Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA - ISLANDA

Mirel Rădoi, conferință de presă înainte de meciul cu Islanda: „Voi lua o decizie definitivă după cele două meciuri rămase”

Mirel Rădoi, selecționer România

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 10 noiembrie 2021

Mirel Rădoi (40 de ani), selecționerul echipei naționale de fotbal a României, a susținut o conferință de presă în această dimineață, înainte de meciul „tricolorilor” cu Islanda. 

  • România - Islanda se joacă joi, 11 noiembrie, de la ora 21:45, live pe GSP.ro și în direct la TV pe ProTV. Trei zile mai târziu (duminică, 14 noiembrie), România va întâlni Liechtenstein, în deplasare (ora 19:00). 

Dacă în octombrie și-a anunțat plecarea de la echipa națională după meciurile cu Islanda și Liechtenstein, selecționerul și-a schimbat discursul între timp. La conferința de presă premergătoare duelului cu Islanda, a lăsat să se înțeleagă că decizia finală o va lua abia după ce vom cunoaște deznodământul meciurilor rămase în grupa J a preliminariilor. 

Ce s-a schimbat între timp? Mirel Rădoi a purtat o discuție cu doi dintre oficialii de vârf ai FRF, președintele Răzvan Burleanu și directorul tehnic Mihai Stoichiță.


Mirel Rădoi poate rămâne la echipa națională: „Luăm o decizie după aceste două meciuri”

„Am ales ca întrebările vizavi de acest lucru să fie puse după aceste două meciuri, pentru că o decizie va fi luată atunci. Le mulțumesc jurnaliștilor pentru întrebările pe care le-au adresat, au înțeles că nu vreau să discut despre această situație. A rămas, în urma unei întâlniri pe care am avut-o cu președintele și directorul tehnic al FRF, să luăm o decizie după aceste două meciuri”, a spus Rădoi. 

El consideră că anunțul pe care l-a făcut în octombrie nu-i va destabiliza mental pe jucători la următoarele partide: 


„Așa cum am spus atunci, am început să cunosc grupul destul de bine, atmosfera, felul lor de a se motiva. Ce ne face să credem că vom termina pe locul 2 este că atmosfera la nivel de grup a rămas aceeași în ultimele partide. Înseamnă că grupul devine unul foarte puternic, indiferent dacă lipsesc 2-3 jucători. 

Jucătorii își dau seama cât de aproape sunt de o performanță pe care România nu a avut-o de câțiva ani. Nu cred că vor fi probleme din punct de vedere psihologic pentru jucători”. 

Mirel Rădoi, prefațează România - Islanda

Despre meciul cu Islanda, Rădoi a spus că „în momentul de față am avea mult mai multe lucruri de pierdut decât Islanda. Asta ar trebui să conteze pentru a termina campania pe locul 2. Islanda poate fi periculoasă pentru că nu mai are nimic de pierdut, încearcă integrarea unor jucători de la U21, va veni să joace ca și cum nu va avea nimic de pierdut. Nu înseamnă că nu suntem pregătiți. 

Arătăm mult mai bine acum decât am arătat în barajul cu Islanda din 2020. Meciul de baraj a fost unul decisiv, în care nu ne putea ajuta nimeni. Acum mai avem totuși o partidă, ne pot ajuta celelalte rezultatele. Islanda are șanse teoretice la locul 2. 

Noul selecționer are același stil pe care l-a avut și la U21, unul mult diferit față de echipa pe care am întâlnit-o în barajul pentru EURO: dinamic, cu posesie prelungită. Sunt principii bune pentru fotbalul islandez, e clar că echipa se modifică ca structură, ca principii de joc. 

Ar trebui să ne avantajeze acest joc, va fi ca unul de box, sperăm că vom rămâne în picioare până la sfârșit. Vom avea grijă în aceste zile ca jucătorii să-și dea seama că avem altă partidă față de cea din tur (n.r. - 2-0 pentru România). Singura diferență pe care o vreau este ca în primele 10 minute să începem mult mai bine decât am făcut-o în Islanda”.

Alte subiecte abordate de Mirel Rădoi: 

  • Absența spectatorilor și vaccinare: „Mi se pare incredibil: ne vaccinăm ca să putem merge la mall în spațiu închis, dar nu suntem primiți pe stadioane, în spațiu deschis. Cred că cea mai bună campanie pentru vaccinare era ca oamenii să vină la acest meci. Nu înseamnă că eu sunt pentru vaccinare sau împotrivă, fiecare e liber să facă ce vrea. România, oamenii normali aveau nevoie să poată fi prezenți la un asemenea eveniment sportiv. Logic era ca echipa națională să dispute acest meci cu spectatori în tribune”.
  • Convocarea lui Enes Sali: „Unul dintre motivele pentru care este aici este securizarea lui pentru România, dar acesta nu este singurul. Am dat timpul puțin înapoi și am încercat să adunăm informații despre jucătorii care la 15 ani au avut impactul pe care l-a avut Sali în fotbalul românesc. Ianis, Coman, Tănase, Cicâldău nu au avut un asemenea impact. Este un talent pe care România nu-și permite să-l piardă. Va trebui să vedem dacă în anumite momente de joc îl vom putea introduce. Este, totuși, un copil, să nu îl suprasolicităm”.
  • Retragerea lui Ciprian Tătărușanu de la națională: „Am încercat să-l facem pe Tătă să se răzgândească, dar nu a vrut. M-am bucurat pentru el, dar în același timp m-am supărat pe el (n.r. - că a apărat un penalty în AC Milan - Inter), pentru că sunt suporter al lui Inter. Am văzut meciul. În jurul meu erau foarte mulți cu Milan, eu singurul cu Inter. Mă bucur doar pentru el, atât”.
  • Convocările din atac: „Avem 3 atacanți, plus Florin Tănase, dacă va fi nevoie să joace #9. Ne-am gândit că sunt suficiente aceste soluții”.
  • George Pușcaș: „Cu Germania, George a avut doi dintre cei mai buni fundași centrali din lume în față și cred că le-a făcut față cu brio. A încercat să-și ajute echipa și ofensiv și defensiv. Statistic vorbind, nu marchează foarte mult în această perioadă, dar noi suntem mulțumiți de randamentul lui, de felul în care se pregătește la antrenamente. Încearcă să lucreze suplimentar la nivel de finalizare. Cred că este mai îngrijorător pentru George că nu marchează, dar pe noi ne interesează și alte aspecte, pe care le face bine”.
  • Neconvocarea lui Keșeru: „Avem atacanți pe care îi urmărim, plus Louis Munteanu, Florin Andone. Știu că este un tip serios, se antrenează și după antrenamente, dar am decis ca de această dată să nu facă parte din lot tocmai pentru că avea puține minute și la antrenamente și la meciuri”.
  • Stadionul din Ghencea: „Stadionul Steaua a fost numit casa echipei naționale foarte mulți ani. Din punctul meu de vedere, aș prefera să mutăm echipa în fiecare oraș unde stadioanele o permit și primim aprobare de la UEFA. Ar fi bine să obișnuim oamenii din toate orașele să vină alături de echipă. Pentru mine, Ghencea chiar a fost casă”.
  • Diferența între Mirel Rădoi jucătorul și antrenorul: „Acum sunt mai urât, mai bătrân și mai sărac”.
  • Radu Drăgușin: „S-au discutat tot felul de lucruri despre el după ce a fost convocat și nu a jucat la U21. Este un jucător de perspectivă, tânăr, care are foarte mare noroc ca la vârsta asta să se antreneze zi de zi cu jucători cu experiență la echipa de club. Să vezi jucători de renume mondial cum evoluează în fața ta, felul cum procedează pe acea poziție, cred că este un mare avantaj pentru el. Cred că nu a jucat rău, chiar dacă nu a jucat mult, a făcut-o și pe o poziție cu care nu este obișnuit, de fundaș dreapta. Sunt sigur că va face tot ce depinde de el să joace oriunde îl va pune antrenorul. Este un jucător monitorizat în continuare atât de U21 cât și de echipa națională mare”.

Mai multe știri despre echipa națională: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.