Nationala

Măcar pe ei să-i batem! » Cine este Liechtenstein, ultimul adversar al României în preliminariile Campionatului Mondial

+7 Foto
Peisajul de lângă stadionul din Vaduz (foto: Raed Krishan/GSP)

Articol de Remus Răureanu, Raed Krishan (foto)  —  vineri, 12 noiembrie 2021

România va încheia preliminariile împotriva unor adversari minusculi, într-un stat mai bun pentru schiat decât pentru jucat fotbal. „Tricolorii” au ajuns în seara asta în Liechtenstein cu o întârziere cauzată de ceața care creează în Vaduz o atmosferă sinistră, regizată parcă pentru campania noastră ratată.

Naționala lui Rădoi nu a reușit să câștige joi cu Islanda și a mai consumat puncte în preliminariile acestea și cu Armenia, și cu Macedonia de Nord. Duminică nu ar trebui să existe vreun risc, măcar Liechtenstein să fie de bătut!

Fotbal din plăcere

Reprezentativa acestui stat care numără o populație sub cea a Sloboziei are un singur punct, câștigat dintr-un egal cu Armenia, și a încasat 32 de goluri în 9 meciuri. Liechtenstein nici măcar nu are un campionat de fotbal! Există câteva cluburi, dar ele participă în competițiile din Elveția. 

Niciunul nu evoluează în prima ligă elvețiană, cel mai mare succes îl are Vaduz, aflat în eșalonul secund. Formațiile din Liechtenstein se întâlnesc între ele numai în Cupa națională. Câștigătoarea trofeului prinde un bilet pentru preliminariile Conference League. În Champions și în Europa League nu există reprezentante ale Principatului.

LIECHTENSTEIN - ROMÂNIA. Vezi imaginile obținute de echpa GSP de la Vaduz

>

„Doar să apară românii!”

Lui Vaduz îi aparține și stadionul pe care va fi disputat meciul de duminică seară, de la ora 19:00. Arena celui mai mare club din țară constituie un indiciu clar că fotbalul nu are niciun succes aici. Stadionul e cam de liga treia din România, cu niște tribune mici, dintre care doar două vor fi deschise la meciul cu România. 

Peluzele vor rămâne închise. Delegatul UEFA inspecta ieri condițiile de joc și se mira când întrebam dacă arena va fi deschisă în întregime pentru partidă: „Aici nu prea vine lumea la meciuri! Aaa, vă gândiți că vor veni români mulți din Elveția! Cred că maximum 2.500 de bilete vor fi puse la vânzare”. 

Stadionul e rudimentar, ca pentru un club foarte mic, însă gazonul arată excelent, mingea ar trebui să circule ușor. Mai greu e de văzut poarta dacă vremea va rămâne până duminică așa cum a fost ieri.

Țara-fantomă

Ceața a învăluit complet țara cu numai 39.000 de locuitori. E greu și de condus, și de jucat fotbal. Condusul ar fi chiar complicat fără vreo aplicație cu GPS, fiindcă riști să treci granița din greșeală. Cât ne-am învârtit în jurul stadionului, Waze a atenționat de două ori „Sunteți pe cale să treceți în Elveția!”. 

De la stadion în sus se ridică munți cu zăpadă pe creste și norul rămâne în urmă. Valea arată ca un lac, atât de deasă și de apoasă s-a adunat ceața. Până și clădirile colorate viu capătă o sobrietate gri. Decorul e mai bun pentru turnarea vreunui film horror decât pentru disputarea unui meci de fotbal. 

Și România se cam încadrează în scenariul de groază pe care natura alpină i-l pune în scenă la capătul încă unor preliminarii ca și ratate.

„Sunteți triști, nu e așa?”

Egalul României cu Islanda, 0-0, a fost surprinzător și pentru noi, și pentru neutri. Cu o victorie în meciul cu nordicii, „tricolorii” ar fi mers în Liechtenstein pentru trei puncte ușor de luat și pentru cele două baraje de calificare la Campionatul Mondial. 

Delegatul UEFA a zâmbit când a aflat că am venit din România: „Încă mai sunteți triști, nu? Mai sperați la calificare? Ați avea nevoie ca Islanda s-o încurce și pe Macedonia de Nord”

Au aterizat în altă parte

„Tricolorii” au călătorit cu un avion închiriat. Planul era ca aeronava să aterizeze direct în Sankt Gallen, orașul elvețian în care este cazată echipa. Cu puțin timp înaintea decolării, românilor li s-a transmis că e imposibil de aterizat în Sankt Gallen, din cauza ceții, și că va fi nevoie să meargă în Zurich și de acolo să parcurgă restul drumului cu un autocar. 

Ceea ce a însemnat cam o oră și un pic adăugată peste durata estimată a călătoriei. Din Sankt Gallen până în Vaduz se ajunge ușor, în mai puțin de o oră.

Citește alte știri despre echipa națională:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.