Liga 1

Sezon de vis pentru Ianis Stoica » Capitolul la care atacantul lui FCSB și-a depășit deja tatăl!

Ianis Stoica a înscris în FCSB - FC Botoșani // foto: GSP

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Liviu Manolache  —  marţi, 23 noiembrie 2021

Ianis Stoica, 18 ani, a bifat duminică al patrulea gol al său în Liga 1 pentru FCSB. Tatăl său, Pompiliu, a înscris doar trei goluri în mai mult de o sută de meciuri disputate la Steaua și la FCSB.

Ianis Stoica e revelația acestui sezon la FCSB, a devenit un fotbalist important al roș-albaștrilor după câteva sezoane în care fusese împrumutat și nu izbutise să se impună nici măcar în liga a doua.

Duminică a marcat, în partida cu FC Botoșani, al patrulea gol din prima ligă pentru FCSB și l-a depășit astfel pe tatăl său la capitolul acesta. Pompiliu Stoica a fost fundaș stânga și a apărut în 108 meciuri pentru roș-albaștri în campionat. El a evoluat și pentru Steaua, și pentru FCSB.

Pompiliu Stoica, 3 goluri în 108 meciuri

Steaua l-a achiziționat în 2000 de la Astra, i-a adus la pachet pe el și pe Florentin Dumitru, alt apărător lateral. Pompiliu a rămas în Ghencea până în 2004, adică a prins și o perioadă în clubul lui Becali, FCSB, continuator al Stelei în campionat.

Tatăl lui Ianis a adunat 108 meciuri pentru roș-albaștri în campionat și a înscris doar trei goluri. E drept că el evolua pe un post de pe care e cu mult mai greu să înscrii decât îi este atacantului Ianis Stoica.

Pompiliu Stoica vs. Steven Gerrard într-un meci din Europa League // foto: Guliver/gettyimages

Ianis Stoica, surpriza cea mai mare

Juniorul va putea să-l întreacă în curând și la numărul total de goluri din prima ligă. Pompi a dat șase goluri în toată cariera lui din Divizia A, denumirea de atunci a eșalonului de elită românesc. Fiul său ar mai avea nevoie, așadar, de încă trei goluri ca să-l depășească.

Randamentul pe care l-a etalat până acum arată că e posibil să mai înscrie măcar trei goluri până la sfârșitul campionatului, din moment ce până acum a adunat patru și a fost titular în numai patru etape. De alte opt ori a fost trimis pe teren pe parcursul meciurilor, așa cum s-a întâmplat și în jocul câștigat cu FC Botoșani, 3-1.

FCSB l-a promovat pe Ianis ca pe un supertalent încă de acum trei ani, doar că evoluțiile pe care le-a avut el sub formă de împrumut anunțau că jucătorul era pe cale să se piardă.

A bifat multe cluburi: Dunărea Călărași, Petrolul, Metaloglobus, Slatina. Nu a fost nicăieri titular de bază. A revenit astă-vară în clubul lui Becali și a profitat de toate ocaziile în care a fost utilizat, uneori ori a fost decisiv.

Copilul ăsta, Ianis Stoica, are un fler extraordinar, apare foarte bine la finalizare. La golul de 2-1 a apărut foarte bine pe colțul scurt și a deviat mingea în poartă.

- Ilie Dumitrescu 

Gigi Becali, despre Ianis Stoica: „E clar, e «nouar»!”

Becali a ajuns să fie și el încântat de Ianis Stoica: „El și Budescu ne-au câștigat meciul cu Botoșani. Profilul lui Ianis Stoica este de număr 9. Toți mi-au spus, MM, antrenorii, chiar și Edi, că e «nouar». Și m-am bucurat, că de «nouar» duce lipsă lumea. La ora asta, nu e de vânzare. E puternic, are fizic, forță, apare în fața porții, e foarte inteligent, nici nu zici că are 18 ani dacă vorbești cu el, ci 23 de ani”, a mai comentat Gigi la ProX. 

Stoica ar putea să-și găsească în curând un loc de titular, fiindcă Becali e dezamăgit de randamentul lui Keșeru: „Nu știu ce se întâmplă cu Keșeru. Când a venit, am zis că e de talie mondială, că joacă la orice echipă din lumea asta. Forță, viteză, șut, protejează mingea, goluri din toate pozițiile. Am zis că e mult mai bun decât era înainte, că a crescut, dar acum nu știu ce se întâmplă, toate mingile le returnează”. 

Datele carierei lui Pompiliu Stoica:

  • Fundaș stânga 
  • 182 de meciuri și 6 goluri în prima ligă 
  • 134 de meciuri și 14 goluri în liga a doua
  • A fost de două ori campion al României, în 2001 și în 2005. La al doilea titlu nu a contribuit mult, a evoluat într-o singură partidă și apoi a plecat la FK Moscova 
  • 8 meciuri și un gol în echipa națională

Datele carierei lui Ianis Stoica:

  • Atacant 
  • 12 meciuri și 4 goluri în Liga 1 
  • 36 de partide și 6 goluri în Liga 2  
  • Încă nu a câștigat vreun titlu de campion cu FCSB 
  • Are trei prezențe în naționala de tineret, în condițiile în care el e cu mult sub limita de vârstă de la categoria aceasta, ar fi eligibil U19, lotul național de juniori A

VIDEO » Ianis Stoica, după FCSB - FC Botoșani: „Suntem jucători profesioniști, ne facem treaba cu orice antrenor”

>

Citește mai multe știri despre FCSB: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.