Vă era dor de momentele care ne-au făcut să ieșim în stradă de atâtea ori pentru echipa națională? De golurile de poveste ale lui Hagi, Popescu, Chivu sau Mutu?
Acum aveți ocazia să le regăsiți într-un volum special, o premieră după Revoluție în România. Toate poveștile de la participările naționalei la Europene au prins viață, prin mâna lui Mihai Ionuț Grăjdeanu, într-o carte de benzi desenate, numită „Super eroii din istoria fotbalului românesc”.
Scenele de joc sunt înfățișate într-o dinamică atractivă, unghiuri diferite ale acțiunii unor faze, ocazii de gol și goluri de poveste marcate de Florea Dumitrache, Nicolae Dobrin sau Gheorghe Hagi.
Printre altele este redat și celebrul comentariu al lui Cristian Țopescu din 1983 de la meciul Suedia - România unde afirma că jucătorii români ar trebui lăsați să joace pentru echipe din vestul Europei pentru a evolua mai bine și la echipa națională, după care jurnalistul a primit o suspendare din partea Partidului Comunist.
În trecut au existat două seriale cu subiect din fotbal în publicațiile pentru copii înainte de 1990. Unul apărut chiar în ultimele numere ale revistei „Cutezătorii”, din lunile octombrie-decembrie 1989, iar celălalt a fost publicat în „Almanahul Copiilor”, tot în același an.
- Mihai, de unde pasiunea pentru benzi desenate?
- De mic mi-am dorit ceva mai mult de la desenele pe care le făceam pe hârtie sau pe asfalt. Am vrut să prindă viață și am descoperit că prin banda desenată pot să mișc personajele, să le fac să vorbească, dar mai ales să pot introduce orice în povestea pe care o desenez.
La început am făcut mai multe legături între desen și animații, între desen și filmul de cinema. Deși am avut reviste cu benzi desenate în copilărie, am fost stimulat mai mult de film, poate datorită sunetelor și impactului filmelor de acțiune pe care le vedeam în sala de cinema. Eram fascinat de acea persoană ce a creat imaginile pe care le vedeam.
- Cum se nasc desenele tale?
- Le realizez mai întâi cu creionul pe hârtie, după care le scanez. Lucrez pe o tabletă grafică profesionistă în programe speciale de benzi desenate, care conțin diferite instrumente digitale ce îmi permit să lucrez în oricare tehnică, de la efectul unui cărbune până la paleta de culori a unui pictor clasic.
Stilul digital îmi permite să lucrez mai repede și pot să revin la anumite etape din lucru fără să șterg sau să reiau de la capăt tot procesul de creație.
„Benzile desenate și fotbalul mi-au marcat copilăria”
- Acum ai scos primul volum de benzi desenate cu marii jucători români. Cum ţi-a venit ideea?
- Scânteia realizării volumului a fost aprinsă de cele două mari pasiuni care m-au marcat încă din copilărie: benzile desenate și fotbalul.
În adolescență am renunțat să mai fac benzi desenate pentru a practica fotbalul de performanță la echipa de juniori C.S.S. Mangalia. Am păstrat în mine imaginația și creativitatea care îmi stimula visul de a deveni fotbalist. Pe fotbaliști îi vedeam ca pe un fel de supereroi, îi admiram și îi desenam, dar în paralel era o idee la care aspiram și eu.
- Pe vremea ta nu prea erau eroi de benzi desenate.
- Da. În afară de căpitanul Tsubasa nu mai auzisem de alt erou de benzi desenate din lumea fotbalului. Mi-am imaginat un fotbalist ca o extensie a propriei persoane. Pe parcurs am renunțat la practicarea fotbalului pentru a reveni și a mă dedica benzilor desenate și așa s-a născut „Ciutanul” în 2010, primul roman grafic românesc despre fotbal.
Eroul este un fotbalist imaginar pe care l-am expus diferitelor întâmplări inspirate din junioratul meu la Clubul Sportiv Școlar „Ion Bănescu” din Mangalia, completând scenariul cu ceea ce vedeam în meciurile de la TV sau din știrile pe care le citeam în ziarele de sport pe care le și colecționam.
- Momentul zero de a începe această lucrare când a fost?
- Urmăream emisiunea „Replay” și în același timp schițam pe hârtie câteva secvențe din meciuri. Respectând etapele de lucru, în timp am ajuns la 40 de pagini de bandă desenată în care prezint momente importante din meciurile jucate de naționala României în preliminarii și la turneele finale de Campionate Europene de fotbal.
Am început prin a realiza mai multe schițe cu mari fotbaliști români din toată istoria, după care am desenat și câteva scene din meciuri importante ale naționalei.
„Mi-a luat un an de zile proiectul acesta”
- Și ți-a ieșit așa cum ți-ai dorit?
- Eu cred că da! Multe din fazele de meci pe care le-am desenat transmit o anumită idee, în așa fel încât privitorul să recunoască acel moment, dar să creeze și impresia că urmărește acțiunea din teren, nu din tribună.
Unele faze le-am desenat văzute de la nivelul piciorului fotbalistului, iar privitorul urmărește traseul mingii lovite până când intră în poartă. Alte faze pot fi urmărite din perspectiva portarului care se aruncă după minge. Anumite scene am vrut să trezească sentimentul patriotic sau să închipuie dramatismul acelui moment.
- Cât ți-a luat să realizezi volumul acesta?
- Un an de zile, iar cea mai mare parte a acestei perioade a fost dedicată documentării foto-video, pentru a putea crea un fir cronologic. Urmărind meciurile difuzate la „Replay” am realizat multe schițe și pagini de bandă desenată mai întâi în creion, apoi conturate și colorate.
Pentru fiecare scenă sau fază de meci pe care am redat-o în casetele de bandă desenată am făcut mai multe variante schițate și abia după aceea am ales varianta sau unghiul cel mai potrivit pentru a surprinde cât mai bine acele momente, unele faimoase, unele foarte aplaudate, altele supermediatizate, dar pe care am vrut să le încadrez într-o imagine originală care să pară nouă, nemaivăzută!
- Ai redat aproape perfect fizionomia unor fotbaliști. Cum ai reușit?
- E un aspect extrem de important al procesului de creație. În așa fel încât privitorul să recunoască fotbaliștii și în același timp să-și aducă aminte de acel moment pe care l-a văzut, poate, în timp real. Chiar dacă sunt desene, și uneori pot fi considerate doar pentru copii, există totuși o seriozitate a lucrării pe care am realizat-o.
Sunt fotbaliști care ne-au făcut mândri că suntem români, adevărați ambasadori ai României în toată lumea și sper ca această publicație de bandă desenată să ajungă la cât mai mulți copii. Este important să ne cinstim valorile, să le promovăm și să atragem generația tânără către aceste modele demne de urmat.
În România s-a creat un interes pentru benzi desenate, dar deocamdată doar la nivel speculativ și nu printr-un demers care să pună bazele unei culturi pentru acest fenomen, cum este în Japonia, Franța, Belgia și SUA.
- Mihai Grăjdeanu
„Fotbalul este un subiect ideal pentru benzi desenate”
- Este fotbalul un sport care poate fi desenat?
- Da, pentru că există foarte multă acțiune. Fotbalul este un subiect ideal spre a fi transpus în bandă desenată. Este nevoie de experiență pentru a putea reda corpul uman în mișcare, dar și calități de regizor pentru a putea vizualiza anumite scene din unghiuri imposibile în realitate, cum ar fi o secvență văzută de la firul ierbii, așa cum am desenat duelul pregătit pentru volumul II dintre Hagi și Maradona, prin care am transmis un mesaj: faptul că urmărim doi titani luptându-se, iar noi, privitorii, suntem oameni de rând.
- Ești microbist, mergi la meciuri, te uiți la televizor?
- De când am reluat documentarea pentru acest volum, am început să urmăresc din nou ceea ce se întâmplă în fotbalul intern și internațional. Înainte mă uitam la meciuri din Liga Campionilor, la meciurile naționalei României și la meciuri de la turneele finale.
Pe stadion am mers mai puțin deoarece am preferat de multe ori să văd meciurile la TV. În perioada facultății, în București, mergeam la meciurile Sportului Studențesc. În perioada copilăriei eram prezent mai tot timpul la derby-ul județean Callatis Mangalia – Farul Constanța.
- Cum ți-ai dori să arate fotbalul românesc?
- Din punctul de vedere al autorului de benzi desenate, fotbalul românesc se potrivește pentru a fi transpus în bandă desenată, mai ales pentru că are multe povești de spus și acestea s-ar potrivi în variantă de roman grafic. Consider că volumul pe care l-am realizat are potențialul unui best seller dacă ar fi mult mai vizibil și mai bine promovat, fiind o publicație unică în România.
Ca orice iubitor de fotbal, îmi doresc ca sportul rege din țara mea să fie la cele mai înalte cote. Dar acest lucru ține de o altă discuție!
- Vine și volumul doi?
- Da! Dedicat participării la Campionatele Mondiale. Sper să vă placă.
- Ai avut vreun idol din fotbalul de la noi pe care ți-ai dori să-l întâlnești și să-i arăți ceea ce faci tu?
- Aș dori să stau de vorbă cu marele Gheorghe Hagi și să-i arăt ceea ce fac.
O bandă desenată este completată de text, fie narațiune, fie replici, care trebuie să apară într-o simbioză cu desenul. Am reușit să adaug în paginile de bandă desenată texte inspirate și din comentariul original al meciurilor.
- Mihai Grăjdeanu
Cine este Mihai Ionuț Grăjdeanu
- autor de bandă desenată și romane grafice
- artist colaborator al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO
- inițiator a multiple proiecte editoriale, precum: Comics Didactic – benzi desenate din literatura română și BD Historia – benzi desenate istorice
- inițiator al Olimpiadei de benzi desenate sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român
- susține cursuri și ateliere de benzi desenate în cadrul festivalelor, în școli, muzee și teatre din întreaga țară
- este profesor de benzi desenate la Școala Primară Montessano și Scoala Aletheea
- fondatorul clubului de benzi desenate din Mangalia, Râșnov, de la colegiul Spiru Haret București, Opera Comică pentru Copii București și Școala Aletheea
- organizatorul Salonului BD - "Povești din București în benzi desenate" la Muzeul Municipiului București (2014-prezent), curatorul seriei de expozitii ,,Maeștri ai benzii desenate românești" la Palatul Suțu si Casa Filipescu Cesianu (2018 – prezent)
- co-inițiatorul Salonului BD Brașov 2018 - "România 100 în benzi desenate"
- organizatorul Festivalului “Povestiri istorice în benzi desenate” la Muzeul Național de Istorie a României (2021).
{{text}}