Campionate

Lacrimile lui Dalic » Cel mai performant selecționer al Croației: „Fiecare meci al naționalei e sacru pentru mine”

Zlatko Dalic// foto: Imago

Articol de Theodor Jumătate  —  luni, 15 noiembrie 2021

La 55 de ani, Zlatko va fi primul selecționer croat care participă cu naționala la trei turnee finale: CM 2018, Euro 2020 și CM 2022. Duminică, după calificare, s-a eliberat. A plâns

Duminică, în ploaia de la Split, lacrimile lui Zlatko Dalic se împleteau cu picăturile de apă din cer. Selecționerul a rămas mai multe clipe pe bancă. Plângea, copleșit de emoții. Lacrimi de bucurie.

Zlatko Dalic e acum unic

Croația era la Mondial, după 1-0 cu Rusia, iar el devenise primul antrenor croat care conduce naționala la trei turnee finale consecutive: CM 2018, CE 2020 și CM 2022. Până acum, doar Dalic, Miroslav Blaževic și Slaven Bilic aveau două calificări (și numai ei trecuseră de grupe). Din acest moment, Zlatko e unic.

Pe 7 octombrie 2017, era liber, fără angajament, după șapte ani în Golful Persic, la Al-Faisaly, Al-Hilal și Al-Ain, când federația l-a chemat de urgență să-i ia locul demisului Ante Čačic. A spus din prima zi că va rămâne selecționer doar dacă va obține biletele pentru Mondialul din Rusia. 

A trecut de Grecia în play-off (4-1 și 0-0) și de-abia atunci a semnat contractul, până în vara lui 2020. Între timp, acordul a fost prelungit, cuprinzând și Qatar 2022.

Zlatko Dalic: „Nu mai eram la nivelul pe care-l doream”

A fost surpriza turneului din 2018, „Vatreni” jucând finala cu Franța (2-4). La Euro 2020, roș-albii au fost eliminați în „optimi”, 3-5 în prelungiri cu Spania, dar Dalic a mers mai departe. A făcut însă unele transformări: „După Euro, am rearanjat câteva lucruri, și în vestiar, și la joc, inclusiv la mine am modificat câte ceva, pentru că nu mai eram la nivelul pe care-l doream”.

Dezvăluie că „a fost important să înțeleg că jucătorii nu se mai simt confortabil și încrezători, am schimbat și a fost important. Totuși, nu am închis niciodată ușile echipei naționale. Nimănui. Zlatko Dalic nu a fost o problemă pentru nimeni, mi-am pus egoul deoparte”.

Astăzi, la 55 de ani, este iar calificat la o mare competiție. Nu spune că e datorită lui: „E meritul jucătorilor”.

Zlatko Dalic: „Fiecare meci e sacru pentru mine”

Lacrimile au fost „ca o eliberare după o luptă dificilă. Acesta este unul dintre cele mai bune momente sportive din viața mea”. Afirmând că „fiecare meci ca selecționer al Croației este sacru pentru mine”. 

Croatia

Nu pot descrie cât de mult înseamnă, e neprețuit. Nimeni nu poate plăti pentru ceea ce am trăit acum, în această ultimă partidă cu Rusia. E cea mai performantă campanie din istoria naționalei noastre”.

Niciodată nu m-am gândit că voi antrena naționala patru ani. Sunt foarte mândru că vom fi din nou la un turneu final. Nu există o bucurie mai mare 
-Zlatko Dalici, selecționer Croația

Dalici este cel mai mare selecționer pe care l-a avut vreodată Croația. Încă o dată calificați. Am jucat la aproape toate marile competiții și e mare lucru pentru noi 
-Zoran Milanovici, președintele Croației

Citești și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.