atletico Madrid și Chelsea, terminat cu succesul londonezilor, scor 1-0. Meciul a avut loc pe Arena Națională și a fost cu Atletico în rol de gazdă.
1e numărul fotbaliștilor din lotul Universității Craiova care nu sunt vaccinați, în rest toți s-au imunizat
20%e procentul persoanelor vaccinate între jucătorii de la FCSB, club care a avut recent 8 cazuri pozitive la prima echipă
50%din lotul Chindiei Târgoviște s-a vaccinat anti Covid-19
Tribunele au fost închise!
Tot de luni, sportul românesc a primit interdicție de a mai avea spectatori la competiții. Indiferent că acestea au loc în sală sau în aer liber. Decizia a fost criticată de persoane importante din fotbalul românesc, în frunte cu Mircea Rednic și Sorin Cârțu, însă cel mai dur a fost Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical și secretarul general al sindicatului fotbaliștilor din România (AFAN).
"Cine a luat această decizie, de a pune lacăt pe stadioane și pe sălile de sport, e clar că e lipsit de orice logică. Toți cei care au decis chestia asta sunt niște idioți. N-ai cum să nu permiți accesul măcar al celor vaccinați, mai ales pe stadion, unde puteai lăsa lejer 30%, e și în aer liber, care ar fi fost riscul? N-ai cum să înțelegi o asemenea stupizenie", a declarat Dumitru Costin.
Cazul Florea îi confirmă pe Gigi și MM
Patronul FCSB a solicitat schimbarea protocolului medical aplicat în Liga 1, astfel încât să fie testați și cei vaccinați. Propunerea lui nu a întrunit nici majoritatea voturilor celorlalte 15 cluburi, dar nici nu a sensibilizat FRF, care a păstrat regula de până acum. Becali își argumentase poziția prin faptul că "un fotbalist vaccinat joacă fără să fie testat, dar el poate să fie infectat. Dacă el pățește ceva fiindcă a făcut efort având virusul, cine își asumă? Nimeni!".
În plus, managerul Mihai Stoica a spus: "Atenție mare la ce spun! Un vaccinat netestat e mai periculos decât un nevaccinat testat". Un caz recent, din lotul Chindiei Târgoviște, îi confirmă pe cei doi conducători de la FCSB. Daniel Florea, care era vaccinat cu schemă completă, a fost testat pozitiv cu Covid-19, după ce în luna septembrie a acuzat simptome specifice virusului. A fost izolat vreme de 14 zile, perioadă în care a ratat 3 etape de campionat, în care Chindia l-a anunțat ca fiind accidentat, nu pozitiv cu coronavirus.
"Multe cluburi nu procedează cum a procedat Chindia, ci atunci când au un fotbalist vaccinat care are simptome, doar îl izolează câteva zile, după care, când e OK, e reprimit la antrenamente, iar el poate evolua fiindcă nu e obligat de regulament să fie testat", a declarat un conducător din Liga 1. În momentul în care un jucător, chiar dacă e vaccinat, e testat pozitiv, PCR sau rapid, dar testul e făcut de o unitate abilitată, atunci rezultatul e introdus în platforma națională și din acel moment respectivul trebuie izolat 14 zile.
Se cere schimbarea protocolului vaccinaților pozitivi
La nivelul Ligii 1 mai există, din partea mai multor cluburi, dorința ca protocolul medical să fie modificat în privința jucătorilor care sunt testați pozitiv, dar care sunt vaccinați. În momentul de față se prevede aceeași perioadă de stat în izolare ca și în cazul unei persoane nevaccinate, adică 14 zile. Solicitarea ar fi ca unui vaccinat care e pozitiv să i se permită să facă un test după 7-8 zile, iar dacă rezultatul acestuia e negativ, să poată ieși din izolare.
Chiar coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, s-a exprimat săptămâna trecută: "Conform studiilor, s-a dovedit că fereastra de contagiozitate pentru un vaccinat care e pozitiv e mult mai redusă, cu câteva zile bune, față de un nevaccinat care are virusul".
{{text}}