Campionate

Van Gaal, supraom! A calificat Olanda din scaunul cu rotile: „Pentru a antrena, îți trebuie doar creier”

Louis van Gaal a readus Olanda la Mondial după opt ani

Articol de Theodor Jumătate  —  miercuri, 17 noiembrie 2021

Victima unei fracturi la șold după ce a căzut de pe bicicletă duminică seară, selecționerul Louis van Gaal a readus Olanda la Mondial după opt ani. El fusese și ultimul antrenor la CM cu naționala batavă. Locul 3 în 2014. 

Louis van Gaal are 70 de ani. Se retrăsese în 2016, dar a renunțat la soarele Portugaliei, unde se stabilise. S-a activat când federația l-a rugat să ajute naționala, după deziluzia de la Euro 2020. Era a treia oară pe banca Țărilor de Jos.

Louis van Gaal: „Dacă pierdeam cu Norvegia, chiar aș fi renunțat la fotbal"

Și tocmai Louis van Gaal a salvat Olanda. El a fost selecționerul locului 3 de la CM 2014 și tot el readuce Oranje la Mondial după opt ani. Fără maestrul batav, portocaliii rataseră turneul din Rusia 2018.

„Dacă pierdeam cu Norvegia, chiar aș fi renunțat la fotbal. M-aș fi retras definitiv. Cum rezultatul a fost pozitiv, voi continua", a anunțat Van Gaal. În cazul unei înfrângeri la Rotterdam, n-ar fi prins nici barajul. A învins însă, 2-0, și va fi în Qatar anul viitor.

Cum a condus Louis van Gaal echipa la acest meci? Din scaunul cu rotile! Duminică seară, a căzut de pe bicicletă și a suferit o fractură la șold. Nu era nevoie de operație, dar de pauză, da. La pat! Ceea ce tehnicianul n-a făcut. Rugat de jucători să rămână lângă ei, i-a ascultat. 

A venit la antrenamentul de luni cu o mașinuță de golf, iar la conferință într-un scaun cu rotile. Același în care a stat și la meci, în tribună.

Louis van Gaal a mai fost o dată la meci în cărucior. A încercat să sară cu prăjina

„Mi-am amintit că, la Alkmaar, m-am dus la o partidă tot în scaunul cu rotile și am câștigat. Era un semn bun", a glumit Van Gaal. Încă are proaspăt în minte ce a pățit în 2007. Era de doi ani la AZ.

A fost invitat la o întâlnire cu studenții și a vrut să le arate că e bun și la săritura cu prăjina. S-a ales cu o fractură de tibie și peroneu. Râde și acum: „Eram suficient de nebun încât să cred că mai am 18 ani". A fost operat, i s-a cerut să stea trei zile în spital, însă a doua zi era pe stadion. Cu piciorul în ghips, în cărucior.

„Nu puteam rata jocul. Pe drumul spre arenă, am luat și o doză mare de analgezice". Ideea lui: "Picioarele sunt importante în fotbal numai dacă ești jucător. Pentru a antrena, îți trebuie doar creier". Creierul l-a ajutat să califice Țările de Jos la Mondial.

51 de meciuriLouis van Gaal în 3 mandate ca selecționer al Olandei (2000-2001, 2012-2014 și din 2021)

32 de victoriia adunat Van Gaal pe banca Oranje, ultima marți, 2-0 cu Norvegia (mai are 15 egaluri și 4 eșecuri)

Depay e golgeterul preliminariilor

La 27 de ani, Memphis Depay a fost cel mai în formă olandez în această campanie de calificare. Golgeterul preliminariilor: 12 reușite, dar și 6 pase decisive. Englezul Harry Kane a marcat tot atâtea goluri, însă a avut numai două assisturi. Pe locul 3 a fost polonezul Robert Lewandowski (8-4). 

Depay are acum 38 de goluri la națională (medie de 0,50 pe meci) și e pe 4 în ierarhia celor mai prolifici batavi, la două reușite în spatele lui Kluivert și la 4 de Huntelaar. Însă ținta principală e deținătorul recordului, Van Persie, cu 50 de goluri. Memphis mai are nevoie de 13 pentru a-l întrece.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.