Diverse

Soluția lui Thuram pentru combaterea rasismului: „Abia atunci vor face ceva instituțiile”

Lilian Thuram

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 19 November 2021

Lilian Thuram (49 de ani) i-a îndemnat pe fotbaliștii albi să aibă un rol mai activ atunci când jucătorii de culoare sunt victime ale rasismului în timpul meciurilor.

Fostul campion mondial i-a îndemnat pe sportivi să nu fie complici la rasism, după ce doar în acest sezon au existat multiple incidente în fotbalul mondial. Jucătorii de culoare au fost victime ale rasismului atât pe teren, cât și pe site-urile de socializare.

În ziua în care jucătorii albi vor înțelege că fac parte din soluție și că nu pot fi neutri, lucrurile vor avansa. Trebuie să invităm jucătorii să citească subiectul rasismului, astfel încât să înțeleagă că pot schimba lucrurile.

Când o să învețe asta și vor decide ulterior să iasă de pe teren, atunci vei vedea că instituțiile vor găsi soluții la problema rasismului. Dacă oprești meciurile, oprești afacerea, iar fotbalul este, mai presus de toate, o afacere. Drept urmare, dacă vom opri meciurile, instituțiile fotbalistice vor fi nevoite să găsească o soluție”, a declarat Thuram pentru CNN.

Thuram, una dintre victimele rasismului

Thuram s-a născut în Guadelupa, dar s-a mutat în Franța când avea nouă ani. Ulterior a ajuns să reprezinte naționala Franței, alături de care a câștigat Campionatul Mondial din 1998. Deține și recordul de selecții cu 142 de apariții pentru Les Bleus.

Fostul fundaș spune că a fost victima rasismului de-a lungul carierei sale de jucător, în special când a ajuns în Italia, în 1996, la Parma. În 2001, Thuram a fost dorit de Lazio, însă a refuzat transferul din cauza galeriei fasciste.

Thuram este autorul unei cărți recente pe tema rasismului, „Gândul alb”.

Jucători, abuzați rasial

Doar în acest sezon din Serie A au existat patru cazuri majore de rasism sau discriminare, țintele fiind Dusan Vlahovic, Franck Kessie, Tiemeoue Bakayoko și Kalidou Koulibaly. 

Recent, echipa olimpică de fotbal a Germaniei a părăsit terenul în timpul unui meci amical cu Honduras după ce unul dintre jucătorii germani a fost abuzat rasial.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.